Helemaal hot en happening deze zomer: de FLAMMKUCHEN! Op meerdere (food)festivals ben ik de Flammkuchen deze zomer tegengekomen en iedere keer was het heerlijk. En ja als het ergens anders lekker is, waarom thuis dan niet?
Een klassieke Duitse Flammkuchen (ook wel Tarte Flambée in het Frans) is een bodem van brooddeeg belegd met crème fraîche, uien en spekreepjes. Maar ook met andere combinaties kom je de flammkuchen tegen. Met rucola en gedroogde ham, salami, gegrilde groenten noem maar op. Het is een soort pizza, maar dan anders. Je kunt hem dus beleggen met wat je maar wilt.
Deze eerste keer ging ik voor de klassieke combi van crème fraîche met ui en spekjes, met een twist. Ik voegde champignons toe en serveerde het met rucola. Een topcombi als je het mij vraagt, we hebben de hele flammkuchen met zijn tweeën opgegeten. Dat was niet helemaal de bedoeling ;)
En een leuk weetje: dit is een van de eerste keren dat ik het deeg helemaal zelf heb gemaakt. Ik kan je zeggen het is super easy, en zeker voor iedereen te doen. Het enige dat je nodig hebt is tijd om het deeg te laten rijzen. Een keukenmachine die het kneedwerk voor je doet is handig, maar niet noodzakelijk.
Nog een kleine tip voor we door gaan naar het recept: het is ook leuk (en lekker!!) om de flammkuchen op een feestje als hapje te serveren of als onderdeel van een buffet
Flammkuchen met ui en spekjes
Bereidingstijd 30 minuten, 1 uur rijstijd voor het deeg en 20 minuten oventijd
Ingrediënten:
Voor het deeg (deze hoeveelheid deeg is voldoende voor 2 flammkuchen’s)
- 500 gram bloem
- 7 gram gist
- 3 eetlepels olijfolie
- 275 handwarm water
- snuf zout
Voor de topping:
- 3 uien
- 125 gram crème fraîche
- 100 gram spekblokjes
- 100 gram geraspte kaas
- 125 gram champignons
- olijfolie
Bereiding:
Voor het deeg: Kneed met een keukenmachine of mixer met deeghaken van de bloem, gist, 3 eetlepels olijfolie, het water en een snuf zout een soepel deeg.
Rol van het deeg een bal. Vet een kom in met olijfolie en plaats de bal deeg erin, dek af met huishoudfolie en laat het 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
Voor de topping: Bak de spekjes in een koekenpan en zet ze hierna apart. Snijd de ui in ringen en de champignons in plakjes, bak dit aan in de koekenpan met olijfolie. Laat dit op matig vuur ongeveer 10 minuten garen.
Verwarm de oven voor op 200ºC en bedek een bakplaat met bakpapier.
Bestuif je werkvlak met bloem, rol 1/2 van het deeg hierop uit . Keer het deeg zo nu en dan zodat je het beter kunt uitrollen. Leg de deeglap op de bakplaat en bestrijk het met crème fraiche. Verdeel de spekblokjes, champignons en ui over de plaatpizza. Strooi tot slot de geraspte kaas erover.
Bak de flammkuchen in 20 minuten in de oven gaar.
Snijd de flammkuchen voor het serveren in stukken. Lekker met een plukje rucola.
Tip: deeg dat over is kun je 1 a 2 dagen in de koelkast bewaren. Ook kun je het invriezen. Laat het na de koelkast of vriezer op kamertemperatuur komen voor je er mee aan de slag gaat.
Recept voor het deeg komt uit Delicious 8, augustus 2014