Wat eten we vanavond?

Witlofschotel met ham en kaas | Video

Deze keer heb ik mijn favoriete AVG-gerecht voor jullie op video gekookt, namelijk witlofschotel met ham en kaas.

Al van jongs af aan ben ik gek op witlof met ham en kaas uit de oven. Thuis aten we witlof meestal ‘gewoon’ gekookt met een groente-sausje. Ook dat vond ik erg lekker, maar als we witlof uit de oven aten dan was het feest, het was mijn lievelingsgerecht. Onze buurvrouw Lia stond er om bekend dat ze de lekkerste witlofovenschotels maakte. Toen mijn ouders weg waren en wij bij haar mochten eten stond dat steevast op tafel. Zo lekker!

Daarom leek het me een goed idee om de witlofovenschotel eens na te maken. Deze witlofschotel is extra lekker omdat de witlofrolletjes verstopt zitten in de aardappelpuree. Hierdoor zit de kaas echt in de schotel verwerkt. En deze schotel is een ideale makkelijke maaltijd: bereid de schotel vooraf en zet hem afgedekt in de koelkast. Voor je gaat eten hoef je hem alleen nog even in de oven te schuiven.

Bekijk nu de video waarin ik de ovenschotel bereid:

Klik hier als je de video niet kunt zien. Klik hier om mijn andere filmpjes te bekijken, en vergeet je niet gratis te abonneren op mijn YouTube kanaal. Zo kun je mijn video’s als aller eerste bekijken!

witlofschotel recept

Witlofschotel met ham en kaas

25 minuten
+ 30 minuten
2 -3 personen

Ingrediënten

  • 500 gram aardappelen
  • 3 grote stronken witlof
  • 6 plakken ham
  • 6 plakken kaas
  • 120 ml melk
  • 1 eetlepel Mosterd
  • 3 eetlepels Panko of paneermeel
  • extra geraspte kaas om te garneren
  • 7 kleine blokjes roomboter

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een ovenschaal in.
  • Schil de aardappelen en kook ze gaar. Halveer de stronken witlof en kook deze 10 minuten voor. Giet de aardappelen en de witlof af, laat de stronken witlof goed uitlekken, bijvoorbeeld in een vergiet.
  • Verwarm de melk in de magnetron of een pannetje. Voeg 2/3 van de melk bij de aardappelen, samen met de mosterd, een beetje peper of zout. Roer goed door elkaar.
  • Voeg een beetje van de overgebleven melk toe als je de aardappelpuree te dik vindt.
  • Rol de halve stronkjes witlof in een plak kaas en ham.
  • Verdeel de rolletjes witlof over de bodem van de ovenschaal. Verdeel hierover de aardappelpuree. Bestrooi met geraspte kaas en de paneermeel of panko. Verdeel tot slot een paar kleine blokjes koude boter over de schaal.
  • Verwarm de witlofschotel 30 minuten in de oven.

witlofschotel met ham en kaas recept

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

18 Comments

  1. Lynn 15 april 2019 at 17:54

    Hoi , de tweede keer dat ik hem maak, de kinderen vonden het lekker en ik was verbaasd :-) Alleen merkte ik op dat je in het recept zegt dat de oven op 180 graden moet maar in je filmpje zeg je 200 graden. Ik heb nu gewoon 200 aangehouden want dat werkt sowieso beter met mijn oven.

    Reply
  2. Sieny 12 mei 2019 at 17:44

    Heerlijk. Wat een lekkere schotel. Ga ik vaker maken. Bedankt voor het recept!

    Reply
  3. René 27 mei 2019 at 18:58

    Hallo Brenda
    Wat een heerlijk witlofrecept
    Heb het net gemaakt met lekkere oude kaas.
    Was echt smullen.
    Was trouwens ook een goede tip om de witlof ondersteboven uit te laten lekken in een zeef.
    Daardoor is de witlof een stuk droger.

    Reply
  4. Heidi 10 juni 2019 at 19:05

    De schotel precies zo gemaakt als in het recept… heerlijk! Die mosterd in de puree geeft net even wat extra smaak. Voor herhaling vatbaar! Wel na 10 minuten even alufolie over de schaal heen gedaan zodat de kaas niet zwart zou worden.

    Reply
  5. Ciska 2 oktober 2019 at 22:20

    Zo lekker had ik het nog niet gegeten, zo maak ik het voortaan altijd klaar

    Reply
  6. Bertus 27 november 2019 at 15:54

    Super lekker
    Bedankt

    Reply
  7. Marieke 17 december 2019 at 23:11

    Heerlijk!

    Reply

Geef een reactie

Misschien vindt je dit ook leuk: