Op het Culy Food festival at ik afgelopen jaar Labneh van Nadia en Merijn. Een frisse hartige yoghurtdip, op smaak gebracht met Arabische kruiden. Dat ik dit thuis ook nog een keer wilde maken stond vast. Ik wist alleen nog niet wanneer dat er van zou komen.
Toen ik in de supermarkt laatst zag dat ze verse Arabische flatbread verkochten besloot ik het mee te nemen, ik zou wel zien wat ik er mee zou doen. Ineens schoot me te binnen dat het heerlijk zou zijn met de labneh, dus ging ik op zoek naar de labneh die ik op het Culy Food Festival had gegeten. En ik vond.
In het boek Arabia bij je thuis van Nadia en Merijn staan verschillende recepten voor labneh. Ik besloot er drie te maken. Ik heb de recepten aangepast naar ingredienten die ik in huis had. Zo kun je bijvoorbeeld aan de labneh met granaatappelpitjes ook gedroogde rozenblaadjes toevoegen. Dit had ik niet in huis en heb ik daarom weggelaten.
3x Labneh
Bereidingstijd 10 minuten (exclusief de voorbereidingstijd voor het uitlekken van de yoghurt)
Ingrediënten
Voor de labne met anijszaad en granaatappelpitjes
- 80 gram dikke Turkse yoghurt (3½% of 10%, beide zijn lekker)
- 3/4 eetlepel anijszaad
- kwart van de pitjes van een granaatappel
- frisgroene olijfolie
Voor de labne met za’atar, peterselie & sesamzaad
- 80 gram dikke Turkse yoghurt (3½% of 10%, beide zijn lekker)
- 1 el za’atar
- halve eetlepel fijngesneden peterselie
- halve eetlepel wit ongeroosterd sesamzaad
- frisgroene olijfolie
- grof zout
Voor de labne met crunchy hazelnoten & citrusrasp
- 80 gram dikke Turkse yoghurt (3½% of 10%, beide zijn lekker)
- 1 eetlepel geroosterde pijnboompitjes
- rasp van 1/4 citroen
- rasp van 1/4 sinaasappel
- frisgroene olijfolie
- grof zout
Voorbereiding
Dit is optioneel, als je de yoghurt niet laat uitlekken is de labne frisser en minder zwaar
Roer een beetje zout van de molen door de Turkse Yoghurt. Leg een theedoek in een vergiet, schep de yoghurt hierop en laat het ongeveer 4 uur uitlekken.
Bereiding
Verdeel de yoghurt in drie hoopjes over een groot bord of schaal, maak met een lepel een soort van hoopjes op de yoghurt.
Voor de labne met anijszaad en granaatappelpitjes: besprenkel de labne met de olijfolie en bestrooi met anijszaad en granaatappelpitjes.
Voor de labne met za’atar, peterselie en sesamzaad: bestrooi de labneh met fijngesneden peterselie, sesamzaad en grof zout. Besprenkel tot slot met olijfolie.
Voor de labne met pijnboompitjes en citrusrasp: bestrooi de labne met de citrusraps, pijnboompitjes en grof zout. Besprenkel tot slot met olijfolie.
Serveer de labne met flatbread of ander lekker plat brood.
———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via Facebook, Twitter of Bloglovin.
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!