Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Kabeljauw met serranoham en venkelpuree

Venkelpuree met kabeljauw in seranoham txt

Het is weer vrijdag, en bij mij is dat meestal visdag! Heel erg burgerlijk eigenlijk, maar op vrijdag eten wij dus serieus meestal vis. Hebben jullie ook van die dagen waarop je vaak een zelfde soort gerecht eet?

De combinatie van dit recept was voor mij nieuw, maar wel geslaagd. Ik probeerde namelijk uit mijn comfortzone te kruipen. En dat is goed gelukt!

Toen ik in het groenteschap van de supermarkt een venkel zag liggen bedacht ik me dat ik daar nog nooit mee gekookt had. Daar moest dus nodig verandering in komen. Bij Jamie Magazine vond ik een recept voor venkelpuree. Dit leek me een prima recept om eens te te proberen. De venkel is niet te heftig, precies goed. Samen met de vis, serranoham en basilicumolie is het een fijn gerechtje.

Wil je eens iets anders dan saaie aardappelen met een stukje vis? Probeer dan eens dit gerechtje: venkelpuree met kabeljauw in serranoham. En daarbij serveren we een lekkere basilicumolie.

Venkelpuree met kabeljauw in seranoham 02

Kabeljauw met serranoham en venkelpuree

Bereidingstijd 40 minuten

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de kabeljauw met serranoham:

 • 4 stukjes kabeljauw
 • 4 plakken seranoham
 • peper en zout

Voor de puree:

 • 700 gram aardappelen
 • 2 venkelknollen
 • klontje boter
 • 80 ml crème fraîche
 • teentje knoflook
 • tijm

Voor de basilicumolie:

 • Handje verse basilicum
 • eetlepel pijnboompitjes
 • Extra vergine olijfolie

Bereiding:

Kook de aardappelen gaar en laat ze even uitstomen. Schaaf de venkel in dunne plakjes (snijden kan ook), bewaar het groen van de venkel voor de garnering. Verwarm in een koekenpan of hapjespan een beetje boter, voeg een beetje knoflook, tijm en de geschaafde venkel toe en laat dit met de deksel op de pan zachtjes garen.

Breng de  kabeljauw op smaak met peper en zout en wikkel het in een plak seranoham. Bak dit in de koekenpan om en om aan zodat de kabeljauw gaar is.

Hak in een keukenmachine of met een staaf mixer de basilicum met pijnboompitjes fijn en voeg hier de olie bij. Meng dit goed door elkaar zodat een grove olie ontstaat.

Plaats de gesmoorde venkel in de beker van de staaf mixer, voeg de crème fraîche toe en maal dit fijn. Stamp de aardappelen fijn en roer het klontje boter erdoor. Roer de venkel door de gestampte aardappelen. Garneer de venkelpuree met het groen van de venkel.

Serveer de venkelpuree met de kabeljauw en basilicumolie.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

4 Reacties

 1. nicole 29 augustus 2014 om 10:24

  Dit lijkt me heerlijk. Ik ben dol op venkel en de combinatie met de ham super. Ik ga het snel maken

 2. Marloes 1 september 2014 om 22:30

  Wat klinkt dit culinair! Venkel vind ik heerlijk, deze combi moet ik dan ook zeker eens gaan uitproberen.

 3. wendy 3 september 2014 om 21:17

  Hé Brenda,

  Gisteren je recept voor venkelpuree geprobeerd. Ik had nog nooit eerder venkel gegeten, toen ik de venkel begon te schaven kwam een sterke anijs geur op me. Ik dacht; bah!
  Ik hou helemaal niet van anijs… Gelukkig vond ik de puree wel super lekker! Dit ga ik zeker vaker maken.

  Groetjes Wendy

  1. Brenda Kookt 3 september 2014 om 21:30

   Hi Wendy, Venkel heeft inderdaad een anijsgeur en -smaak. Maar de smaak valt mee in deze puree hé? Leuk om te horen dat je hem vaker gaat maken! :)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *