Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Knapperige Zadencrackers

Knapperige crackers txt

Ik heb nooit gedacht dat ik zelf crackers zou maken, maar toch heb ik het gedaan. En als ik het kan, dan kun jij het ook.

De crackers maakte ik ‘uit nood’ omdat ik tijdens de detox geen normale crackers of brood kon eten. Omdat ik toch iets te knagen wilde hebben besloot ik na een tip van een vriendin (die deze crackers in bulken tegelijk maakte omdat ze zo lekker vindt) ook dit recept eens te maken.

Het recept komt uit het voedselzandloper kookboek van Pauline. De crackers zitten boordevol pitten en zaden, zijn gemakkelijk om te maken en dus ook aardig gezond. Er komt geen vetje of E-nummer aan te pas. Tijdens de detox at ik dit voornamelijk als toastje, maar ook als cracker zijn ze lekker om te eten.

Knapperige crackers 03

Knapperige Zadencrackers

Ingrediënten voor 10-14 crackers

  • 125 gram gebroken lijnzaad
  • 25 gram sesamzaad
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 50 gram pompoenpitten
  • 180 ml water
  • 1 tl zout

Bereiding:

Meng de zaden met zout in een kom en voeg het water toe. Laat dit een half uurtje staan.

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Na het half uur hebben de zaden en pitten het vocht opgenomen en is het mengsel een beslag. Verdeel het beslag over de bakplaat, spreid dit zo uit zodat er een rechthoeken plaat ontstaat. Leg hierover nog een vel bakpapier en druk het met een deegroller (of met je handen) goed aan.
Verwijder het bovenste vel bakpapier en bak de crackers 25 minuten in de oven. Snijd de crackers na het bakken in gelijke stukken en laat ze afkoelen.

Als je crackers niet droog genoeg zijn kun je ze na het snijden omkeren en zo nog even in de oven verwarmen. Hierdoor wordt de onderkant van de zadencrackers ook mooi droog en knapperig.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

55 Reacties

  1. Margot 31 juli 2018 om 15:50

    SUPER LEKKER !!! :)

  2. Ariana 16 augustus 2018 om 11:28

    Hey Brenda

    Ik heb gister ook crackers geprobeerd te maken met een recept van Rens Kroes maar die brokkelde helemaal uit elkaar. Blijven deze goed stevig zodat je er ook wat op kunt smeren? Humus ofzo?

    1. Brenda Kookt 19 augustus 2018 om 14:21

      Hoi Ariana, als je ze aan beide kanten bakt zoals ik heb gedaan kun je ze besmeren. Al zijn ze wel een stuk breekbaarder dan de bekende crackers uit de supermarkt hoor.

  3. Tab 6 november 2018 om 11:46

    Ik maak dit recept zeer regelmatig, super lekker! Ik varieer wel met, ik heb bijvoorbeeld nu oregano, parmezaan en zongedroogde tomaatjes toegevoegd en het zout weggelaten. Italiaans tintje, erg smakelijk! Dank voor het perfecte zadencracker recept!

  4. Marleen 25 april 2019 om 11:01

    Gisterenavond crackers gemaakt. Af laten koelen en in een afgesloten bakje bewaard
    Helaas nu helemaal zacht geworden
    Is er een tip om dit te voorkomen? Ze zijn wel lekker

  5. Leah 28 mei 2019 om 13:12

    om te voorkomen dat ze snel brokkelen meng ik er een eiwit doorheen… heb het idee dat het werkt. Probeer maar eens

  6. Greta 6 juni 2019 om 14:48

    Ik heb ze gemaakt met goed resultaat. Ze zijn zeker als ze net uit de oven komen super knapperig en lekker.
    Ik gebruikte een halve theelepel zout, voor mij zijn ze dan zout genoeg. Ik heb ze aan twee kanten gebakken, de tweede kant nog 10 minuten. Geen last gehad van plakkerigheid.

  7. Amanda 5 augustus 2019 om 09:16

    Hoeveel koolhydraten zit er in 1 cracker?

  8. Griet 5 december 2019 om 01:31

    Hoi,

    Ik vind ze een beetje bitter…
    Aan wat zou het liggen?

  9. Margret van der Velden 15 december 2019 om 16:52

    Ik heb er een variant van gemaakt, zout vervangen door tijm .
    Een beetje experimenteren met kruiden.

  10. Farilind 2 oktober 2020 om 20:13

    Dat ziet er lekker uit! Hoeveel koolhydraten zitten erin per cracker?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *