Wat eten we vanavond?

Chocolade bavarois

Gister deelde ik de recepten van hét Mix & Match kerstdiner en daarbij was er één grote afwezige. De link naar het recept van deze mega lekkere chocolade bavarois ontbrak. De hoogste tijd om dit recept met jullie te delen!

Tulband bavarois chocolade kerst

Chocolade bavarois

Deze chocolade bavarois maakte ik vorig jaar voor ons eigen kerstdiner. Een super lekker dessert dat je een dag van te voren klaarmaakt. Ideaal als er nog meer kerstrecepten zijn die je moet koken ;)

De chocolade bavarois is lekker zacht van structuur, bijna romig en ontzettend lekker. De verhouding van de cacao is precies goed in dit recept.

Daarbij is deze bavarois ook super gemakkelijk voor grotere groepen te maken. Van dit recept kunnen 10 – 12 personen eten. Ik gebruik hier een tulbandvorm van 2 liter voor, als je een kleinere puddingvorm hebt kun je het recept halveren en het gerecht voor 4-6 personen klaarmaken.

Kerst bavarois chocolade

Chocolade bavarois

30 minuten
+ 3 uur
8 -10 personen

Ingrediënten

  • • 12 blaadjes gelatine
  • • 8 eetlepels cacaopoeder
  • • 150 gram kristalsuiker
  • • 700 ml melk
  • • 4 eieren
  • • 500 ml slagroom
  • • 5 eetlepels witte chocolade snippers ter garnering
  • • besjes ter garnering

Bereiding

  • Week de gelatine in koud water. Meng de cacao met de suiker en een paar lepels koude melk. Breng de rest van de melk aan de kook en voeg al roerend het cacaomengsel toe. Spoel de puddingvorm om met eiwit en zet deze omgekeerd op een bord.
  • Roer de eidooiers los en roer hier twee eetlepels water door. Meng er ongeveer vier eetlepels van de warme chocolademelk door. Schep dit bij de rest van de warme chocolademelk en neem de pan van het vuur. Knijp de gelatine uit en los deze al roerend op in de chocolademelk. Laat iets afkoelen.
  • Klop de eiwitten stijf in een kom. Klop in een andere kom de slagroom lobbig. Spatel eerst de slagroom en dan het eiwit door het chocolademengsel. Vul de puddingvorm en zet deze minimaal 3 uur, of liever een dag van te voren in de koelkast.
  • Maak de randen los van de vorm of houd de vorm kort in heet water zodat de buitenkant warm wordt. Stort de bavarois op een lichtvochtige schaal of bord.
  • Garneer de bavarois met geschaafde witte chocolade langs de onderkant en bovenop. En leg er nog een paar takjes rode besjes bij.

Chocolade bavarois

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

15 Comments

  1. Mieke 14 december 2017 at 10:21

    Hallo Bbrenda moet de pudding vorm niet met water omgeslpoeld worden ?

    Reply
    1. Brenda Kookt 14 december 2017 at 10:29

      In het recept de ik dit met het eiwit, als je dat liever niet gebruikt kun je ook water gebruiken.

      Reply
  2. Iris 14 december 2017 at 14:44

    Kun je de eieren ook vervangen voor bijv. gepasteuriseerd eiwit uit een fles? Ik gebruik liever geen rauwe eieren

    Reply
    1. Brenda Kookt 18 december 2017 at 07:09

      Het is gen probleem om gepasteuriseerd eiwit te gebruiken

      Reply
  3. Peter 14 december 2017 at 17:30

    Beste Brenda,
    Ik heb een vraag. Als ik naar de foto’s kijk, zie ik een donkere, glimmende bovenkant en een lichtbruine, doffe onderkant. Hoe komt dat? Daarnaast begrijp ik dat je alle eieren moet splitsen. Bedoel je met mspoelen met eiwit van de tulband insmeren met een kwastje of zo?
    Het lijkt me een super recept, dus ik ga ik maken. Hoorgraag van je. Grt Peter.

    Reply
    1. Elisa 16 december 2017 at 19:59

      Dat van dat kleurverschil vraag ik me ook af…

      Reply
      1. Eline Schoonderwoerd 17 december 2017 at 09:06

        Ik heb precies dezelfde vraag.. hoe komt dat kleur verschil erin

        Reply
    2. Brenda Kookt 18 december 2017 at 07:08

      Dat komt doordat tijdens het opstijven de cacao naar beneden is gezakt. Ik vond het wel een leuk effect hebben :)
      Ja je kunt de tulband insmeren met het eiwit, daarna even op zijn kop houden zodat het overtollige eiwit er uit loopt.

      Reply
  4. Bertina 23 december 2017 at 23:05

    Het is erg lekker geworden! De 2 kleuren komen vanzelf als je het recept gewoon volgt, wel apart (snap nog niet hoe) maar superleuk effect!

    Reply
    1. Brenda Kookt 24 december 2017 at 13:52

      Super leuk dat je een berichtje achterlaat Bertina! Eet smakelijk! En fijne feestdagen! :)

      Reply
    2. Ine 25 december 2018 at 22:59

      Ik heb ook het recept gevolgd en kreeg ook die twee kleuren, hij is erg lekker. En dit jaar voor het eerst gemaakt met kerst. Ik denk dat hij zeker vervolg krijgt

      Reply
  5. Francis van Berkel Berkelmans 18 december 2018 at 12:59

    Kun je in plaats van pure chocolade ook melk chocolade gebruiken ??

    Reply
    1. Petet T 18 december 2018 at 16:13

      Ja, dat heb ik vorig jaar ook gedaan. Vond het heerlijk en leek minder machtig dan met pure chocolade

      Reply
  6. Nancy 22 december 2018 at 09:48

    Hoi Brenda
    Voor aardbeien bavarois gebruik je dan de zelfde ingrediënten maar dan zonder cacao

    Reply
  7. Arja 29 september 2019 at 14:00

    Dat je vanmiddag leest in de app of ik blij wordt van een aardewerken tulbandvorm, en dat ik dan op google deze tegenkom.
    Met de herfstvakantie uitproberen, klinkt en ziet er goed uit.

    Reply

Geef een reactie

Misschien vindt je dit ook leuk: