Ga naar de inhoud

Millionare’s shortbread

Zondag bakdag? Als je opzoek bent naar iets dat écht lekker is, dan heb je gevonden wat je zocht: Millionare’s shortbread! Van dit soort baksels loopt het water me in de mond, hier mag je me voor wakker maken hoor. Chocolade is altijd goed, zeker in combinatie met (gezouten) karamel....
Delen op

Millionare’s shortbread

Zondag bakdag? Als je opzoek bent naar iets dat écht lekker is, dan heb je gevonden wat je zocht: Millionare’s shortbread!

Van dit soort baksels loopt het water me in de mond, hier mag je me voor wakker maken hoor. Chocolade is altijd goed, zeker in combinatie met (gezouten) karamel. Als je er dan ook nog een zachte koeklaag onder bakt is het hemels.

Millionare's shortbread, recept, Brenda Kookt

Millionare’s shortbread

De structuren bij elkaar zijn geweldig. Een brosse koekbodem, zachte romige laag karamel en een harde chocolaag waar je lekker je tanden in kunt zetten. Als je de show wilt stelen kun je met witte chocolade een partroontje in de bovenlaag maken. Ik waagde me er niet aan omdat ik vermoedde dat dat een kliederboel zou worden. Zo met alleen pure chocolade als topping is de Millionare’s shortbread wat mij betreft perfect.

Het was zo lekker dat ik niet kan ontkennen dat ik dit bijna allemaal in mijn eentje heb opgegeten. Ik zou willen dat ik nog een stukje over voor vandaag..

Millionare's shortbread, Millionare's shortbread, recept, Brenda Kookt, Chocolade met karamel en koek

Ingrediënten

Voor het deeg:

Extra benodigd: bakvorm van 20x20 cm

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze millionare’s shortbread

Start met het maken van de dulce de leche: 

Stap 1
Vul een grote pan met water en breng dit aan de kook. Leg hier het blikje gecondenseerde melk in. Zorg er voor dat het blikje ten alle tijden helemaal onder water staat (is dit niet het geval dan is er kans op ontploffingsgevaar). Laat het water 2,5 uur zachtjes koken met de deksel op de pan. Controleer tussentijds een paar keer of het blikje nog helemaal onder water staat.
2
Stap 2
Laat het blikje afkoelen op het aanrecht en trek het hierna open. Je hebt nu lekkere dulche de leche. Breng de dulche de leche op smaak met grof zeezout.
3
Stap 3
Bereid het deeg: Meng de bloem met het boter, suiker, vanille-extract en een snuf zout. Kneed het door tot je er een bal van kunt maken. Verpak dit in huishoudfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
4
Stap 4
Verwarm de oven voor op 175 ºC en vet de bakvorm in en bekleed het met bakpapier.
5
Stap 5
Verdeel het deeg over de bakvorm en druk dit met je handen aan zodat de hele vorm gevuld is. Prik met een vork gaatjes in het deeg en bak de bodem in 20 minuten goudbruin en gaar. Laat de koek in de vorm afkoelen.
6
Stap 6
Roer de afgekoelde dulce de leche door en voeg grof zeezout toe. Verdeel dit over de koekbodem. Zet dit even weg in de koelkast zodat de dulche de leche kan opstijven.
7
Stap 7
Smelt de chocolade in de magnetron of au-bain marie (in dit filmpje laat ik je zie hoe je dit het beste kunt doen).  Verdeel de chocolade gelijkmatig over de karamelvulling en laat deze opstijven in de koelkast.
8
Stap 8
Verdeel eventueel nog een beetje gesmolten witte chocolade over de Millionaire's shortbread.

Tip: maak de karamel een dag van te voren, dit kost namelijk veel tijd. 

Bekijk ook andere recepten
Eton mess met lemoncurd
Bladerdeegnestjes met Nutella
MonChoutaart Paastaart met bokkepootjes en lemon curd
Croissant traybake met aardbeien en room

10 reacties

Tanja Engelen

blijft goddelijk.

Laat een bericht achter

Mirjam

Ziet er prachtig uit en lijkt goed gelukt, maar hoe snij ik m? Chocola breekt zoals ik t niet wil en door te hard duwen komt de caramel ertussenuit?

Laat een bericht achter

Marlies

Deze was goddelijk,jammer dat hij op is .

Laat een bericht achter

Marlies

Stat dit recept op een filmpje ?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Van dit recept heb ik geen filmpje gemaakt

Elena

Gekookte gecondenseerde melk kan je in Russische winkels kopen, wordt vaak in de Russische keuken gebruikt :) scheelt veel tijd.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Dat is een leuke tip!

Marit

Kun je dit in de vriezer bewaren?

Laat een bericht achter

Anne

ooooooohhhhhh wauw. Mijn dank!!!!!!!!!!!!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Heel erg graag gedaan!

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op