Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Eetdagboekje #8 (2015)

eetdagboekje 08 05

Omdat eetdagboekjes iedere keer weer bij jullie in de smaak vallen gooi ik er vandaag weer eentje in! Mijn eetdagboekje van een volledige week.

Tijdens deze week was ik 25 weken zwanger en vierde ik nog lekker vakantie in eigen land. Joost was weer aan het werk, maar ik was nog een weekje vrij. En ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet kan laten om dan ook voor de site aan de slag te gaan. Het begint dan toch weer te kriebelen. Naast de deadlines en dingen die écht moesten gebeuren (o.a. heel veel mails beantwoorden) heb ik daarom ook een aantal extra receptjes gekookt. Kijk mee naar mijn eetweek.

Toelichting: ik ben geen voedingsspecialiste, heb hier niet voor gestudeerd en weeg mijn eten niet af. Ik eet waar ik me goed bij voel.  Ook deze keer heb ik gevraagd of Willemijn Wissekerke (wel voedingsspecialiste) mijn eetdagboekje wilde doornemen. Onderaan dit artikel vind je haar reactie en tips op mijn eetdagboekje.

In verband met de zwangerschap eet ik meer dan ik normaal zou doen. Door een lage bloeddruk zorg ik er voor dat ik geen 3, maar 5 tot 6 eetmomenten gedurende de dag heb. Zo voorkom ik dat ik flauw word. Iedere morgen neem ik na het ontbijt multivitaminen voor zwangere vrouwen, met daarbij extra vitamine D en Omega 3.

eetdagboekje 08 04

Maandag

Ik ontbijt met yoghurt, een granenmix van Zonnatura en een perzik. Vandaag heb ik thuis een blogdagje. De opstart vandaag gaat moeizaam maar daarna ben ik lekker bezig. Ik werk (heel veel) mail weg en werk aan een gesponsord artikel. Tussendoor neem ik een banaan. Ik lunch met een kaas-uienbol met kaas ertussen, en twee zuurdesem boterhammen met baba ganoush. ‘s Middags snoep ik een schaaltje aardbeien met frambozen. Deze lekkere foodpost werd vanmorgen bij me langs gebracht en is te lekker om niet alvast te proeven.

‘s Avonds eet ik een portie van de plaattaart die ik vandaag op de film heb gezet. Het recept staat hier inmiddels online. Bij de thee neem ik ‘s avonds nog een beschuitje met aardbeien.

Dinsdag

Hoewel ik ook vandaag weer veel voor mijn blog doe heb ik officieel nog vakantie. Ik trakteer mezelf daarom als ontbijt op banaanpannenkoekjes met een paar frambozen. Tussen het werken door eet ik een appel. Ik lunch in de tuin met een salade van quinoa met verse spinazie, avocado en gebakken zalm. ‘s Middags vergeet ik een tussendoortje te nemen.

‘s Avonds eten we aardappelen met wortelen en een stukje vis. Bij de thee neem ik later het laatste plakje citroencake. Super lekker, het recept heb ik inmiddels ook al met jullie gedeeld. Klik hier om het te bekijken.

eetdagboekje 08 03

Woensdag

Vandaag doe ik het rustiger aan en rommel ik voornamelijk in huis. Beetje opruimen, schoonmaken je kent het wel ;) Ik ontbijt met een schaaltje yoghurt met granenmix en frambozen. Tussendoor neem ik een smoothie van een halve banaan met aardbeien en een halve mango. Met een vriendinnetje ga ik gezellig lunchen. Ik ga voor boerenbrood met tonijnsalade.

Tussendoor neem ik ‘s middags een appel. Ik heb al weken trek in pannenkoeken en vandaag besluit ik ze te bakken. Bij het avondeten neem ik er een stuk of 7, het beleg wordt afgewisseld tussen stroop, geraspte kaas en suiker.

eetdagboekje 08 02

Donderdag

Ik wilde ontbijten met een schaaltje yoghurt met ontbijtgranen maar net voor ik de granen in het schaaltje wil stoppen zie ik dat ik haast heb om de trein te halen. Daarom lepel ik snel het schaaltje yoghurt uit en smeer ik twee boterhammen. In de trein eet ik de eerste boterham (met kipfilet) op. Vandaag ben ik in Amsterdam. Tijdens een zakelijke afspraak drink ik een verse muntthee. Daarna is er tijd om even in de stad te lopen (winkelen zonder iets te kopen want ik zie niets leuks dat me past of dingen die op deze warme dag te warm zijn om te passen) en eet ik de tweede boterham (met pindakaas) en een banaan.

Daarna heb ik met een vriendinnetje afgesproken en gaan we naar Café de Ceuvel. Ik neem het broodje met pompoenhummus. Super lekker (lijkt erg op dit recept). We willen later ook nog bitterballen nemen, maar die mogen we pas vanaf 16.00 uur bestellen. Dat gaan we niet redden dus eet ik in de trein 2 Chocolate Chip Cookies die ik op het station koop. Als ik thuis kom staat er gewokte spinazie met aardappelkroketjes en een kipschnitzel voor me klaar. Ik plof op de bank en neem ‘s avonds nog twee chocolate chip cookies.

Vrijdag

Ik ontbijt met 2 boterhammen met een halve avocado en een gekookt ei. Daarna doe ik lekker rustig aan en haal boodschappen voor vanavond, familie komt gezellig barbecueën. Tussen de voorbereidingen door eet ik een schaaltje cranberry/frambozen yoghurt én de laatste pannenkoek met stroop (te lekker om weg te gooien). Ik lunch met een witte bol met paardenworst, een boterham met kaas en een boterham met pindakaas en banaan.

‘s Middags eet ik een appel met twee kleine nectarines. Bij de barbecue eet ik ongeveer 3,5 stukken vlees (met sausjes), verschillende salades en stukjes stokbrood.

eetdagboekje 08 01

Zaterdag

Ik ontbijt met yoghurt met frambozen, aardbeien en ontbijtgranen. Daarna eet ik op een kinderverjaardag een stuk zelfgemaakte appeltaart met slagroom, een plakje leverworst met mosterd, een kip-boursinrolletje (super leuk als op verjaardagen waar ik kom hapjes van mijn blog worden geserveerd :)) en een stokbroodje met brie.

Als ik thuis kom na de verjaardag en een rondje winkelcentrum lunch ik met een wit bolletje paardenworst, eentje met brie, honing en pijnboompitjes en een beschuitje met aardbeien.

‘s Middags werk ik aan mijn blog, en ik vergeet een tussendoortje te nemen. ‘s Avonds eten we enchilada’s met gehakt, ze waren goed gelukt! Het recept deel ik binnenkort op het blog. Ook maak ik een bladerdeeghapje met een yoghurttopping en verse frambozen. En deze eet ik ook op :) Super lekker, het recept staat inmiddels hier online.

‘s Avonds gaan we bij vrienden langs om te borrelen (frissen voor mij ;)). Ik eet een grote krakeling, 2 kleine saucijzenbroodjes, 2 hapjes en een beetje chips.

Zondag

Vandaag doen we lekker relaxed, en dat komt goed uit want het is een regenachtige dag. Ik ontbijt met croissantjes met ham en kaas (uit zo’n blikje). En een beschuitje met pure hagelslag (zoo lekker!). Daarna gaan we op een kinderverjaardag. Ik neem een puntje wolkencake. (extra lekker want hij is nog warm!)

Thuis neem ik een kommetje ossenstaarsoep met een paar stokbroodjes met kruidenboter als lunch. Tussendoor eet ik 1/4 van een galia meloen.

‘s Avonds eet ik een punt hartige taart en een hamburger met ketchup en mayonaise. Mooie combinatie hé? Toe neem ik een paar aardbeien en frambozen. Ik sluit de week (en mijn vakantie) af door bij de thee een stuk chocolade (Tony’s salted caramel) te nemen.

Eetdagboekje 06 01

Reactie van de voedingsspecialiste

Willemijn Wissekerke is diëtiste bij SanaSlank en heeft mijn eetdagboekje gelezen. Dit vond zij er van:

Toen ik je intro las werd ik daar gelijk blij van omdat je aangaf dat je niet alleen een multivitamine voor zwangere vrouwen neemt maar ook vitamine D en omega 3. Dat is echt de beste basis die je tijdens je zwangerschap al aan je kindje kunt geven. Omega 3 is vooral erg goed voor de hersenontwikkeling en je blijft er zelf ook scherper bij. Minder last van zwangerschapsdementie dus! ;)

Ik vind het mooi om te zien dat je over het algemeen nog steeds kiest voor magere soorten beleg op brood. Dit heb ik natuurlijk een keer eerder aangeraden en dat doe je nog steeds. En af en toe pindakaas of worst kan prima en kan echt geen kwaad!

Wat ik grappig vond om te zien is dat je de week begon zonder zoete tussendoortjes zoals koek, taart en chocolade en dat dit later toch weer iedere dag terugkomt. Dat is ergens logisch, omdat je zwanger bent kun je merken dat je bloedsuikergehalte wat sneller te laag is, je voelt je dan slap en flauw en hebt behoefte aan extra suikers. Omdat je tijdens je zwangerschap wel wat extra energie kunt gebruiken kan het ook niet zoveel kwaad. Wel is het goed om je te bedenken dat je van die grote hoeveelheden suiker erg moe en lusteloos kunt worden. Dus vanuit dat oogpunt kun je beter kiezen voor wat extra fruit, een extra boterham of cracker of een bakje zuivel. Daar krijg je betere energie van en, geloof me, dat is straks heel fijn als het allemaal steeds zwaarder wordt.

Uit ieder dagboekje dat ik van je beoordeel blijkt weer hoeveel je varieert met je voeding. Variatie is goed omdat je dan van alle voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt. Dus ook nu is dat weer top geweest!

Als laatste nog een tip: probeer er op te letten dat je voldoende water drinkt. Zeker nu je zwanger bent heb je die 1,5 tot 2 liter per dag wel nodig. Ook om eventueel vocht dat je vasthoudt beter te kunnen afvoeren.

Reactie van Brenda

Bedankt voor je reactie en feedback Willemijn. Wat goed om te horen dat ik goed bezig ben met de vitamines. Dit komt ook wel omdat ik op aanraden van Willemijn ook de vitamine D en omega 3 ben gaan slikken. Water drinken doe ik inmiddels een stuk vaker dan ik eerst deed, het zit inmiddels aardig in mijn systeem. Ik merk ook dat ik meer dorst heb en uit mezelf water pak. Ik laat het niet alleen collega’s halen maar haal zelf zo nu en dan ook drinken, dat is een hele vooruitgang voor mij. 

Qua variatie zit het de meeste weken wel goed inderdaad. Al merk ik wel dat ik de week vaak gezond begin en slecht(er) eindig met zoetigheid. Daar kan ik echt van genieten, maar vanaf nu ga ik er weer een klein beetje om denken. 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

2 Reacties

  1. Emilie 9 september 2015 om 10:53

    Leuk om te lezen! Tip voor als je je tussendoortje niet wil vergeten: zet een alarm op je telefoon (o.i.d.).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tijdelijk een gevarieerd weekmenu (5 recepten) uit de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 helemaal gratis!