Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Pre-order actie: ontvang nu een gratis bewaarmapje bij de scheurkalender!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 Makkelijk & Snel agenda 2022!


Pre-order actie:
ontvang nu een gratis bewaarmapje bij de scheurkalender!

5 foodfotografie tips

Chicken Tikka Massala 01

gesponsord artikel

Vandaag deel ik iets anders dan een recept. Ik geef je 5 tips voor het maken van mooie foodfoto’s. Want als we iets lekkers gegeten hebben willen we er allemaal een mooie foto van delen op social media toch? ;)

Sinds ik 4,5 jaar geleden begonnen ben met bloggen en het maken van foodfoto’s heb ik veel trucjes geleerd om lekkere foto’s te maken. Inmiddels maak ik bijna iedere dag foto’s van mijn eten (deze deel ik op social media en in de snap shots). Het is een gewoonte geworden. Al leer ik ook nog altijd bij, zo heb ik bij het maken van mijn kookboek ook weer veel geleerd. Heel fijn dat ik dit nu ook in de praktijk kan brengen voor mijn blog.

In dit artikel geef ik je 5 basis-tips die van pas komen bij het maken van mooie foodfoto’s.

Chicken Tikka Massala 02

Ik zeg niet dat je een nieuwe camera moet kopen want tegenwoordig heb je echt geen speciale camera nodig. Een telefoon met een goede camera is genoeg. De foto’s op mijn blog maak ik wel met een dsrl, de Nikon d3100 (en mijn boek met de Nikon d610) maar de snap shots en foto’s op Instagram maak ik met Iphone 6.

5 tips: 

1. Licht 
Zorg ervoor dat je voldoende daglicht hebt en schakel lampen uit. Foodfoto’s met kunstlicht zijn vaak een stuk minder mooi. Ik fotografeer altijd met daglicht. Ik plaats het gerecht naast het raam, het daglicht komt van de rechterkant.

2. Ondergrond
Kies een mooie ondergrond die past in de setting die je voor ogen hebt. Hier kun je je aanrecht of tafel voor gebruiken, maar denk ook eens aan de vloer. Of een plank hout uit de schuur. Het is ook leuk om een servet, theedoek of dergelijke te gebruiken om de ondergrond mee aan te kleden of gedeeltelijk te bedekken. (zoals ik bij deze foto ook heb gedaan)

4. Perspectief
Bepaal van welke kant je de foto wilt maken. Sommige gerechten lenen zich goed om van de zijkant een foto te nemen (bijvoorbeeld als er laagjes te zien zijn). Andere gerechten komen beter uit als je een foto van bovenaf maakt.

4. Compositie
Maak een mooie compositie/setting van het gerecht. Hierbij mag je best wat dingen die op tafel staan verschuiven. Zo is het vaak juist leuk als er een glas drinken op de foto staat, en bestek doet het ook altijd goed.

En bedenk ook van te voren hoe je iets serveert. Roer je het door elkaar of laat je de componenten apart zien? Zo had ik bij dit gerecht de rijst door de saus kunnen roeren maar op beeld komt dat minder mooi over dan wanneer ik het apart neerzet.

5. Schone lens
Pak je camera (of telefoon) en zorg er voor dat de lens goed schoon is (heel belangrijk, de lens van je telefoon is bijvoorbeeld vaak vies). En maak de foto.

Een extra zesde tips: foto’s die ik met mijn telefoon maak en op social media deel bewerk ik met de gratis app ‘VSCO’. Hier kun je bijvoorbeeld de foto bijsnijden, de temperatuur en het contrast aanpassen.

Leuk feitje: deze foto’s heb ik gemaakt van een van de nieuwe wereldgerechten van Knorr, de wereldspecials Indiase tikka massala. En hier heb ik leuke herinneringen aan want toen mijn vriend net op zichzelf woonde kookten we regelmatig een wereldgerecht. Zo hebben we iets anders leren koken dan aardappelen ;) De wereldgerechten vonden we altijd overzichtelijk doordat je alleen de stappen hoefde te volgen, de gerechten uit onze comfortzone lagen (inmiddels niet meer ;)) het snel op tafel stond en lekkker is.

Dit artikel is een samenwerking met Knorr, lees mijn disclaimer

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

8 Reacties

 1. Rianne 12 juli 2016 om 18:25

  En het leuke is; jouw foto’s pik ik er zo uit en vindt ik erg warm ( en origineler) dan bij andere foodblogs.

  1. Brenda Kookt 12 juli 2016 om 22:21

   Dat vind ik heel erg leuk om te horen Rianne. Bedankt voor het compliment.

 2. Marlies 12 juli 2016 om 20:27

  Dat van je camera/lens schoonmaken is wel een goede. Laatst had ik dat een keer gedaan en het maakte echt verschil in scherpte van de foto.

  1. Brenda Kookt 12 juli 2016 om 22:21

   Ja stom he? Al moet ik bekennen dat ik dit bij mijn Iphone soms wel vergeet. En dan zie je het ook echt inderdaad. Zo zonde!

 3. Mariëlle in de Keuken 13 juli 2016 om 13:15

  Bedankt voor de tips, je maakt altijd mooie foto’s! Ik heb nog een hoop te leren. Ik ben wel benieuwd hoe je het doet als er geen daglicht beschikbaar is. Aangezien ik mijn foto’s maak als ik ‘s avonds uit mijn werk kom. Van de winter is het dan al echt donker.

 4. Monique 13 juli 2016 om 22:27

  In combi magnetron was in half uur klaar.. oven 200gr en magn 90W

  ik had verse pesto gebruikt werd helaas nogal olie achtig..
  volgende keer eerst gehakt afgieten voor het in de schaal gaat dan maar..
  deed jij dat ook?

  1. Monique 13 juli 2016 om 22:28

   sorry hoort bij een recept..

  2. Brenda Kookt 14 juli 2016 om 07:21

   Dit had ik niet, maar dit is ook afhankelijk van het gehakt dat je gebruikt. Soms is het gehakt helaas erg vochtig na het bakken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *