Pindakaas & Jam Koeken
Bewaren
Wist je al dat ik gek ben op pindakaas?
Als ik in een recept pindakaas als ingrediënt tegenkom bewaar ik het recept ALTIJD.
Ook al weet ik bij sommige recepten dat ik het waarschijnlijk nooit ga maken.
Toen ik deze Pindakaas & Jam koeken tegenkwam heb ik het recept dus ook direct opgeslagen. Dit is inmiddels 5 maanden geleden.
Ik ben heel erg blij dat ik dit recept uiteindelijk ook heb gemaakt. Want deze zijn echt super lekker!
Ik durf te zeggen dat dit het lekkerste bak-gerecht is dat op mijn blog te vinden is.
Kom, laten we beginnen!
Het is niet moeilijk om te maken, het duurt niet lang en je hebt er ook niet zoveel bij nodig.
Wat wil je nog meer? (Ohja én het is ook nog eens heel erg lekker!!)
De suiker, boter, bloem, vanille essence, ei en pindakaas gaan door elkaar… dit is het deeg.
Dit recept past precies in een rechthoekige bakvorm van 31×23 cm.
2/3 van het deeg verdeel je over een bakvorm. Hierover smeer je de jam.
Bij het 1/3 deeg dat over is voeg je pinda’s. Dit meng je door elkaar en verkruimel je boven de jamlaag.
De “koek” gaat 30 minuten in de oven, daarna laat je hem even afkoelen zodat de jam stevig kan worden.
En dan val je aan.
Heerlijk!
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze pindakaas & jam koeken
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een bakvorm in en bekleed hem eventueel met bakpapier (dit recept past precies is mijn rechthoekige bakvorm van 31x23 cm).
Stap 2
Meng de boter en suiker door elkaar met de mixer. Voeg vanille, het ei en de pindakaas toe en mix dit tot het goed gemengd is.
Stap 3
Voeg de bloem, bakpoeder en zout toe en mix dit op een lage stand door elkaar, tot het net mooi gemengd is.
Stap 4
Spreid 2/3 van het deeg in de bakvorm, druk dit goed aan. Verdeel de jam hierover.Stap 5
Mix de gezouten pinda's met het overgebleven 1/3 deeg. Verkruimel dit deeg over de jamlaag.Stap 6
Bak de koek 30 minuten in de oven. Laat het 20 minuten afkoelen voor je het aansnijdt zodat de jam op kan stijven.
Bron: Jenny Steffens
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze pindakaas & jam koeken
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een bakvorm in en bekleed hem eventueel met bakpapier (dit recept past precies is mijn rechthoekige bakvorm van 31x23 cm).
Stap 2
Meng de boter en suiker door elkaar met de mixer. Voeg vanille, het ei en de pindakaas toe en mix dit tot het goed gemengd is.
Stap 3
Voeg de bloem, bakpoeder en zout toe en mix dit op een lage stand door elkaar, tot het net mooi gemengd is.
Stap 4
Spreid 2/3 van het deeg in de bakvorm, druk dit goed aan. Verdeel de jam hierover.Stap 5
Mix de gezouten pinda's met het overgebleven 1/3 deeg. Verkruimel dit deeg over de jamlaag.Stap 6
Bak de koek 30 minuten in de oven. Laat het 20 minuten afkoelen voor je het aansnijdt zodat de jam op kan stijven.
Bron: Jenny Steffens
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
21 reacties
Ciel
Kun je t deeg avon van te voren ook maken en dan in koelkast?
Brenda Kookt
Ja bij dit deeg kan dat heel goed.
Ciel Stevens
Je pindakaas jam koek is super lekker. Ik heb deze inmiddels al 3x gemaakt met verschillende smaken jam. Uitgedeeld op werk en t was binnen 5 minuten op. Nu heb ik het voor thuis gemaakt maar t is heel veel. Alsmik t in stukjes snijdt kan t dan in een goede afgesloten koektrommel of wordt t dan zacht door de jam. ? Kun je t ook invriezen?
Wieske
Hoi Brenda, Ik ben van plan deze pindakaas-jam koek a.s. dinsdagochtend uit te delen. Kan ik morgen de koek maken en afgedekt een nachtje in de koelkast bewaren? Groetjes, Wieske
Brenda Kookt
Hoi Wieske, dat kan zeker. Succes met bakken en eet smakelijk dinsdag :)
Annick
Hmm, met welk glutenvrij meel of welke meelcombi zou dit het lekkerst zijn?
willem
Hoi brenda,Wat een hemels recept !!! wij gaan vd de week op wintersport en ga er gauw nog een bakken !! gr willem
Brenda Kookt
Geniet er van, dit is echt een toppertje hoor!
Sjanette
Ik heb ze net gemaakt, erg lekker!!! Maar hoor de bodem erg broos te zijn?
Brenda Kookt
Ja, dat klopt :)
Meike
Dankzij je moederdagpost ga ik dit recept morgen maken voor moederdag, ik herinnerde me ineens dat mijn moeder vroeger altijd pindakaas en jam op brood at (en mijn zusje en ik maar griezelen, haha). Nu heb ik een pot vol met pindakaas met nootjes staan, zou dat ook gaan of moet ik echt de normale variant hebben? Misschien dan de losse pinda's weglaten, wat denk jij?
Brenda Kookt
Pindakaas met nootjes moet ook zeker gaan, in plaats van de gewone pinda's. Als je van veel pinda's houdt kun je eventueel nog een beetje extra pinda's toevoegen. Maar ik denk dat ik ze zou weglaten.
Laura's Bakery
Oh maar die zien er lekker uit!! Ik ben gek op pindakaas!
Willy
dit is te lekker ik ga drekt beginnen dank je wel Brenda je hoort van mij
Brenda
Leuk Willy! Ben benieuwd of je ze ook zo lekker vind. Ik mag ze morgen ook weer maken, ga uitdelen aan collega's ;-)
caroline brouwer
Lijkt me heerlijk,ik ben al zo gek op een boterham met pindakaas en jam! ;-))
Brenda
Jaa en dan lekker veel pindakaas! Dat is gewoon een traktatie! Ga nu mijn brood voor morgen alvast smeren.. je kunt wel raden wat erop zit zeker?