Chocoladetaart met salted caramel

Chocoladetaart met salted caramel, Chocolade taart met gezouten caramelHet is feest! Vijf jaar geleden startte ik Brenda Kookt!. Dit is dus een heus jubileum: 5 jaar brendakookt.nl! Dat is een taart waard! Een chocoladetaart met salted caramel.

Vijf jaar geleden startte ik vrij impulsief mijn blog. Ik had toen niet kunnen weten dat dit zo zo’n groot deel van mijn leven zou worden en nu 5 jaar later zelf mijn baan zou zijn. 5 jaar en een kookboek later mag daar best een feestje om gevierd worden. En dat doe ik met deze taart.

Heb je het over een to die for chocoladetaart? Dan heb je het over deze taart. Hij is zo ontzettend lekker! Een taart gebaseerd op mijn favo chocolade: de karamel-zeezout reep van Tony Chocolonely. Voor dit recept combineerde ik een taart van Rudolph van Veen (deze) met de Ouderwetse Chocoladetaart van Nigella Lawson.

Het resultaat zijn twee chocoaldetaarten met daartussen karamel (of dulce de leche) met daaromheen chocolade ganache. Overgoten met gezouten karamel en dan nog afgemaakt met stukjes chocolade (van de reep) en blokjes karamelfudge.

De taart is wel machtig, dat kan niet anders met een goede chocoladetaart. Dat hoort er nou eenmaal bij. Neem daarom niet te grote punten, en geniet volop. Hij is zoo lekker!

Chocoladetaart met salted caramel, Tony Chocolonely taart met karamel

Chocolade taart met caramel

Chocoladetaart met salted caramel

Chocoladetaart met salted caramel

Ingrediënten

    Voor de taart:

    • 300 ml water
    • 90 g cacaopoeder
    • 250 g bloem
    • 500 g suiker
    • 3 g zout
    • 2 zakjes bakpoeder
    • 1 tl vanille-extract
    • 350 ml karnemelk
    • 130 g zonnebloemolie
    • 3 eieren

      Voor de chocolade ganache:

      • 35 gram ongezouten boter
      • 85 gram pure chocolade
      • 0,6 dl zure room
      • 1/2 theelepel puur vanille-extract 5 ml
      • 150 gram poedersuiker

        Overige ingrediënten: 

        • blikje gecondenseerde melk
        • grof zeezout
        • blokjes karamelfudge
        • reep Tony's Chocolonely Karamel Zeezout

        Extra benodigd: twee springvormen met een diameter van 18 cm (als je 1 springvorm hebt kun je de taarten ook na elkaar bakken, heb ik ook gedaan) 

          Bereiding

          Bereiding van de taart: 

          • Doe het water in een pannetje en breng het aan de kook. Roer de cacao er door en laat dit mengsel even afkoelen.
          • Meng de bloem met suiker, zout en bakpoeder door elkaar. Voeg de vanille-extract, karnemelk, zonnebloemolie en eieren toe en mix dit goed door elkaar. Roer het cacaomengsel er door en laat dit mengsel een half uurtje rusten.
          • Vet de springvorm(en) in met boter of olie en bekleed de het met bakpapier. Verwarm de oven voor op 170 ºC. Verdeel het beslag over de 2 bakvormen en bak ze 50 minuten in de oven. (als je 1 vorm hebt dan bak je de taarten na elkaar)
          • Stort de taarten op een vel bakpapier, haal het velletje bakpapier dat mee is gebakken van de taart af. Laat de bodems helemaal afkoelen.

            Bereiding van de dulce de leche:

            • Vul een grote pan met water en breng dit aan de kook. Leg hier het blikje gecondenseerde melk in. Zorg er voor dat het blikje ten alle tijden helemaal onder water staat. (is dit niet het geval dan is er kant op ontploffingsgevaar). Laat het water 2,5 uur zachtjes koken met de deksel op de pan. Controleer tussentijds een paar keer of het blikje nog helemaal onder water staat.
            • Laat het blikje even afkoelen op het aanrecht en trek het hierna open. Je hebt nu lekkere dulche de leche. Breng de dulche de leche op smaak met grof zeezout.

              Bereiding van de chocolade ganache: 

              • Laat de boter en chocolade in een pannetje smelten. Roer de zure room en vanille door de gesmolten chocolade. Klop met een garde de poedersuiker er door.
              • Is het mengsel te stevig? Voeg dan een beetje kokend water toe. Is het mengsel te vloeibaar? Voeg dan wat meer poedersuiker toe. Het moet zo vloeibaar zijn dat je de taart er gemakkelijk mee kunt bedekken, maar ook zo dik dat het er niet afdruipt.

                Het opbouwen van de taart: 

                • Leg de twee chocolade taarten op elkaar en snijd de zijkanten eventueel bij. Haal de taarten va elkaar en besmeer de bovenkant van een van de taarten met een laagje gezouten dulce de leche.
                • Leg de andere taart er op.
                • Besmeer de zijkant van de taart met de chocolade ganache. En besmeer de bovenkant van de taart met gezouten dulce de leche.
                • Verdeel blokjes van de reep Tony's over de taart en wissen dit af met blokjes karamelfudge.

                  Tip: het maken van de taart is best even wat werk. Doe het daarom in fasen. Bak de taarten de dag van te voren, en de bereid de dulce de leche dan ook alvast. Kun je de volgende dag meteen beginnen met het maken van de ganache en het opbouwen van de taart. 

                    Pin dit recept
                    Afdrukken

                    En dan kan nu het grote genieten beginnen…  :)


                    Brenda Hoff
                    Brenda Hoff
                    Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
                    45 comments
                    1. En na 5 jaar nog steeds ontzettend trots op jou Bren!! Deze taart ziet er trouwens heerlijk uit… binnenkort maar eens met mijn meisje gaan bakken! ?

                    2. Gefeliciteerd! Het ziet er heerlijk uit. Kan deze ook in een springvorm van 24 cm gemaakt worden? Welke verhoudingen kan ik dan het beste aanhouden?

                      1. Ja dat kan ook, je hoeft de verhoudingen niet aan te passen. De taart wordt dan alleen iets minder hoog, maar niet minder lekker. Van de overige ingrediënten zoals de karamel en chocoladeganache heb je genoeg.

                    3. Hoi, de taart ziet er erg lekker uit en ik wil hem morgen gaan maken! Nu heb ik een vraagje: Als je de dulce de leche al eerder maakt, moet je dan het blikje wel al open trekken of dicht laten? En hoe kan je dit het beste bewaren? Xx

                    4. Hí Brenda, ik ben de Tony’s chocononely taart nu aan het maken. Klopt het dat de taart wat smeuïg (a la Brownie) blijft of heeft ie toch nog wat langer nodig in de oven?

                      1. Gefeliciteerd met je jubileum. Ik heb ook al verschillende recepten gemaakt. Heerlijke duidelijke beschrijving er bij. Groetjes Marga

                      2. Als je de cake uit de oven komt is het nog wat smeuiig, maar niet zo zacht als een brownie. In dat geval zou ik hem iets langer in de oven bakken. Als de cake afkoelt wordt het wel nog wat vaster qua structuur.

                    5. Gister gemaakt en iedereen vond m heerlijk.
                      Ik vond het beslag alleen wel erg vloeibaar. Deel liep zelfs onder uit mm springvorm en zeker 1 1/2 uur moeten bakken in n vorm van 20 cm om m n beetje stevig te krijgen.

                      En de volgende keer ga ik echte genache maken. Ik vond dit meer op glazuur lijken.
                      Ondanks dat…..HEERLIJK

                    6. Hoi! Kan niet wachten met bakken, maar heb 1 probleempje: er is hier (Spanje) nergens karnemelk te krijgen. Wat kan ik gebruiken als alternatief? Dankjewel.

                    7. Beste Brenda,
                      Misschien een beetje laat, maar toch nog gefeliciteerd met je blog/baan/kookboek /website!
                      Ook ik ben aan de chocoladetaart met salted caramel begonnen.
                      M’n eerste bak project ooit. Mijn vraag; de 2 taarten heb ik reeds gebakken (best aardig gelukt), kan ik deze (op maandag gebakken) bewaren tot vrijdag? (slecht gepland).
                      Groetjes,
                      Florènt

                    8. Hoi Brenda bedankt voor het geweldige recept, de taart is super lekker!
                      Ik vroeg me af, zou je de taart zonder de karamel en ganache ook kunnen invriezen? Om nog meer in voren te werken?

                    9. Beste Brenda, gefeliciteerd met je jubileum! :) Wow, dat ziet er echt overheerlijk uit! Ik wil de taart graag voor mijn verjaardag maken! Misschien een stomme vraag, maar hoeveel ml is
                      130 g zonnebloemolie? Het lukte mij niet dit op te zoeken op internet.
                      Hoor het graag. Groet, Claire

                      1. Nee gr, wegen is soms specifieker dan ml.
                        Heb net ook de taart voor de eerste keer gemaakt. Ging goed en erg lekker bedankt voor het recept!

                    10. Hoi hoi, ik ben deze taart aan het maken,
                      Maar hoe maak ik de karamel die ik ook op de taart zie?
                      Heb nu dat blikje melk in een pan op kook staan..

                      Mvg Ianthe

                    11. Gefeliciteerd. Ik geniet altijd van jou. Maak ook regelmatig een recept van jou, voor al van de zoete dingen. Jou brownie en chocoladetaart zijn geweldig.

                    Geef een reactie

                    Misschien vind je dit ook leuk