Hartige taartdeeg / quichedeeg – Basisrecept
Hartige taartdeeg of quichedeeg, het stond al zo lang op mijn to-cook lijstje. En iedere keer kwam het er niet van. Tot vandaag. En ik zeg je, ga het ook zelf maken. Want het is zo simpel, en lekker! Al sinds de start van mijn blog (bijna 6 jaar geleden)...Hartige taartdeeg / quichedeeg – Basisrecept
Bewaren
Hartige taartdeeg of quichedeeg, het stond al zo lang op mijn to-cook lijstje. En iedere keer kwam het er niet van. Tot vandaag. En ik zeg je, ga het ook zelf maken. Want het is zo simpel, en lekker!
Al sinds de start van mijn blog (bijna 6 jaar geleden) roep ik dat ik écht binnenkort zelf hartige taartdeeg ga maken en het recept met jullie ga delen. Toch greep ik iedere keer weer naar het hartige taartdeeg uit de koeling of diepvries als ik een quiche of hartige taart klaarmaakte.
Eindelijk gaf ik mijzelf een schop onder de kont om zelf hartige taartdeeg te maken. En heel eerlijk: als ik had geweten dat het zo makkelijk was dan had ik het eerder gedaan. Want het stelt echt niets voor. Het enige dat je nodig hebt is tijd, want ja het duurt wel iets langer dan wanneer je een pakje uit de koeling of diepvries gebruikt.
Het hartige taartdeeg maakte ik naar het recept van Rutger van den Broek uit ‘Het Hartige bakboek‘. In dit boek vind je dus geen zoetigheid, maar heel veel lekere hartige bakrecepten. Naast verschillende basisrecepten om zelf deeg te maken vind je ook de lekkerste recepten voor andere hartige baksels zoals de lekkerste kroketjes en paté en croute in het boek.
Klik hier voor meer informatie over het Hartige bakboek, en om het boek te bestellen via bol.com.
De ingrediënten voor hartige taartdeeg of quichedeeg zijn super simpel: Bloem, zout, ijskoud water en een ei. Als je de ingrediënten gemengd hebt laat je het even rusten voor je het verwerkt in het gerecht. Oh en je hoeft niet van het deeg te snoepen, omdat het niet zoet is, is het ook niet bepaald lekker 😉
Het klaarmaken van het deeg duurt iets langer dan je gewend bent. Om ervoor te zorgen dat de bodem van de quiche of hartige taart goed gaar is moet je hem voor de vulling erin gaat eerst voorbakken. In het recept staat uitgelegd hoe je dit doet.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze hartige taartdeeg / quichedeeg – basisrecept
Stap 1
Meng de bloem met het zout in een mengkom. Snijd de koude boter in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter en meng dit door de bloem. Wrijf het met je vingers tot een korrelig geheel.Stap 2
Voeg het ei en water toe en meng dit kort, tot je van het deeg een samenhangende bal kunt maken. Voeg als het deeg te droog is een klein beetje extra water toe. Kneed vooral niet te lang.Stap 3
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast voordat je het verder gaat verwerken.Stap 4
Voor een goede quiche zonder net-niet-gare bodem is het belangrijk het deeg eerst blind te bakken. Als steunvulling kun je gebruiken: keramische bakbonen, gedroogde bonen, ongekookte rijst of spliterwten.Stap 5
Verwarm de oven voor op 180 C. Rol het deeg dun uit en bekleed hier de ingevette quichevorm mee. Laat de zijkanten van het deeg over de vorm hangen. Prik de bodem in met een vork om te voorkomen dat die tijdens het bakken bol gaat staan.Stap 6
Verkreukel een stuk bakpapier en leg dit op het deeg. Verdeel de steunvulling hierover en bak de bodem 15 minuten.Stap 7
Haal de quichevorm uit de oven en verwijder het bakpapier met steunvulling.Stap 8
Snijd de rand van de vorm met een mes bij. Zet de bodem terug in de oven en bak het nog 5 tot 15 minuten.Stap 9
Het deeg is goed gebakken als het licht goudbruin van kleur is. Laat de bodem(s) helemaal afkoelen voor de vulling erin gaat.Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze hartige taartdeeg / quichedeeg – basisrecept
Stap 1
Meng de bloem met het zout in een mengkom. Snijd de koude boter in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter en meng dit door de bloem. Wrijf het met je vingers tot een korrelig geheel.Stap 2
Voeg het ei en water toe en meng dit kort, tot je van het deeg een samenhangende bal kunt maken. Voeg als het deeg te droog is een klein beetje extra water toe. Kneed vooral niet te lang.Stap 3
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast voordat je het verder gaat verwerken.Stap 4
Voor een goede quiche zonder net-niet-gare bodem is het belangrijk het deeg eerst blind te bakken. Als steunvulling kun je gebruiken: keramische bakbonen, gedroogde bonen, ongekookte rijst of spliterwten.Stap 5
Verwarm de oven voor op 180 C. Rol het deeg dun uit en bekleed hier de ingevette quichevorm mee. Laat de zijkanten van het deeg over de vorm hangen. Prik de bodem in met een vork om te voorkomen dat die tijdens het bakken bol gaat staan.Stap 6
Verkreukel een stuk bakpapier en leg dit op het deeg. Verdeel de steunvulling hierover en bak de bodem 15 minuten.Stap 7
Haal de quichevorm uit de oven en verwijder het bakpapier met steunvulling.Stap 8
Snijd de rand van de vorm met een mes bij. Zet de bodem terug in de oven en bak het nog 5 tot 15 minuten.Stap 9
Het deeg is goed gebakken als het licht goudbruin van kleur is. Laat de bodem(s) helemaal afkoelen voor de vulling erin gaat.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
10 reacties
Ha Nguyen
Het was heel goed gelukt!
W. Van der Velden
Prima recept. Maar blind bakken is echt niet nodig, maakt de bodem harder. Gewoon 10 minuten in oven met vork gaatjes, en dan de vullin er bij doen.
Ineke
Wat een goed en makkelijk recept!!! het is echt heel simpel. Dank je wel hoor
Tonnie van Dorth
Ik heb altijd moeite met HOE ik hartige taartdeeg plakjes uit de diepvries in een quiche vormen springvorm 26 cm moet legen......tip gevraagd??
Annemieke
In het midden een lapje deeg leggen en daarop iets overlappend de lapjes rondom aansluiten. Naden aandrukken en deeg dat over de rand hangt afsnijden met een mesje. Wat overblijft kun je gebruiken als opvulling voor de randen.
Pauline Brode
Superrecept!!!! Heb met dit deeg al zoveel hartige taarten gemaakt. Dank je wel
Wil
Jammer dat er zelden de doorsnee van de (quiche)vorm wordt vermeld ! Wat is het formaat voor dit recept?
Brenda Kookt
Hoi Wil, dit is een standaard quiche-maat, waarbij ik deeg over had. Het komt dus niet zo krap aan. Met dit deeg kun je een vorm van 26 centimeter bedekken. Maar ook een kleinere van 20 cm. Deeg dat over is kun je goed invriezen.