Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Millionare’s shortbread

Millionare's shortbread, recept, Brenda KooktZondag bakdag? Als je opzoek bent naar iets dat écht lekker is, dan heb je gevonden wat je zocht: Millionare’s shortbread!

Van dit soort baksels loopt het water me in de mond, hier mag je me voor wakker maken hoor. Chocolade is altijd goed, zeker in combinatie met (gezouten) karamel. Als je er dan ook nog een zachte koeklaag onder bakt is het hemels.

 

Millionare’s shortbread

De structuren bij elkaar zijn geweldig. Een brosse koekbodem, zachte romige laag karamel en een harde chocolaag waar je lekker je tanden in kunt zetten. Als je de show wilt stelen kun je met witte chocolade een partroontje in de bovenlaag maken. Ik waagde me er niet aan omdat ik vermoedde dat dat een kliederboel zou worden. Zo met alleen pure chocolade als topping is de Millionare’s shortbread wat mij betreft perfect.

Het was zo lekker dat ik niet kan ontkennen dat ik dit bijna allemaal in mijn eentje heb opgegeten. Ik zou willen dat ik nog een stukje over voor vandaag..

Millionare's shortbread, Millionare's shortbread, recept, Brenda Kookt, Chocolade met karamel en koek

Millionare’s shortbread

Ingrediënten

  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • flinke snuf grof zeezout
  • 175 gram pure chocolade
  • eventueel: extra witte chocolade voor decoratie

    Voor het deeg:

    • 150 gram bloem
    • 100 gram boter op kamertemperatuur
    • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
    • 1 theelepel vanille-extract
    • snuf zout

      Extra benodigd: bakvorm van 20x20 cm

        Bereiding

        Start met het maken van de dulce de leche: 

        • Vul een grote pan met water en breng dit aan de kook. Leg hier het blikje gecondenseerde melk in. Zorg er voor dat het blikje ten alle tijden helemaal onder water staat (is dit niet het geval dan is er kans op ontploffingsgevaar). Laat het water 2,5 uur zachtjes koken met de deksel op de pan. Controleer tussentijds een paar keer of het blikje nog helemaal onder water staat.
        • Laat het blikje afkoelen op het aanrecht en trek het hierna open. Je hebt nu lekkere dulche de leche. Breng de dulche de leche op smaak met grof zeezout.
        • Bereid het deeg: Meng de bloem met het boter, suiker, vanille-extract en een snuf zout. Kneed het door tot je er een bal van kunt maken. Verpak dit in huishoudfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
        • Verwarm de oven voor op 175 ºC en vet de bakvorm in en bekleed het met bakpapier.
        • Verdeel het deeg over de bakvorm en druk dit met je handen aan zodat de hele vorm gevuld is. Prik met een vork gaatjes in het deeg en bak de bodem in 20 minuten goudbruin en gaar. Laat de koek in de vorm afkoelen.
        • Roer de afgekoelde dulce de leche door en voeg grof zeezout toe. Verdeel dit over de koekbodem. Zet dit even weg in de koelkast zodat de dulche de leche kan opstijven.
        • Smelt de chocolade in de magnetron of au-bain marie (in dit filmpje laat ik je zie hoe je dit het beste kunt doen).  Verdeel de chocolade gelijkmatig over de karamelvulling en laat deze opstijven in de koelkast.
        • Verdeel eventueel nog een beetje gesmolten witte chocolade over de Millionaire's shortbread.

          Tip: maak de karamel een dag van te voren, dit kost namelijk veel tijd. 


             

            Deel dit bericht:

            Share on facebook
            Share on twitter
            Share on whatsapp
            Share on email
            Reacties

            10 Reacties

            1. Anne 21 mei 2017 om 09:26

              ooooooohhhhhh wauw. Mijn dank!!!!!!!!!!!!

            2. Marit 21 mei 2017 om 12:25

              Kun je dit in de vriezer bewaren?

            3. Elena 21 mei 2017 om 19:46

              Gekookte gecondenseerde melk kan je in Russische winkels kopen, wordt vaak in de Russische keuken gebruikt :) scheelt veel tijd.

            4. Marlies 24 mei 2017 om 15:42

              Stat dit recept op een filmpje ?

            5. Marlies 28 mei 2017 om 18:19

              Deze was goddelijk,jammer dat hij op is .

            6. Mirjam 29 augustus 2019 om 17:23

              Ziet er prachtig uit en lijkt goed gelukt, maar hoe snij ik m? Chocola breekt zoals ik t niet wil en door te hard duwen komt de caramel ertussenuit?

            7. Tanja Engelen 24 augustus 2020 om 15:49

              blijft goddelijk.

            Laat een reactie achter

            Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

            Beoordeel recept