Ga naar de inhoud
2 beoordelingen

Pannenkoeken (basisrecept)

Basisrecept voor de Hollandse pannenkoeken. Dit pannenkoekenbeslag maak je zelf, zonder pakjes. En dat is super simpel, en lekker!
30 minuten Bereidingstijd
Delen op
Pannenkoeken - basisrecept

Pannenkoeken (basisrecept)

Yum, pannenkoeken! Want een heerlijk recept wat natuurlijk niet kan ontbreken op de blog is een pannenkoeken basisrecept. Ik ben gek op deze Nederlandse specialiteit. Daarom staan er al meerdere pannenkoeken recepten voor- en met dit Hollandse baksel online.

Pannenkoeken - basisrecept

Pannenkoeken basisrecept

Zelf pannenkoeken maken? Dat hoeft echt niet moeilijk te zijn. Met een goed basisrecept op zak maak je de pannenkoek nooit meer uit een pakje. Zo makkelijk en zo lekker! Met wat eieren, bloem en melk kom je al een heel eind.

Hoe maak je pannenkoeken?

De lekkerste pannenkoeken maak je helemaal zelf, met dit basisrecept. Voor het maken van mooie, ronde pannenkoeken, gebruik ik een pannenkoekpan. Dit is een koekenpan met lage randen en daardoor dus erg geschikt voor pannenkoekjes, flensjes en crêpes. Door de lage rand kun je ze makkelijk omdraaien en goudgeel bakken.

Zorg ervoor dat de pannenkoekpan goed warm is voor je er beslag in doet. Verwarm er een klontje boter in en verdeel het beslag dan in de pan. Ik vind het fijn om het beslag op te scheppen met een soeplepel. Bak aan allebei de kanten mooi bruin. Dat kan natuurlijk door de pannenkoek met de pan te flippen, maar je draait hem ook makkelijk om met een spatel.

Standaard mix of zelf maken?

Natuurlijk kun je een standaard mix uit een pakje gebruiken maar dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Met dezelfde moeite stel je zelf je pannenkoekenmix samen.

Ik deel mijn basisrecept voor deze heerlijke maaltijd met je. Basis, de standaard zoals het eigenlijk hoort. Of terwijl: naturel, zodat je zelf kunt los gaan met beleggen. Ik ga meestal voor een hele simpele (maar super lekkere) topping zoals stroop (mijn lievelings), geraspte kaas of suiker (gewone, geen poedersuiker).

Pannenkoeken - basisrecept

Hoe maak je pannenkoekenbeslag?

Zelf je pannenkoekenbeslag maken is helemaal niet moeilijk. Eerst zeef je de bloem en mix je dit samen met zout en de helft van de melk. Door de bloem te zeven zorg je er namelijk voor dat je een mooi glad beslag krijgt, zonder klonten. Voeg daarna één voor één de eieren toe (mix het ondertussen goed door) en voeg tot slot beetje bij beetje de rest van de melk en een scheutje olijfolie toe. Ta-da! Zo makkelijk kan het zijn.

Hoe lang kan je pannenkoeken bewaren?

Je kunt pannenkoeken op twee manieren bewaren: in de koelkast of in de vriezer. In de koelkast bewaar je ze in een luchtdichte container of verpak ze strak in plasticfolie of aluminiumfolie. Ze blijven ongeveer 3-5 dagen goed in de koelkast.

Invriezen

Als je de pannenkoeken in wil vriezen is het belangrijk dat ze eerst volledig afgekoeld zijn. Plaats vervolgens een stukje vetvrij papier, bakpapier of plasticfolie tussen elke pannenkoek om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken. Verpak ze vervolgens strak in plasticfolie of aluminiumfolie en doe ze in een hersluitbare plastic zak of luchtdichte container. Je bewaart ze dan maximaal 2 maanden.

Om ze weer op te warmen, verwarm je de oven voor op 175°C en plaats je de pannenkoeken (uit de koelkast) in een enkele laag op een bakplaat. Bedek ze losjes met aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen. Verwarm ze ongeveer 8-10 minuten of tot ze volledig zijn opgewarmd. Als je ze vanuit de vriezer wilt opwarmen, laat ze dan eerst ontdooien in de koelkast of de magnetron voor je ze in de oven plaatst. Je kunt ze ook opwarmen in de magnetron; begin met 20-30 seconden op hoge stand en voeg indien nodig meer tijd toe.

Pannenkoeken bakken - basisrecept

Pannenkoeken maken

De eerste mislukt altijd? Niet met dit lekkere recept voor pannenkoeken! Ik maak mijn versie graag met een snuf kaneel en wat geraspte appel. Dat maakt ze nóg lekkerder. Om een pannenkoek te maken schil ik eerst de appel en rasp ik deze fijn. Zeef dan de bloem en mix dit samen met het zout en de kaneel met de helft van de melk. Voeg een voor een de eieren toe (mix het ondertussen door) en voeg tot slot beetje bij beetje de rest van de melk en een scheutje olijfolie toe. Roer als laatste de geraspte appel door het beslag.

Dan gaan we bakken. Verwarm een beetje boter in een koekenpan en zorg er voor dat de pan goed heet is voor je de pannenkoeken gaat bakken. Verdeel dan (bijvoorbeeld met een soeplepel) beslag in de pan en bak de pannenkoek om en om mooi bruin. Herhaal dit tot het beslag op is. Ta-da! Heerlijke Hollandse pannenkoeken, gemaakt van eigen beslag.

Heerlijk pannenkoeken recept

Er zijn zoveel lekkere recepten met pannenkoeken, je kan er alle kanten mee op. Wat is jouw favoriete beleg of topping? Ga jij voor kaas, spek of een pannenkoek met appel? Top je hem dan af met stroop of met poedersuiker?

Maar er zijn ook hele lekkere varianten. Wat dacht je van bananen pannenkoeken? Gemaakt van een beslag van bananen, eieren en meel. Of havermout pannenkoeken, waarbij havermout wordt gebruikt als vervanger voor tarwebloem. Net een stukje gezonder en toch ook heel erg lekker.

Wanneer is het bij jou thuis weer tijd voor een pannenkoek?

Ingrediënten

Extra benodigd

  • toppings om de pannenkoeken mee te beleggen. Bijvoorbeeld kaas, spek of stroop, poedersuiker.. noem maar op!
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze pannenkoeken (basisrecept)

Bereiding: 30 minuten
Stap 1
Schil de appel en rasp deze fijn.
2
Stap 2
Zeef de bloem en mix dit samen met het zout en de kaneel met de helft van de melk. Voeg een voor een de eieren toe (mix het ondertussen door) en voeg tot slot beetje bij beetje de rest van de melk en een scheutje olijfolie toe. Roer de geraspte appel door het beslag.
3
Stap 3
Verwarm een beetje boter in een koekenpan, zorg er voor dat de pan goed heet is voor je de pannenkoeken gaat bakken.
4
Stap 4
Verdeel (bijvoorbeeld met een soeplepel) beslag in de pan en bak de pannenkoek om en om mooi bruin. Herhaal dit tot het beslag op is.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
MonChou borreldip – met zalm, kip en pistache
Gevulde varkenshaas met truffeltapenade
Traybake met zalm en broccoli
Pizza met pistachepesto en ricotta

5 reacties

Richard
5/5 sterren

Je kan koude pannenkoeken heerlijk opwarmen in de bekende schenkstroop! Goeie scheut in de pan, matig vuur en de koek erop.

Laat een bericht achter

Ellen

Met zelfrijzend bakmeel ijn ze 10x lekkerder. Dit recept gevolgd maar vonden ze niet lekker.

Laat een bericht achter

Erick

Prima bookmark voor een perfecte pannenkoeken recept👍

Laat een bericht achter

Thomas
5/5 sterren

Alweer een mooi recept! Dank je Brenda!

Laat een bericht achter

Anke Postma

bedankt voor het idee met appel, erg lekker,

Laat een bericht achter

De beoordelingen van het recept
2 beoordelingen
Wil je dit recept delen?
Delen op