Ga naar de inhoud

Margarine zelf maken – recept

In vorige artikelen deelde ik weetjes over margarine, bezocht ik de margarine fabriek.  Daar bakte ik met margarine deze lekkere chocolate chip cakeVandaag laat ik je zien hoe je margarine zelf maken kan!

Margarine zelf maken, recept gesponsord artikel

Veel van ons weten wel hoe roomboter wordt gemaakt, namelijk van room die komt bovendrijven op melk. Maar hoe maak je zelf margarine? Hoe zorg je er voor dat oliën transformeren in smeerbare margarine en wat is het verschil met wat er in de fabriek wordt gedaan? Welke andere ingrediënten worden er toegevoegd, en waarom? In dit artikel komt het allemaal aan bod.

Ik laat je eerst zien hoe je thuis zelf margarine maakt en welke ingrediënten je hiervoor nodig hebt. Aan het einde van het artikel vertel ik meer over de toevoegingen van margarine die je in de supermarkt koopt.

Tip: wil je op een snelle manier roomboter maken? Klop slagroom door met een beetje zout, zo ontstaat op een binnen no time boter!

 

Margarine zelf maken

Margarine maken 02

Margarine zelf maken met producten die overal verkrijgbaar zijn. Die we zelfs gewoon in huis hebben. Dit is de basis waarop margarine in de fabriek wordt gemaakt. Binnen 10 minuten kun je van deze ingrediënten margarine zelf maken.

 

Ingrediënten zelf gemaakte margarine¹:

  • Drie eetlepels plantaardige olie (ik nam Becel Olie Blend)
  • Twee eetlepels hard vet (ik nam kokosvet)
  • Twee theelepels melk
  • Twee theelepels eigeel (het liefst gepasteuriseerd)
  • sap van een citroen

 

Margarine maken 03

Wat heb je nodig?

Naast de ingrediënten heb je nog een paar dingen nodig om margarine te kunnen maken.

  • Een kleine metalen kom
  • een grote kom met ijswater (waar de andere kom in past)
  • een pan met heet (net niet kokend) water.

Margarine maken 04

Het harde vet (kokosvet in dit geval) moet gesmolten worden voor het met de oliën gemengd kan worden. Smelt dit au bain-marie, in een metalen kom boven de pan heet water.

Margarine maken 05

Voeg hierna aan de kom met het gesmolten harde vet, 3 eetlepels plantaardige olie toe.

 

Margarine maken 09

Zet het kommetje met plantaardige oliën in het ijswater. Roer dit door tot de kleur licht verandert. Het mengsel wordt een beetje troebel.

 

Margarine maken 10

Voeg 2 theelepels melk en 2 theelepels eigeel toe.

Margarine maken 11

Blijf het mengsel doorroeren. Voeg een aantal druppels citroensap toe en roer door tot het een margarine-achtige structuur krijgt. Margarine maken 12

Je ziet de structuur van de oliën veranderen. Het wordt dikker en mooi smeerbaar. Zo heb je in een mum van tijd zelf margarine gemaakt.

Margarine op brood Zelfgemaakte margarine

 

Verschil zelfgemaakte en kant-en-klare margarine

In de fabriek wordt margarine gemaakt volgens hetzelfde principe. Er worden extra dingen toegevoegd om ervoor te zorgen dat de margarine een constante kwaliteit heeft, meer vitamines bevat en je het langer kunt bewaren.

 

Dit zijn de ingrediënten van smeerbare margarine uit een kuipje²:

  • Plantaardige oliën
    Sinds december 2014 is de vermelding ‘plantaardige olie’ op het etiket niet meer genoeg. Het is verplicht de gebruikte oliesoorten te specificeren (bijvoorbeeld: lijnzaad-, zonnebloem-, palm-, kokos- of koolzaadolie).
  • Water
    Soms wordt een deel van de olie vervangen door water. Hoe lager het vetgehalte in de margarine of halvarine is hoe meer water is toegevoegd.
  • Emulgatoren
    Deze zorgen ervoor dat olie blijft drijven op het water. Emulgatoren worden toegevoegd om alles te mengen. Meestal is dit plantaardig: sojalecithine of zonnebloemlecitine. In het recept dat ik hierboven deel is het eigeel de emulgator.
  • Aroma’s
    Om er voor te zorgen dat de margarine meer een botersmaak heeft worden natuurlijke aroma’s toegevoegd.
  • Conserveermiddelen en voedingszuren
    Er worden conserveermiddelen toegevoegd om de houdbaarheid van het product te verlengen.
  • Kleurstoffen
    In de meeste kuipjes margarine zit de kleurstof caroteen (E16oa) dit wordt vaak verkregen uit wortelen.
  • Verdikkingsmiddelen
    Om het product goed smeerbaar te maken wordt een plantaardig hard vet toegevoegd, dit kan palm- of kokosvet zijn. Een enkele keer wordt verdikkingsmiddel toegevoegd, hier wordt soms gelatine voor gebruikt.
  • Vitaminen en mineralen
    Van nature komt vitamine E in variërende hoeveelheden voor in plantaardige olie. Aan alle margarines en halvarines worden vitamine A en D toegevoegd. Soms worden deze aangevuld met andere vitaminen en mineralen.
  • Visolie
    Visolie wordt soms toegevoegd om de margarine te verrijken met de gezonde visvetzuren DHA en EPA.
¹Bron Illustratieboekje – De wereld van Margarine ²Bron: consumentengids december 2015

Dit artikel is onderdeel van mijn zoektocht naar margarine, dit is een samenwerking met Unilever, lees mijn disclaimer. 

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op