Knapperige Zadencrackers

Knapperige crackers txt

Ik heb nooit gedacht dat ik zelf crackers zou maken, maar toch heb ik het gedaan. En als ik het kan, dan kun jij het ook.

De crackers maakte ik ‘uit nood’ omdat ik tijdens de detox geen normale crackers of brood kon eten. Omdat ik toch iets te knagen wilde hebben besloot ik na een tip van een vriendin (die deze crackers in bulken tegelijk maakte omdat ze zo lekker vindt) ook dit recept eens te maken.

Het recept komt uit het voedselzandloper kookboek van Pauline. De crackers zitten boordevol pitten en zaden, zijn gemakkelijk om te maken en dus ook aardig gezond. Er komt geen vetje of E-nummer aan te pas. Tijdens de detox at ik dit voornamelijk als toastje, maar ook als cracker zijn ze lekker om te eten.

Knapperige crackers 03

Knapperige Zadencrackers

Ingrediënten voor 10-14 crackers

 • 125 gram gebroken lijnzaad
 • 25 gram sesamzaad
 • 50 gram zonnebloempitten
 • 50 gram pompoenpitten
 • 180 ml water
 • 1 tl zout

Bereiding:

Meng de zaden met zout in een kom en voeg het water toe. Laat dit een half uurtje staan.

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Na het half uur hebben de zaden en pitten het vocht opgenomen en is het mengsel een beslag. Verdeel het beslag over de bakplaat, spreid dit zo uit zodat er een rechthoeken plaat ontstaat. Leg hierover nog een vel bakpapier en druk het met een deegroller (of met je handen) goed aan.
Verwijder het bovenste vel bakpapier en bak de crackers 25 minuten in de oven. Snijd de crackers na het bakken in gelijke stukken en laat ze afkoelen.

Als je crackers niet droog genoeg zijn kun je ze na het snijden omkeren en zo nog even in de oven verwarmen. Hierdoor wordt de onderkant van de zadencrackers ook mooi droog en knapperig.


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
54 comments
  1. Ik bewaar ze gewoon in een vershoudbakje (van Action of Blokker) maar meestal zijn ze geen lang leven beschoren want ze zijn zooooooo lekker!! Ik doe er ongezouten roomboter op… Heerlijk… Soms nog iets als filet americain óp de boter. Een taartje écht!!!!!

 1. Ik heb ze nu twee keer gemaakt; heerlijk! Maar… Het lukt me niet om er mooie crackers van te maken: ze vallen uit elkaar en blijven plakken aan het bakpapier… Heb je tips voor me?

  1. Wat een heerlijk en eenvoudig recept! Dank hiervoor. Nu alleen oppassen dat ik ze niet achter elkaar ga opeten.

   @angela, ik heb dit ook eens gehad met een ander recept. Daarom heb ik er ditmaal voor de zekerheid een scheutje olijfolie doorheen gedaan. De crackers met een pizzasnijder gesneden direct nadat ze uit de oven kwamen. Resultaat.. keurige rechthoekig crackers die niet blijven plakken!

 2. Ik ga ze nu proberen te maken.
  Maar de zout uit de ingrediëntenlijst zie ik nergens terugkomen in de beschrijving?!
  Ik heb het maar toegevoegd aan het mengsel.
  Hopelijk is dat goed…

  Groetjes!

 3. Hallo,

  Lijkt me echt lekker,alleen zaden en pitten moet je toch niet verhitten,dan gaan alle vitamaminen en mineralen eruit,is het dan niet beter om ze te drogen,
  als dat zo is koop ik toch nog eens ooit een droogoven. Wat is jouw mening?

 4. Ik heb de crakers gemaakt en vond ze best zout. Misschien kan je adviseren om er minder zout in te doen. We gebruiken als mens best veel zout. Alleen een suggestie hoor….

  Mvg. Annemieke

 5. Ik heb het recept gevolgd en ook nog even omgedraaid en in de oven. Helaas zijn ze bij mij niet knapperig geworden. Baal ervan, want ze leken me zo lekker!!
  Wat kan ik beter doen?

 6. Ik had geen gebroken lijnzaad dus met hele zaadjes geprobeerd. De buitenkant verkruimeld en het binnenste gedeelte is nog wat vochtig. Volgende keer dus echt met gebroken lijnzaad proberen.
  Het smaakt wel erg lekker dus zeker voor herhaling vatbaar!

 7. Ik heb ze net gemaakt. Het is moeilijk om ze om te draaien, de helft blijft aan het bakpapier plakken.Misschien waren ze iets te dik waardoor de onderkant nog zo nat was. Ik heb een stukje geproefd en vind ze vooral erg zout. Dus de volgende keer doe ik er flink minder zout in.
  Bedankt voor het recept.

 8. Ik heb ze geprobeerd te maken, en het leek heel goed te gaan! Maar uiteindelijk zijn ze helemaal niet knapperig, terwijl ik het recept heb gevolgd.. hoe kan dit komen? Iemand een tip om ze knapperig te krijgen?

  1. Om ze knapperig te krijgen kun je ze langer bakken of omdraaien zodat ook de onderkant van de zadelcrackers goed opdrogen. Heel gek maar bij mij gaat het de ene keer ook beter dan de andere keer.

 9. Hoi hoi, ik ben nu bezig met kha en vroeg me af hoeveel eiwitten, vet en koolhydraten er in de crackers zitten. Enig idee??
  Thanks alvast!

  1. Als je een recept aanmaakt in de app my fitness pall kun je de eiwit/vet en kht vinden. Ik haal 23 crackers uit het beslag dan is de voedingswaarde bij mij: 56 kcal,
   0,7 kht, 4,6 g vet, 2,3g eiwit per cracker.

 10. Wat een heerlijke crackers en gelijk goed gelukt! Beiden kanten 25 min in de oven gedaan. Eindelijk crackers zonder suiker zoals van de supermarkt!

 11. De crackers zijn heerlijk en het recept is al heel oud , mijn schoonmoeder heeft een boek over artritis wat al jaren oud is en daar staat dit recept in .
  Echter 1 tip die theelepel zout is echt te veel. En maak het je zelf makkelijk en gebruik je mengsel meteen ipv een half uur te laten staan, je verwerkt het des te makkelijker en de kwaliteit is het zelfde

 12. Mis in je recept n zgn verbindend middel …ik maal daartoe n derde van zaden/pitten tot n meel en meng dat met de heke zaden/pitten en t water….je krijgt dan n goede stevige cracker…eigenlijk alle recepten doen zoiets of wat amandelmeel maar meesten met gemalen zaden/pitten…..zonder worden ze heel bros los van baktijd en oventemp. Tis n tip.

 13. Heerlijke crackers! Ik gebruik een kookring dan hoef ik ze niet meer te snijden en de deegroller is niet meer nodig omdat je met een lepel het mengsel kan aanduwen.

 14. 1 theelepel zout gebruikt, wel lekker hartig maar beetje te zout.. Ik heb een maatschepje gebruikt. Is ‘t altijd zo? Volgende keer een halve.. Wel lekker trouwens

 15. Hey Brenda

  Ik heb gister ook crackers geprobeerd te maken met een recept van Rens Kroes maar die brokkelde helemaal uit elkaar. Blijven deze goed stevig zodat je er ook wat op kunt smeren? Humus ofzo?

 16. Ik maak dit recept zeer regelmatig, super lekker! Ik varieer wel met, ik heb bijvoorbeeld nu oregano, parmezaan en zongedroogde tomaatjes toegevoegd en het zout weggelaten. Italiaans tintje, erg smakelijk! Dank voor het perfecte zadencracker recept!

 17. Gisterenavond crackers gemaakt. Af laten koelen en in een afgesloten bakje bewaard
  Helaas nu helemaal zacht geworden
  Is er een tip om dit te voorkomen? Ze zijn wel lekker

 18. Ik heb ze gemaakt met goed resultaat. Ze zijn zeker als ze net uit de oven komen super knapperig en lekker.
  Ik gebruikte een halve theelepel zout, voor mij zijn ze dan zout genoeg. Ik heb ze aan twee kanten gebakken, de tweede kant nog 10 minuten. Geen last gehad van plakkerigheid.

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk