Flammkuchen

Flamnkuchen txt 01

Helemaal hot en happening deze zomer: de FLAMMKUCHEN! Op meerdere (food)festivals ben ik de Flammkuchen deze zomer tegengekomen en iedere keer was het heerlijk. En ja als het ergens anders lekker is, waarom thuis dan niet?

Een klassieke Duitse Flammkuchen (ook wel Tarte Flambée in het Frans) is een bodem van brooddeeg belegd met crème fraîche, uien en spekreepjes. Maar ook met andere combinaties kom je de  flammkuchen tegen. Met rucola en gedroogde ham, salami, gegrilde groenten noem maar op. Het is een soort pizza, maar dan anders. Je kunt hem dus beleggen met wat je maar wilt.

Deze eerste keer ging ik voor de klassieke combi van crème fraîche met ui en spekjes, met een twist. Ik voegde champignons toe en serveerde het met rucola. Een topcombi als je het mij vraagt, we hebben de hele flammkuchen met zijn tweeën opgegeten. Dat was niet helemaal de bedoeling ;)

En een leuk weetje: dit is een van de eerste keren dat ik het deeg helemaal zelf heb gemaakt. Ik kan je zeggen het is super easy, en zeker voor iedereen te doen. Het enige dat je nodig hebt is tijd om het deeg te laten rijzen. Een keukenmachine die het kneedwerk voor je doet is handig, maar niet noodzakelijk.

Nog een kleine tip voor we door gaan naar het recept: het is ook leuk (en lekker!!) om de flammkuchen op een feestje als hapje te serveren of als onderdeel van een buffet

Flamnkuchen 02

Flammkuchen met ui en spekjes

Bereidingstijd 30 minuten, 1 uur rijstijd voor het deeg en 20 minuten oventijd

Ingrediënten:

Voor het deeg (deze hoeveelheid deeg is voldoende voor 2 flammkuchen’s)

 • 500 gram bloem
 • 7 gram gist
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 275 handwarm water
 • snuf zout

Voor de topping:

 • 3 uien
 • 125 gram crème fraîche
 • 100 gram spekblokjes
 • 100 gram geraspte kaas
 • 125 gram champignons
 • olijfolie

Bereiding:

Voor het deeg: Kneed met een keukenmachine of mixer met deeghaken van de bloem, gist, 3 eetlepels olijfolie, het water en een snuf zout een soepel deeg.
Rol van het deeg een bal. Vet een kom in met olijfolie en plaats de bal deeg erin, dek af met huishoudfolie en laat het 1 uur op kamertemperatuur rijzen.

Voor de topping: Bak de spekjes in een koekenpan en zet ze hierna apart. Snijd de ui in ringen en de champignons in plakjes,  bak dit aan in de koekenpan met olijfolie.  Laat dit op matig vuur ongeveer 10 minuten garen.

Verwarm de oven voor op 200ºC en bedek een bakplaat met bakpapier.
Bestuif je werkvlak met bloem, rol 1/2 van het deeg hierop uit . Keer het deeg zo nu en dan zodat je het beter kunt uitrollen. Leg de deeglap op de bakplaat en bestrijk het met crème fraiche. Verdeel de spekblokjes, champignons en ui over de plaatpizza. Strooi tot slot de geraspte kaas erover.

Bak de flammkuchen in 20 minuten in de oven gaar.
Snijd de flammkuchen voor het serveren in stukken. Lekker met een plukje rucola.

 Tip: deeg dat over is kun je 1 a 2 dagen in de koelkast bewaren. Ook kun je het invriezen. Laat het na de koelkast of vriezer op kamertemperatuur komen voor je er mee aan de slag gaat.

Recept voor het deeg komt uit Delicious 8, augustus 2014


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
16 comments
  1. Ja, het lijkt erg veel op een pizza hé? Een Flammkuchen is een Duitse versie op de pizza. Het verschil zit hem in de vorm, een flammkuchen is niet rond maar ovaal/vierkant. En er zit geen tomatensaus op, maar crème fraîche.

   1. Even voor de duidelijkheid ;-) Tarte Flambee/Flammkuchen is niet Duits, maar een streekgerecht uit de Elzas. En dat is toch echt Frans. Heerlijk op een basic tarte flambee (creme fraiche, spekjes, uienringen, bieslook) af te maken met Munsterkaas. Het ruikt niet zo als het smaakt. Glaasje pinot gris erbij, en feest is compleet!

 1. Oh , dit lijkt me echt lekker! Eens een keer geen tomtensaus, maar wel geraspte kaas! Super, ik ga hem zeker uitproberen!
  En om eerlijk te zijn….ik had nog nooit van flammkuchen gehoord! Ja in het verleden weleens en toen dacht ik..gauw vergeten want dat zal wel heel erg pittig zijn! Ivm flamm, en was het dus echt vergeten! Maar nu zag ik het staan en was toch nieuwschierig hoe heet het wel niet zou zijn! Dus dit recept is een hele prettige verrassing voor mij! Heel erg bedankt, Brenda, voor ‘t recept!
  Groetjes, Marja. :-)

 2. Ik heb hem gemaakt maar vond de bodem erg deegachtig ondanks het dunne uitrollen. Had hem in Duitsland gegeten en herinner mij meer filodeeg bodem. Klopt dit. ? En dacht ook dat de tijd in mijn geval te lang was. Groetjes Mascha

   1. Misschien de verhoudingen in je deeg wat aanpassen?
    Ik maak ’em zelf altijd met 350 gr (spelt)bloem, 210 gr lauw water, 5 gr gist, 7 gr zout, scheutje olijfolie. Dan wordt het een knapperige, dunne bodem.

 3. Leuk recept! Ik ga hem maken met prei, ui, champignons en hamblokjes met kaas eroverheen.
  Nu is mijn vraag: kan ik m ook morgen opwarmen want ik maak m vandaag?

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk