Ga naar de inhoud

Wijn tip! Hoe kies je de juiste wijn?

wijn en spijs tips collage 02

Bij een goed diner mag een lekkere wijn ontbreken. Een bijpassende wijn mag niet ontbreken. Zelf vind ik dit altijd lastig. Waar moet je op letten bij het kiezen van een wijn? Wat mag wel en wat mag juist niet?

Het leek me leuk hier mee over te leren, en daarom heb ik Floor van de webshop Abels Wijnen gevraagd om ons tips te geven in dit gastartikel. Na deze tips kunnen we allemaal gemakkelijker een bijpassende wijn bij ons (kerst)menu kiezen. 

———–

Wijn en spijs tips: hoe kies je de juiste wijn bij je gerechten?

Over de combinatie van wijn en spijs kan menigeen uren uitwijden. Er zijn niet voor niets veel boeken over geschreven en de meningen zijn er ook nog eens vaak verdeeld over.

Er zijn natuurlijk enkele klassieke wijn en spijs combinaties die nauwelijks te verbeteren zijn, zoals een mooie rode Bourgogne bij Boeuf Bourguignon (het vlees is per slot van rekening in die wijn gestoofd) maar zulke combinaties zijn geen must. Het belangrijkste advies dat ik kan geven is: wees niet bang maar experimenteer! Gewoon uitproberen is de beste manier om de, voor jou, perfecte combinatie tussen wijn en spijs te vinden. Een wijnexpert kan misschien wel “de perfecte wijn-spijs combinatie” adviseren, maar dat wil niet zeggen dat jij die combinatie lekker vindt. Over smaak valt immers niet te twisten en je hoeft echt geen wijnexpert te zijn om te bepalen wat je wel en niet lekker vindt.

Voor wie het fijn vindt om een duwtje in de juiste richting te krijgen zal ik hier een aantal tips geven waar je op moet letten bij het kiezen van lekkere wijn bij je gerechten.

wijn en spijs tips collage 03

Tip 1: Keep it Simple

Laat de wijn in harmonie staan met het gerecht, dan komen beiden beter tot hun recht. Kies daarom een wijn die vergelijkbaar is met het gerecht qua smaak en textuur. Gerechten met een zachte smaak vragen om wijnen met een zachte smaak. Volle, rijke gerechten combineren mooi met wijnen die vol van smaak zijn en bij zure gerechten kan je het beste ook rode of witte wijn met een zuurtje in de smaak combineren. Heb je een zoet dessert? Combineer deze dan ook met een zoete dessertwijn of een mooie port.

Tip 2: Volgorde

In de volgorde van wijnen en gerechten mag de voorgaande wijn-spijs combinatie de volgende wijn-spijs combinatie niet overheersen. Zo gaan droge voor zoete wijnen en jonge lichte wijnen voor oudere, zwaardere wijnen. Kies daarom niet te veel zware wijnen. Schenk je bij elke gang een zware wijn, dan wordt het al snel too much. Het levert misschien hilarische gesprekken aan tafel op, maar wel jammer voor de smaak van het eten ☺. Wees dus voorzichtig wijnen met veel alcohol (tussen de 13 en 15%) en wijnen met veel tannine (zoals van de druivensoorten Cabernet Sauvignon, Malbec en Tempranillo).

Tip 3: Het oog wil ook wat!

Van een mooie tafel kan je nog niet eten en drinken, maar geef toe, het maakt het diner wel een stuk gezelliger. Een mooi gedekte tafel met de juiste wijnglazen, is absoluut sfeer verhogend en maakt het geheel af!

Heb je een etentje en wil je graag wat persoonlijk advies over de juiste wijn bij je gerechten? Floor is wijnliefhebber in hart en nieren en oprichter van de online wijnwinkel Abels WijnenZij helpt je graag verder!

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op