Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Chocoladetaart met salted caramel

Chocoladetaart met salted caramel, Chocolade taart met gezouten caramelHet is feest! Vijf jaar geleden startte ik Brenda Kookt!. Dit is dus een heus jubileum: 5 jaar brendakookt.nl! Dat is een taart waard! Een chocoladetaart met salted caramel.

Vijf jaar geleden startte ik vrij impulsief mijn blog. Ik had toen niet kunnen weten dat dit zo zo’n groot deel van mijn leven zou worden en nu 5 jaar later zelf mijn baan zou zijn. 5 jaar en een kookboek later mag daar best een feestje om gevierd worden. En dat doe ik met deze taart.

Heb je het over een to die for chocoladetaart? Dan heb je het over deze taart. Hij is zo ontzettend lekker! Een taart gebaseerd op mijn favo chocolade: de karamel-zeezout reep van Tony Chocolonely. Voor dit recept combineerde ik een taart van Rudolph van Veen (deze) met de Ouderwetse Chocoladetaart van Nigella Lawson.

Het resultaat zijn twee chocoaldetaarten met daartussen karamel (of dulce de leche) met daaromheen chocolade ganache. Overgoten met gezouten karamel en dan nog afgemaakt met stukjes chocolade (van de reep) en blokjes karamelfudge.

De taart is wel machtig, dat kan niet anders met een goede chocoladetaart. Dat hoort er nou eenmaal bij. Neem daarom niet te grote punten, en geniet volop. Hij is zoo lekker!

Chocoladetaart met salted caramel, Tony Chocolonely taart met karamel

Chocolade taart met caramel

Chocoladetaart met salted caramel

Chocoladetaart met salted caramel

Ingrediënten

    Voor de taart:

    • 300 ml water
    • 90 g cacaopoeder
    • 250 g bloem
    • 500 g suiker
    • 3 g zout
    • 2 zakjes bakpoeder
    • 1 tl vanille-extract
    • 350 ml karnemelk
    • 130 g zonnebloemolie
    • 3 eieren

      Voor de chocolade ganache:

      • 35 gram ongezouten boter
      • 85 gram pure chocolade
      • 0,6 dl zure room
      • 1/2 theelepel puur vanille-extract 5 ml
      • 150 gram poedersuiker

        Overige ingrediënten: 

        • blikje gecondenseerde melk
        • grof zeezout
        • blokjes karamelfudge
        • reep Tony's Chocolonely Karamel Zeezout

        Extra benodigd: twee springvormen met een diameter van 18 cm (als je 1 springvorm hebt kun je de taarten ook na elkaar bakken, heb ik ook gedaan) 

          Bereiding

          Bereiding van de taart: 

          • Doe het water in een pannetje en breng het aan de kook. Roer de cacao er door en laat dit mengsel even afkoelen.
          • Meng de bloem met suiker, zout en bakpoeder door elkaar. Voeg de vanille-extract, karnemelk, zonnebloemolie en eieren toe en mix dit goed door elkaar. Roer het cacaomengsel er door en laat dit mengsel een half uurtje rusten.
          • Vet de springvorm(en) in met boter of olie en bekleed de het met bakpapier. Verwarm de oven voor op 170 ºC. Verdeel het beslag over de 2 bakvormen en bak ze 50 minuten in de oven. (als je 1 vorm hebt dan bak je de taarten na elkaar)
          • Stort de taarten op een vel bakpapier, haal het velletje bakpapier dat mee is gebakken van de taart af. Laat de bodems helemaal afkoelen.

            Bereiding van de dulce de leche:

            • Vul een grote pan met water en breng dit aan de kook. Leg hier het blikje gecondenseerde melk in. Zorg er voor dat het blikje ten alle tijden helemaal onder water staat. (is dit niet het geval dan is er kant op ontploffingsgevaar). Laat het water 2,5 uur zachtjes koken met de deksel op de pan. Controleer tussentijds een paar keer of het blikje nog helemaal onder water staat.
            • Laat het blikje even afkoelen op het aanrecht en trek het hierna open. Je hebt nu lekkere dulche de leche. Breng de dulche de leche op smaak met grof zeezout.

              Bereiding van de chocolade ganache: 

              • Laat de boter en chocolade in een pannetje smelten. Roer de zure room en vanille door de gesmolten chocolade. Klop met een garde de poedersuiker er door.
              • Is het mengsel te stevig? Voeg dan een beetje kokend water toe. Is het mengsel te vloeibaar? Voeg dan wat meer poedersuiker toe. Het moet zo vloeibaar zijn dat je de taart er gemakkelijk mee kunt bedekken, maar ook zo dik dat het er niet afdruipt.

                Het opbouwen van de taart: 

                • Leg de twee chocolade taarten op elkaar en snijd de zijkanten eventueel bij. Haal de taarten va elkaar en besmeer de bovenkant van een van de taarten met een laagje gezouten dulce de leche.
                • Leg de andere taart er op.
                • Besmeer de zijkant van de taart met de chocolade ganache. En besmeer de bovenkant van de taart met gezouten dulce de leche.
                • Verdeel blokjes van de reep Tony's over de taart en wissen dit af met blokjes karamelfudge.

                  Tip: het maken van de taart is best even wat werk. Doe het daarom in fasen. Bak de taarten de dag van te voren, en de bereid de dulce de leche dan ook alvast. Kun je de volgende dag meteen beginnen met het maken van de ganache en het opbouwen van de taart. 


                    En dan kan nu het grote genieten beginnen…  :)

                    Deel dit bericht:

                    Share on facebook
                    Share on twitter
                    Share on whatsapp
                    Share on email
                    Reacties

                    45 Reacties

                    1. Ghita 25 mei 2018 om 10:19

                      Ik wil deze taart graag maken. Klopt het dat er 0,6 dl zure room in moet. Of moet dit 6 dl zijn?

                    2. Cindy 8 augustus 2018 om 18:58

                      Hallo Brenda,

                      Ik wil graag deze taart maken, maar waar kan ik de taart bewaren? Kan dit gewoon in de koelkast?

                      Groetjes Cindy

                      1. Brenda Kookt 9 augustus 2018 om 11:12

                        Hoi Cindy, dit kan inderdaad het beste in de koelkast bewaard worden.
                        Succes en ontzettend eet smakelijk, hij is zo lekker!

                        1. Cindy 10 augustus 2018 om 13:24

                          Bedankt voor je reactie! Wat is de beste ovenstand voor de taarten? Onder en bovenwarmte of hetelucht?

                    3. Kitty 3 september 2018 om 13:04

                      Hallo ik begrijp iets niet in het recept er staat 130 g zonnebloemolie moet dat ml zijn?

                      1. Marion 18 augustus 2019 om 12:54

                        Nee gr, wegen is soms specifieker dan ml.
                        Heb net ook de taart voor de eerste keer gemaakt. Ging goed en erg lekker bedankt voor het recept!

                    4. Floor 11 januari 2019 om 22:31

                      ?Wat een topper van een taart is dit toch?!!! Echt een van mijn favoriete taart om te maken. Stiekem ook wel een beetje om te eten??

                      1. Brenda Kookt 17 januari 2019 om 11:27

                        Super leuk om te horen Floor, het is ook nog steeds een van mijn favorieten!

                    5. Ianthe 2 oktober 2019 om 14:12

                      Hoi hoi, ik ben deze taart aan het maken,
                      Maar hoe maak ik de karamel die ik ook op de taart zie?
                      Heb nu dat blikje melk in een pan op kook staan..

                      Mvg Ianthe

                    6. Marga 3 oktober 2019 om 10:21

                      Gefeliciteerd. Ik geniet altijd van jou. Maak ook regelmatig een recept van jou, voor al van de zoete dingen. Jou brownie en chocoladetaart zijn geweldig.

                      1. Brenda Kookt 7 oktober 2019 om 08:34

                        Wat lief dat je een berichtje achterlaat. Super leuk om te horen

                    7. Lizbeth 14 oktober 2019 om 19:44

                      Gefeliciteerd, moet de prikker ook schoon zijn als je erin prikt en als je bakvorm van 24 cm gebruikt hoe lang dan in de oven ?

                      Gtoetjes lizbeth

                    Laat een reactie achter

                    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

                    Beoordeel recept