Tips pompoen schillen
Bewaren
Het is pompoenweek op brendakookt.nl. Het perfecte moment om in de herfstsferen te komen. Vandaag deel ik geen recept met pompoen, maar tips om de pompoen gemakkelijk te schillen.
Ik heb namelijk gemerkt dat niet iedereen weet wat ze met een pompoen moeten en dat het ‘zo’n gedoe’ is om het te schillen en snijden. Als oplossing kun je natuurlijk in de supermarkt een zakje pompoenblokjes kopen. Maar dat is duurder, en zo lastig hoeft het niet te zijn om de pompoen te verwerken.
Een aantal tips:
Schillen in zijn geheel
Een flespompoen kun je vaak in zijn geheel goed schillen met een dunschiller of mes. Met een groot en scherp mes halveer je hem vervolgens zodat je de draden en pitten er uit kunt lepelen.
Schillen in parten
Als het lastig gaat om de pompoen te schillen in zijn geheel kun je hem ook eerst in kwarten snijden, de draden en pitten er uit lepelen en daarna per kwart schillen.
Maar het kan gemakkelijker
Voorkoken
De pompoen kun je ook in zijn geheel of in parten voorkoken. Hierdoor wordt het vruchtvlees zacht en kun je de schil gemakkelijk verwijderen. Denk er wel om dat de pompoen heet is nadat je het uit het water haalt.
Roosteren in de oven
Rooster de pompoen (zonder zaden en draden) in parten met de schil op de bakplaat 40 minuten in de oven op 180 ºC. Hierna kun je het vruchtvlees zo van de schil schrapen. Ook lekker om de pompoen voor het roosteren te besprenkelen met olijfolie en op smaak te brengen met zout en peper en andere kruiden. Ook kun je bijvoorbeeld knoflook mee roosteren.
Met schil bereiden
De schil van de ronde fel-oranje Hokkaido pompoen kun je eten. Als je bijvoorbeeld pompoensoep maakt kun je de schil er dus ook aan laten zitten.
Zelf wissel ik af. De ene keer schil ik met een dunschiller, andere keer rooster ik het of kook ik het voor. Hoe schil je de pompoen het liefst? En wat is jouw favo gerecht met pompoen?