The Free Range Cook- Review
Bewaren
The Free Range Cook is op dit moment officieel nog het recentste kookboek van Annabel Langbein. Afgelopen zomer lag dit mooie kookboek bij mij op de mat. Inmiddels mag ik de opvolger, Simple Pleasures ook aan mijn collectie toevoegen. Officieel komt deze begin september uit. Binnenkort vertel ik je daar meer over. Vandaag gaan we het hebben over The Free Range Cook.
Op 24Kitchen wordt de serie die bij dit boek hoort al een tijdje uitgezonden. Al vaak heb ik lopen watertanden bij het zien van de heerlijke gerechten die Annabel maakt. Daarom was ik blij verrast toen dit heerlijke boek deze zomer bij mij op de mat lag. Nog nooit heb ik in korte tijd zoveel recepten uit hetzelfde kookboek gekookt. Tijd voor een review over dit heerlijke kookboek.
Annabel kookt met ingrediënten van het seizoen. Deze haalt ze het liefst uit haar eigen tuin, of haar directe omgeving. In het boek is dit goed terug te zien. De hoofdstukken zijn ingedeeld naar de plaats waar de ingrediënten vandaan komen (met uitzondering van het hoofdstuk ‘Uit de oven’). Hierbij is onderscheid gemaakt tussen ‘Uit de groentetuin’, ‘Van de boerderij’, ‘Uit zee en meer’, ‘Uit de voorraadkast’ en ‘Uit de boomgaard’. Ieder hoofdstuk begint met een pagina met mooie foto’s, gevolgd door een inleidende tekst over het hoofdstuk.
Het boek is prachtig. Het past echt bij de stijl van de recepten. Rustiek en robuust. Ik wil het bijna “Boers” noemen. Ik houd er van. De fotografie sluit ook goed aan bij dit thema, prachtige foto’s van ingrediënten, gerechten en van Annabel in haar tuin. Alleen al om de foto’s zou ik dit boek meerdere malen kunnen ‘lezen’ of door kunnen bladeren. Maar niet alleen de foto’s zijn een genot. Ook de recepten zijn zeer gevarieerd. Wat dacht je van een zoet abrikozenbrood, tomatenpassata, pittige curry, gebakken olijven, recepten voor heerlijke hartige taarten, maar ook voor gerechten met kip en zelfs inktvis. Niet alleen vind je in dit boek complete gerechten. Ook marinades en bereidingen waarmee je zelf jam of crème fraîche kunt maken vind je terug in dit kookboek. Recepten voor thuiskoks die zoveel mogelijk zelf willen maken.
Dit boek pak je er niet bij als je een chic dinertje wilt organiseren voor vrienden. Wel als je gezellig wilt wilt eten uit grote schalen. Zet de schalen op een lange tafel zodat iedereen kan pakken wat hij wil.
Pluspunten
- The Free Range Cook bevat gerechten die niet alleen op feestjes kunnen, maar ook als je na een werkdag zin hebt om nog even lekker te koken.
- Annabel geeft niet alleen recepten om complete gerechten te maken maar ook om zelf dingen te maken die je anders misschien zou kopen zoals crème fraîche, kaas en ijs.
- Annabel geeft aan dat je sommige recepten/bereidingen voor meerdere gerechten kunt gebruiken. Zo maak je een pan tomatensaus waar je meerdere kanten mee op kunt. Kijk, daar heb je wat aan!
- Het boek is een plaatje. Qua fotografie, vormgeving, alles klopt. Hier blijf ik in bladeren.
Minpunten
- Als ik een recept terug wil zoeken is het soms lastig om te bedenken in welk hoofdstuk ik het op moet zoeken. In de inhoudsopgave staan geen recepten vermeld.
Ben je opzoek naar een kookboek waaruit je lekker voor familie en vrienden kunt koken? Of wil meer producten (zoals brood en kaas) zelf gaan maken? Dan raad ik je The Free Range Cook van Annabel Langbein zeker aan. Het is een heerlijk kookboek die ik er zeker vaak bij ga pakken.
The Free Range Cook van Annabel Langbein is uitgegeven door Van Diskoeck. Dit kookboek is verkrijgbaar bij de boekhandel en kost € 25,00.