Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Freekeh met gegrilde groenten en een worstje

Freekeh salade met een worstje txt

Na de quinoahype komen nu ook andere granen in opkomst. Een van die granen is freekeh.

Via de nieuwe productenlijn Souq van Nadia en Merijn heb ik een pot freekeh opgestuurd gekregen. Souq is een lijn met producten/ingrediënten uit het Midden Oosten die de dames samen met Vanilia Venture hebben ontwikkeld. Zonde om de pot freekeh in de kast te laten staan, dus ik besloot het eens te proberen.

Freekeh wat?

Voor ik met Freekeh aan de slag ging moest ik even opzoeken wat het precies is en wat je er mee kunt. Dat het een graan was dat wist ik, maar wat je er precies mee kon nog niet.

Freekeh kun je gebruiken als rijst of bulgur. In het Midden-Oosten wordt het vaak gegeten als warm gerecht met (lams)vlees, amandelen, specerijen en yoghurt. Maar ook met rauwe of geroosterde groenten, vis en noten combineert freekeh goed. Het komt er dus op neer dat je freekeh met heel veel dingen kunt combineren, fijn!

Aan de slag

Zoals ik al eerder vertelde ben ik dus geen held met dat soort nieuwe dingen. Maar soms moet je een beetje uit je comfortzone stappen. Dus ging ik met freekeh aan de slag.

Ik vond het een beetje eng (alleen de naam al is een beetje eng) maar besloot me toch aan freekeh te wagen. Als basis nam ik een recept van Nadia en Merijn waar ik mijn eigen twist aan heb gegeven. En ik heb er worstjes bij gedaan. De gedachte daarachter was dat ik dan in ieder geval een onderdeel van het gerecht lekker zou vinden.

Even wennen

Net als dat ik in het begin aan de quinoa moest wennen is dit ook het geval bij freekeh. Ik ben niet meteen verkocht. Laat ik maar meteen toegeven dat ik mijn bordje niet helemaal leeggegeten heb. Het smaakt een beetje zoals pitjes (voor zover er smaak aan zit). En daar houd ik dus niet zo van. Wel denk ik dat je er met het toevoegen van kruiden en andere smaakmakers zeker een lekker maaltje van kunt maken.

Bij deze deel ik het recept dat ik met freekeh heb gemaakt.

Hebben jullie al eens met freekeh gekookt? Wat vond je er van? Ben je fan of moest je ook een beetje wennen?

Freekeh salade met een worstje 02

Freekeh met gegrilde groenten en een worstje

Bereidingstijd 25 minuten

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 200 gram freekeh
 • halve courgette
 • halve zoete aardappel (gekookt)
 • 75 gram champignons
 • 2 stengels lente ui
 • 2 tomaten
 • 2 worstjes
 • olijfolie
 • peper en zout
 • 1 theelepel oregano

Bereiding

Kook de freekeh in 15-20 minuten gaar in water met een beetje zout. Giet het hierna af.

Bak in een koekenpan de worstjes in olie. Snijd de champignons in plakjes, courgette in blokjes en de lente ui in ringetjes. Bak de groenten met de worstjes mee. Breng op smaak met peper, zout en oregano.

Snijd de kapjes van de tomaten en knijp te tomaten leeg boven de freekeh. Breng op smaak met peper en zout en voeg een beetje olijfolie toe.

Meng de groenten door de freekeh, voeg de lente ui toe en serveer met de worstjes.

———————————————

Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via Facebook, Twitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

5 Reacties

 1. kelly 6 februari 2015 om 08:21

  Ik wil je eerst even complimenteren over je prachtige foto’s! Want ik vind dit er zo smaakvol uitzien! Leuk die ouderwetse borden en super gedecoreerd! Ik hoop dat ik ooit nog een goede camera kan aanschaffen om dit te bereiken! Maar even over dit enge spul..hahahah..nee, ik denk dat ik dit niet lekker vind. Ik hou ook niet van bulgur of quinoa..cous cous gaat nog..maar geef mij maar gewoon witte rijst! Ik heb trouwens je hartige taart met spinazie en zoete aardappel gemaakt! Is ons goed bevallen. Heb hem wel wat opgespiced..we zijn nogal van de kruiden :) Recept/review staat bij mij op mijn blog, mocht je het leuk vinden!

 2. Ruth 6 februari 2015 om 10:06

  Jammer dat je het niet zo lekker vond. Ik had een tijdje terug een salade van freekeh gemaakt met granaatappelpitjes en vegetarische kipstukjes en ik vond het echt heel lekker!

 3. Linda Delichef 6 februari 2015 om 13:06

  Freekeh is inderdaad wel heel hip, ik heb al behoorlijk wat recepten met freekeh langs zien komen. Het trekt mij nog steeds niet zo, maar ik denk dat dat ook wel voor een groot gedeelte door de naam komt ;). Toch begin ik nu langzaam wel nieuwsgierig te worden. Wie weet binnenkort..

 4. Ingrid 14 februari 2019 om 16:52

  Ik heb freekeh de eerste keer gegeten bij mijn nichtje. Haar vriend is Syriër en heeft me uitgelegd hoe je het het best maakt. Je maakt een heerlijke groentebouillon. Na het spoelen van de freekeh, voeg je het aan de bouillon toe en laat het een tijdje sudderen. Daarbij maak je de groenten naar keuze. Het smaakt het best af met een yoghurt-lookdip.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *