Tarte tatin met peer, karamel en mascarpone creme

Tarte tatin peer txtIk hoop dat jullie gister allemaal een heerlijk avondje hebben gehad. Ik wil de pret niet bederven, maar we moeten door. Door naar de kerstdagen. Het duurt nog maar 19 dagen tot het kerst is, en daarom deel ik vanaf vandaag lekkere kerstinspiratie met jullie. Want met de kerstdagen willen we wel wat lekkers eten toch? Ik trap af met een lekker toetje: een tarte tatin met peer.

Dit is een lekker fruitig en warm toetje, heerlijk voor in het najaar. Nu dus, of straks als afsluiter van het kerstdiner.

Met deze lekkere tarte tatins met peer, karamel en mascarpone crème steel je de show. Het peer is lekker zacht, bladerdeeg krokant, karamel lekker zoet en de mascarpone crème is heerlijk zacht. Een topper van een combinatie dus!

Tarte tatin peer 01

Tarte tatin met peer, karamel en marcarpone creme

 

Tarte tatin met peer, karamel en mascarpone creme

30 minuten
+ 20 minuten

Ingrediënten

  • 4 grote peren niet té rijp
  • 8 plakjes bladerdeeg ontdooid
  • 160 gram suiker
  • 80 gram roomboter in blokjes
  • halve theelepel kaneel
  • scheut grand marnier ongeveer 35 ml

    Serveer de tarte tatin met mascarponecreme:

    • 175 ml ongeklopte slagroom
    • 100 gram mascarpone
    • 2 theelepels suiker
    • cacao

    Extra benodigd: ovenbestendige schaaltjes

      Bereiding

      • Schil de peren, halveer ze en verwijder het klokhuis. Snijd de peren eventueel in repen. Giet de grand marnier en kaneel over de peren en laat dit even staan.
      • Zet een pan met dikke bodem op het vuur. Verwarm hierin de suiker op medium vuur. Let op roer de suiker niet door. Als de suiker gesmolten is voeg dan de roomboter toe en roer het met een houten lepel door (pas op de karamel is heet!). Voeg de gemarineerde peren bij de karamel en verwarm dit even mee.
      • Verwarm de oven voor op 200ºC. Vet de schaaltjes in met boter of olie.
      • Verdeel de gekarameliseerde peren over de schaaltjes. Dek de peren af met bladerdeeg.
      • Vouw de bladerdeeg om de peertjes. Bak de tarte tatin van peer in ongeveer 20 minuten goudbruin.
      • Klop de slagroom met suiker lobbig.
      • Roer de mascarpone los en meng dit met de slagroom.
      • Stort de tarte tatins op een schaaltje of schoteltje zodat de peer bovenop het bladerdeeg ligt.
      • Serveer de tarte tatins met de mascarponecrème  en een beetje cacao.

      Tip: ook lekker met een bolletje ijs

        Pin dit recept
        Afdrukken

        Brenda Kookt Fijne Feestdagen 2014 03


        Brenda Hoff
        Brenda Hoff
        Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
        13 comments
        1. Oh, helemaal leuk! Ik kan niet wachten op al je leuke kerstgerechten! Ziet er echt weer prachtig uit en ik gok dat het een mooie afsluiter is van een fijn kerstdiner. Deze ga ik onthouden!

          1. Die mis ik inderdaad ook, evenals de hoeveelheid slagroom! Omdat er maar 2 theelepeltjes suiker doorgaan zal dat waarschijnlijk niet zoveel zijn, maar ik weet graag hoeveel.
            Alvast bedankt voor het beantwoorden.
            Groetjes,
            Marja. ;-)

            1. Bedankt voor jullie oplettendheid. Ik heb de crème extra romig en vol gemaakt door mascarpone te gebruiken. In het recept ontbrak dit inderdaad, (zwangerschapsdementie? ;)) heb het inmiddels aangepast :)

        2. Hoi Brenda! Heerlijk recept! Dit jaar wil ik het maken voor het kerstdessert. Kan dit ook vooraf worden gemaakt (bijvoorbeeld in de ochtend) en later opgewarmd worden in de oven?

          1. Hoi Brenda, Ik heb hetzelfde plan en zou ook graag weten of het van tevoren gemaakt kan worden. Is de Grand Marnier vervangbaar voor iets anders of kan het weggelaten worden?

        Geef een reactie

        Misschien vind je dit ook leuk