Oproep: Wat wil je weten over margarine?

Ik houd van boter, ik smeer margarine op brood en crackers, bak mijn vlees in boter, houd van jus bij mijn aardappelen en ik gebruik boter vaak in bakrecepten. Met een beetje vet er bij smaakt het allemaal net even lekkerder. Maar wat is margarine precies? Wat zit er in? Waarom hebben we het nodig? En hoe verschilt het met boter? En wat is nou eigenlijk de beste keuze? Wat wil je weten over margarine? Daar ga ik naar op zoek!

Boter en margarine oproep

gesponsord artikel

Margarine

Er zijn mensen die in ‘kamp roomboter’ zitten en margarine vies of not done vinden. Zelf ben ik dat niet. Ik lust en eet alles. In mijn koelkast zijn dan ook verschillende pakjes en kuipjes boter en margarine te vinden.

Ik weet inmiddels een beetje wat het verschil tussen boter en margarine is en heb eerder ook een boter-smaaktest gedaan. Toen vond ik margarine minder lekker dan roomboter. Maar in de praktijk smeer ik op mijn brood juist vaker margarine. Bij sommige dingen vind ik margarine namelijk tóch lekkerder of makkelijker omdat margarine zo lekker smeerbaar is.

Boter en margarine 01

Wat wil je weten over margarine? Op onderzoek!

Op het internet is veel te vinden over margarine (en boter), maar zelf zie ik door de bomen het bos niet meer. Wat houden de verschillende vetten in, en wat is margarine precies? Welke onduidelijkheden en (on)waarheden zijn er, en wat is het juiste antwoord? In samenwerking met Unilever ga ik daar naar opzoek!

Een greep van de vragen die door mijn hoofd spoken: wat zijn vetten en waarom hebben we het nodig? Wat is margarine en waarom is de ingrediëntenlijst (veel) langer dan die van de echte roomboter? Is margarine eigenlijk wel boter? Waarom laat margarine een vettig laagje achter in de mond en boter niet? Hoe zit het met verzadigd- en onverzadigd vet? En transvetten? En waarom wordt margarine geadviseerd voor jonge kinderen en mensen die om hun cholesterol moeten denken?

Wat wil jij weten?

Ik ben ook benieuwd naar wat jij wilt weten. Wat wil je weten over margarine (en boter), vetten en alles wat daarmee te maken heeft?

Zijn er vragen waarvan je wilt dat ik ze onderzoek? Of misschien heb je een keer een stelling gehoord en ben je benieuwd of dat waar is? Laat een reactie achter zodat ik opzoek kan gaan naar het antwoord. Ik kijk uit naar jullie reacties.

De zoektocht naar margarine is een samenwerking met Unilever, lees mijn disclaimer


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
7 comments
 1. Hoi Brenda, ik eet ook alles maar ben wel benieuwd wat nu beter is. Ik bak in roomboter maar op brood doe ik margarine “bewust van Boni supermarkt” Als jij het gaat uitzoeken ben ik heel erg benieuwd naar de uitkomst.

  Groetjes en succes.

  Nico

  1. Ik ook Nico. Op dit moment gebruik ik om te bakken voornamelijk roomboter, maar vlees braad ik ook weleens in een bak-product op basis van margarine. En op mijn brood smeer ik in de praktijk meestal margarine.

 2. Tja, mijn voorkeur gaat liever uit naar iets wat dichter bij de natuur staat dan de synthetisch gefabriceerde margarine, hoeveel vitamines ze er later ook aan toevoegen…

  Ik geef mijn opgroeiende kinderen dus roomboter op hun brood.

 3. Hoi Brenda, welke boter of margarine kan ik het best aan mijn kleinzoons van 1 en 4 geven? Op sommige sites zweert men nl. Bij margarine vanwege toegevoegde vitaminen en op andere moet het juist weer echte roomboter zijn.

  Ik geniet elke dag weer van je mails, top ??

  Wilma

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk