Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

8x Haver (mout)!

Havermout

Ik ben geen ‘papmens’. Ik houd niet van rijstepap en griesmeelpap en vorig jaar grilde ik ook nog van havermout.  Tot de overnight oats hype mij bereikte en ik het ook eens besloot te proberen. Dat bleek niet helemaal mijn ding, maar warme havermout wel. Zeker met fruit erdoor kan ik er echt van genieten.
Nog steeds is havermout HOT, en wist je dat je er veel meer mee kunt dan het alleen eten als pap? Lees snel verder om te zien wat je allemaal met haver kunt.

Wat is jouw favoriet met haver? En mis je iets lekkers met haver in dit overzichtje? Dan hoor ik het graag, laat je reactie achter onder dit bericht.

Warme havermout
Wat bij iedereen denk ik wel bekend is, is warme ‘havermoutpap’. Dit maak je door de havermout te verwarmen met melk. Hierbij kun je gewone melk gebruiken, maar bijvoorbeeld ook soya- of amandelmelk. Het is extra lekker om de havermoutpap tijdens het verwarmen op smaak te brengen met een beetje kaneel of honing gecombineerd met fruit (bijvoorbeeld banaan of appel). Als topping kun je bijvoorbeeld noten toevoegen. (bekijk mijn recept voor havermout met banaan en mango)

Havermouttaart
Een variatie op de havermoutpap: havermouttaart uit de oven. Meng de havermout met melk en breng het op smaak met bijvoorbeeld een geprakte banaan (of bijvoorbeeld geraspte appel met kaneel). Bak dit een half uurtje in de oven. (let op hierbij blijft het een soort pap, het wordt geen gebakken taart)

Overnight oats
Bij overnight oats verwarm je de havervlokken niet, maar laat je het weken in melk of yoghurt. Vooral op warme dagen heeft dit mijn voorkeur, al moet ik er in het begin iedere keer weer een beetje aan wennen. Ook in dit geval is het lekker om de haver te combineren met toppings als vers fruit en bijvoorbeeld noten. (bekijk hier mijn eerste overnight oats recept)

Granola
Granola is een soort muesli, een mengsel van geroosterde noten, granen en zaden. Een van de hoofdingrediënten van granola is haver. Een heerlijke topping bij een schaaltje kwark of yoghurt. Dit granola-recept (dat ik vandaag precies een jaar geleden publiceerde) is nog steeds een van mijn favorieten.
Tip: binnenkort deel ik ook een simpeler granola-recept die ook nog eens suikervrij is.

Haveromelet
Als je trek hebt in een omelet maar wilt dat het ook goed vult dan is een haveromelet een goed idee. Kluts een eitje en meng hier een paar scheppen haver(vlokken) door met eventueel groenten. Bak dit als een gewone omelet. Voor een zoete variant is het ook lekker om dit bijvoorbeeld met bosbessen te eten maar je kunt ook voor een hartige variant gaan en groenten toevoegen.

Haverpannenkoekjes
Van alles kun je tegenwoordig pannenkoekjes maken, zelfs van haver! Bak normale pannenkoekjes, maar voeg hier in plaats van bloem of (grove) meel havermeel aan toe (maal havervlokken of havermout fijn zodat er een meel ontstaat). Dit kun je bijvoorbeeld ook toevoegen aan de banaan/ei-pannenkoekjes.

Havermuffins
Zin in een snack, maar wil je het ‘gezond’ houden? Een prima alternatief voor een cakeje zijn havermuffins. In dit geval vervang je het meel ook door havermeel, net zoals bij de pannenkoekjes. (bekijk hier mijn recept voor havermuffins met banaan)

Haverkoekjes
Je kunt ook (gezonde) koekjes maken met haver. Ik raad je wel aan om lekkere smaakmakers toe te voegen zodat je koekje niet droog wordt. Een simpel koekje zonder suiker is deze met banaan, maar je kunt ook voor een echt lekker koekje gaan. Dan moet je deze met pindakaas zeker maken.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

6 Reacties

 1. Bianca 27 maart 2014 om 07:10

  Ik houd ervan! Ik mag er ook nog meel van voor bananebrood!

  1. Brenda Kookt 27 maart 2014 om 09:50

   Ja lekker is dat hé? Het verzadigd ook meteen goed. De bananenmuffins zijn mijn bananenbrood ;)

 2. Nicole 27 maart 2014 om 12:05

  Ik hou ook niet zo van overnight oats, maar vlg je recept ga ik ze toch weer een keer proberen. Gisteren heb ik nog haverkoekjes gemaakt, lekker maar ook deze ga ik proberen.

  1. Brenda Kookt 27 maart 2014 om 13:03

   Je bent dus ook lekker bezig met haver, wat heb je allemaal nog meer door je haverkoekjes gemengd?

 3. Maura - YLT 27 maart 2014 om 20:11

  Overnight en dan koud eten is ook niet helemaal mijn favoriet, maar de rest allemaal wel. Ik eet het elke ochtend als ontbijt. Door een omelet heb ik nog nooit geprobeerd, goede tip :)

  Mijn favorieten zijn ook echt de pancakes en als havermoutmeel door inderdaad muffins.

  1. Brenda Kookt 27 maart 2014 om 22:22

   Ja, mijne ook! Al is de haver in beide gevallen bijna niet meer te herkennen ;)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *