Vast repertoire op makkelijke eetdagen
Bewaren
Vandaag heb ik geen nieuw recept voor jullie. Maar gaan we het hebben over mijn ‘vaste eetrepertoire’. Misschien denken jullie dat ik iedere dag iets anders eet, maar ik beken dat dat niet altijd lukt. Op dagen dat ik niet veel tijd heb om te koken staan er ook bij mij thuis regelmatig dezelfde gerechten op tafel.
Eetgewoonten
Vorige week hoorde ik op de radio de uitslag van een enquête over eetgewoonten. Het exacte onderzoek kan ik helaas niet meer terugvinden. Het bleek dat we in Nederland gemiddeld ongeveer 3 dagen in de week aardappelen eten en 1 dag patat. Zelf kom ik niet aan de dag patat per week, gemiddeld wel aan 3 dagen aardappelen. (aardappelschijfjes en puree en krieltjes tellen wat mij betreft ook mee)
Uit het onderzoek bleek ook dat we voor de maaltijden een vast repertoire van ongeveer 7 gerechten hebben die we regelmatig koken. Het komt er dus op neer dat we met zijn allen best vaak hetzelfde eten.
Vast repertoire
Ik ben gaan nadenken over wat er bij mij zoal op tafel staat. Het zal jullie vast niet verbazen dat ik regelmatig nieuwe dingen kook. Op de dagen dat we allebei werken doen we vaak toch iets gemakkelijker. We hebben dan geen tijd om nieuwe dingen uit te proberen en eten regelmatig hetzelfde. Dit gaat om ongeveer drie dagen in de week.
Ons reportoire van de gemakkelijke kookdagen heb ik eens onder de loep genomen. Hieronder zal ik het lijstje met jullie delen. Het lijstje wisselt regelmatig en is afhankelijk van het seizoen. Maar uhm, het is nogal Hollands-georiënteerd kan ik wel zeggen.. 😉
Mijn lijst
Spitskool eten we regelmatig. Als we makkelijk willen doen gaan we voor gewokte spitskool met spekjes, ui en ketjap. (dit recept is hier op gebaseerd) Ook staat de spitskoolschotel met bladerdeeg en gehakt (klik) die ik vlak na de start van mijn blog publiceerde nog steeds regelmatig op tafel.
De sperziebonenschotel eten we ook vaak. Het blijft een heerlijk makkelijke maandag recept. Vaak maak ik het de dag van te voren zodat we het na een dat werken alleen nog de oven in hoeven te schuiven. Klik hier voor het recept.
Pasta met rode saus eten we ook vaak. Wat mijn vriend betreft is de macaroni stroganoff uit een pakje nog steeds favoriet. Dit wissel ik regelmatig af met andere rode sauzen zoals de bolognesesaus, de eerste echte pastasaus die ik jaren geleden zonder pakje kookte 😉
Nasi is altijd goed. Soms halen we het bij de kippenboer maar ik maak het ook regelmatig zelf. Ik maak lekker veel zodat we een deel kunnen invriezen. Een recept hiervoor staat nog niet op de site. Volgende keer dat ik nasi maak zal ik het recept voor jullie noteren.
Mijn favorietje: witlof uit de oven! (klik)Het is makkelijk en blijft lekker. Ik ben blij dat mijn vriend dit inmiddels ook lekker vindt, toen we elkaar net leerde kennen lustte hij geen witlof 😉
Spinazie uit de wok eten we ook regelmatig. Vaak met een teentje knoflook, champignons, ui en paprika. Daarbij aardappelschijfjes maar ook weleens miehoen. Lekker stukje vlees of vis er bij en klaar.
Naast dit vaste repertoire eten we regelmatig gewoon AVG. Aardappelen, vlees en groenten. Andijviestamp met spekjes, boerenkoolstamppot, maar ook wortelen, bloemkool en broccoli (als ze in het seizoen zijn) komen regelmatig voorbij.
Dit zijn zo ongeveer de gerechten die we eten als we makkelijk en ‘gewoon’ eten. Misschien een beetje saai, maar ik vind het heerlijk.
Natuurlijk ben ik ook razend benieuwd naar jullie kookgewoonten. Staat bij jou ook regelmatig hetzelfde op tafel als je geen zin of tijd hebt?
———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via Facebook, Twitter of Bloglovin.
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!