Review: AH Biologisch spelt broodmix

Review biologische broodmix spelt 08

Nadat ik een cursus broodbakken heb gevolgd was het er nog niet van gekomen om thuis écht brood te bakken. Wel maakte ik een hartig breekbrood en een makkelijke kerststol. Toch wilde ik het wel eens proberen om echt brood te bakken. Omdat ik het toch een soort van makkelijk wilde houden en geen tijd had om langs de molen te gaan om het juiste meel te halen besloot ik een broodmix te gebruiken.

Ik besloot voor de AH Biologische spelt broodmix te gaan. Ik eet zelf niet vaak speltbrood, daarom leek me leuk om dat deze keer juist wel eens te proberen. De broodmix is ook verkrijgbaar in de variant ‘rustiek brood’. In dit artikel vertel ik je meer over het gebruik van deze broodmix. Is het voor herhaling vatbaar?

Review biologische broodmix spelt 01

Zo ziet het meel van de broodmix er uit. Volgens de verpakking zit er speltbloem, speltblok, lijnzaad, gister, gejodeerd zout, raapolie, karwijzaad, meelverbeteraar, gistexact en enzym (tarwe) in. Het enige dat je zelf nog toevoegt is water.

Wel moet je zelf nog even beslissen hoe groot je wilt dat je broodje wordt, op de verpakking staat dit uitgelegd. Per 100 gram broodmix gebruikt je 50 ml water. Ik besloot de hele zak van 500 gram te gebruiken, in dat geval gebruik je 260 ml water en wordt je brood straks ongeveer 685 gram.

De broodmix kun je gebruiken in de broodbakmachine of in de oven. Ik koos voor het laatste.

Review biologische broodmix spelt 03

Nadat ik het (lauwwarme) water had toegevoegd was ik bang dat het deeg te droog was. Echter na nog een tijdje kneden (dit deed ik met de keukenmachine) werd het deeg steeds soepeler en minder droog. Uiteindelijk heb ik geen extra water toegevoegd.

Het deeg is goed zodra het soepel is, als alles goed gemengd is en het een mooie soepele substantie is geworden. Hierna zet je het deeg in een ingevette kom, afgedekt met plastic 30 tot 40 minuten weg om te rijzen.

Review biologische broodmix spelt 04

Na de eerste rijs hoef je het deeg niet veel meer te bewerken. Het enige dat je doet is het platdrukken..

Review biologische broodmix spelt 05

.. en het vervolgens in de juiste vorm brengen. Volgens de verpakking gebruik je een ingevette broodvorm, ik besloot hier een cakevorm met een lengte van 30 cm voor te gebruiken.

Review biologische broodmix spelt 6

Het deeg pastte er mooi in. In de vorm ondergaat het deeg de tweede rijs van 40 minuten waarna het in de oven mag.

We bakken het brood 30 tot 35 minuten op 220ºC.

Review biologische broodmix spelt 07

Het viel me op dat het broodje heel gemakkelijk losliet uit de vorm, hierna laat je het op een rooster afkoelen.

De korst van het brood voelt erg hard aan, ik ben bijna bang dat het te hard was. Zou dat dan toch aan de cakevorm liggen?

Review biologische broodmix spelt 09

Het resultaat

De broodmix is gemakkelijk in gebruik, op de verpakking wordt duidelijk uitgelegd wat je moet doen. Door de cakevorm is het brood klein en lang geworden. De sneetjes zijn niet zo groot. De korst van het speltbrood is heel erg knapperig, heel goed want dat is waar ik van houd. Zeker bij zelfgebakken brood. De structuur van het brood is mooi luchtig, en heel erg zacht. Het brood smaakt ook goed, het is niet te compact waardoor het niet te zwaar op de maag valt.

Ik kan me voorstellen dat niet iedereen een broodbakvorm in de kast heeft staan. In dat geval kan ik het gebruiken van een cakevorm zeker aanraden. Een cakevorm is wel smaller, waardoor het brood minder groot wordt.

AH Biologische spelt broodmix is wat mij betreft een aanrader, een ontdekking die ik de volgende keer weer zou gebruiken. In dat geval zou ik ook de andere variant, rustiek brood, eens willen proberen. Dit omdat ik persoonlijk niet altijd spelt brood eet, ik houd erg van tarwebrood.

Bakken jullie thuis ook je eigen brood? Leuk extraatje voor als je ook met de AH Biologische broodmix aan de slag gaat: de broodmix is vanaf deze week samen met nog meer producten bij Albert Heijn verkrijgbaar met 20% korting. Gebruik hiervoor het AH ontdek couponboekje die verkrijgbaar is bij de kassa. Naast deze biologische broodmix krijg je korting op nog meer verrassende producten, 50 in totaal!

Dit is een gesponsord artikel, lees mijn disclaimer

 


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
7 comments
  1. Hier wordt er regelmatig brood gebakken!! Ik heb geen machine dus alles gaat nog met de hand! Het leukste is om gist, zout, meel en dergelijke zelf bij elkaar te mengen maar zo’n mix is af en toe erg handig. Leuke review!

  2. Ik vond dit altijd een van de lekkerste soorten brood echter helaas is het niet meer te krijgen. AH heeft me bij wijze van uitzondering gezegd van welke meelfabriek dit kwam maar dit werd speciaal voor AH gemaakt en zij hebben dit nu ook niet meer. Erg jammer ik heb nog geen meel gevonden dat er bij in de buurt komt.

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk