Wat eten we vanavond?

Tarte tatin met peer, karamel en mascarpone creme

Tarte tatin peer txtIk hoop dat jullie gister allemaal een heerlijk avondje hebben gehad. Ik wil de pret niet bederven, maar we moeten door. Door naar de kerstdagen. Het duurt nog maar 19 dagen tot het kerst is, en daarom deel ik vanaf vandaag lekkere kerstinspiratie met jullie. Want met de kerstdagen willen we wel wat lekkers eten toch? Ik trap af met een lekker toetje: een tarte tatin met peer.

Dit is een lekker fruitig en warm toetje, heerlijk voor in het najaar. Nu dus, of straks als afsluiter van het kerstdiner.

Met deze lekkere tarte tatins met peer, karamel en mascarpone crème steel je de show. Het peer is lekker zacht, bladerdeeg krokant, karamel lekker zoet en de mascarpone crème is heerlijk zacht. Een topper van een combinatie dus!

Tarte tatin peer 01

Tarte tatin met peer, karamel en marcarpone creme

 

Tarte tatin met peer, karamel en mascarpone creme

30 minuten
+ 20 minuten

Ingrediënten

  • 4 grote peren niet té rijp
  • 8 plakjes bladerdeeg ontdooid
  • 160 gram suiker
  • 80 gram roomboter in blokjes
  • halve theelepel kaneel
  • scheut grand marnier ongeveer 35 ml

    Serveer de tarte tatin met mascarponecreme:

    • 175 ml ongeklopte slagroom
    • 100 gram mascarpone
    • 2 theelepels suiker
    • cacao

    Extra benodigd: ovenbestendige schaaltjes

      Bereiding

      • Schil de peren, halveer ze en verwijder het klokhuis. Snijd de peren eventueel in repen. Giet de grand marnier en kaneel over de peren en laat dit even staan.
      • Zet een pan met dikke bodem op het vuur. Verwarm hierin de suiker op medium vuur. Let op roer de suiker niet door. Als de suiker gesmolten is voeg dan de roomboter toe en roer het met een houten lepel door (pas op de karamel is heet!). Voeg de gemarineerde peren bij de karamel en verwarm dit even mee.
      • Verwarm de oven voor op 200ºC. Vet de schaaltjes in met boter of olie.
      • Verdeel de gekarameliseerde peren over de schaaltjes. Dek de peren af met bladerdeeg.
      • Vouw de bladerdeeg om de peertjes. Bak de tarte tatin van peer in ongeveer 20 minuten goudbruin.
      • Klop de slagroom met suiker lobbig.
      • Roer de mascarpone los en meng dit met de slagroom.
      • Stort de tarte tatins op een schaaltje of schoteltje zodat de peer bovenop het bladerdeeg ligt.
      • Serveer de tarte tatins met de mascarponecrème  en een beetje cacao.

      Tip: ook lekker met een bolletje ijs


        Brenda Kookt Fijne Feestdagen 2014 03

        Deel dit bericht:

        Share on facebook
        Share on twitter
        Share on whatsapp
        Share on email
        Reacties

        13 Comments

        1. Marlotte 6 december 2015 at 07:29

          Oh, helemaal leuk! Ik kan niet wachten op al je leuke kerstgerechten! Ziet er echt weer prachtig uit en ik gok dat het een mooie afsluiter is van een fijn kerstdiner. Deze ga ik onthouden!

          Reply
        2. Wendy 6 december 2015 at 09:48

          Ziet er heerlijk uit, maar ik mis de mascarpone in de ingrediëntenlijst.

          Reply
        3. Tilly 6 december 2015 at 10:26

          Ziet er weer heerlijk uit, zou zo maar eens mijn kerstdessert kunnen worden, maar…………….waar is de mascarponecremé?

          Reply
          1. Marja 6 december 2015 at 12:22

            Die mis ik inderdaad ook, evenals de hoeveelheid slagroom! Omdat er maar 2 theelepeltjes suiker doorgaan zal dat waarschijnlijk niet zoveel zijn, maar ik weet graag hoeveel.
            Alvast bedankt voor het beantwoorden.
            Groetjes,
            Marja. ;-)

            Reply
            1. Brenda Kookt 6 december 2015 at 15:44

              Bedankt voor jullie oplettendheid. Ik heb de crème extra romig en vol gemaakt door mascarpone te gebruiken. In het recept ontbrak dit inderdaad, (zwangerschapsdementie? ;)) heb het inmiddels aangepast :)

              Reply
        4. Cheese and Chinese 6 december 2015 at 11:22

          Mmm lekker! Ik heb weleens een tarte tatin met appel gemaakt, maar met peer lijkt me eigenlijk nog lekkerder..

          Reply
        5. Donna 7 december 2015 at 04:18

          heb je ook een ander alternatief ipv de grand marnier.
          Bvd.
          Groetjes?

          Reply
        6. Lianne 7 december 2015 at 07:53

          Ziet er leuk uit! Leuk als kerstdessert.

          Reply
        7. Patricia 10 december 2015 at 00:30

          wat kan ik ipv grand marnier gebruiken?

          Reply
        8. Marlies de Graaf 29 oktober 2019 at 14:57

          Mijn karamel gaat steeds schiften. Wat doe ik fout.

          Reply
        9. Sanne 8 december 2019 at 16:01

          Hoi Brenda! Heerlijk recept! Dit jaar wil ik het maken voor het kerstdessert. Kan dit ook vooraf worden gemaakt (bijvoorbeeld in de ochtend) en later opgewarmd worden in de oven?

          Reply
          1. Anne 17 december 2019 at 18:44

            Hoi Brenda, Ik heb hetzelfde plan en zou ook graag weten of het van tevoren gemaakt kan worden. Is de Grand Marnier vervangbaar voor iets anders of kan het weggelaten worden?

            Reply
        10. Anke 6 mei 2020 at 15:51

          Hallo,

          Wat kun je hieraan voorbereiden? Ik zou graag tijdens het diner zelf niet meer teveel werk hebben.

          Reply

        Geef een reactie

        Misschien vindt je dit ook leuk: