BROEDER – Jan in de zak | Video

Yes, het is weer tijd voor een nieuwe video. En deze keer ga ik voor een bijzonder gerecht, waar misschien niet iedereen bekend mee is. Ik maak vandaag Jan in de zak, oftewel broeder! Dit is een West-Fries streekrecept waar al veel om is gevraagd, vooral door de mensen uit mijn omgeving.

Broeder – Jan in de zak

Broeder kun je zien als een soort deegbal, wat langzaam wordt gekookt in een zak. Het wordt veel gegeten met een mengsel van stroop met boter.

Broeder (of Jan in de zak) heb ik al vaker gegeten, maar nog nooit zelf gemaakt. In deze video bereid ik het voor de eerste keer. En zoals je zult zien gaat dat niet helemaal goed, ik moet zelfs een hulplijn inschakelen ;)

Ik bereid de broeder volgens het volgens het recept van de oma van Joost dat ik via mijn schoonmoeder heb gekregen. Er zijn meerdere recepten in omloop, iedere familie maakt het weer anders. De een gebruikt bloem en gist, in dit recept gebruiken we zelfrijzend bakmeel. Opvallend is dat 600 ml melk wordt aangevuld met 400 ml water. Waarom kunnen we niet precies verklaren, maar we denken dat dit komt doordat goedkoper is dan melk.

 

Klik hier als je de video niet kunt zien. Klik hier om mijn andere filmpjes te bekijken, en vergeet je niet gratis te abonneren op mijn YouTube kanaal. Zo kun je mijn video’s als aller eerste bekijken!

 

broeder recept familierecept

BROEDER |Video

20 minuten
+ 2 uur

Ingrediënten

 • 1 kilo zelfrijzend bakmeel
 • 600 ml melk en 400 ml water
 • 2 eieren
 • snuf zout
 • Extra benodigd: broeder zak

Bereiding

 • Meng zelfrijzend bakmeel met zout in een kom.
 • Verwarm melk met water en roer het ei erdoor. Mix hierna de zelfrijzend bakmeel er door.
 • Doe het beslag in de zak, en knoop deze goed dicht.
 • Leg onder op een grote pan een bord op zijn kop. Vul de pan voor de helft met water en doe hierna de zak met het beslag er in. Vul eventueel bij met extra water.
 • Laat de zak met beslag 1 uur pruttelen en draai het hierna om. Laat het dan weer een uur op het vuur staan.
 • Haal de zak hierna uit het water, check of het goed gaar is en snijd in plakken.
 • Verwarm suikerstroop met klonten boter in een pannetje. Serveer dit met de warme broeder.
Pin dit recept
Afdrukken

Broeder recept West-fries streekgerecht

Broeder recept maken


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
8 comments
 1. haha, hoe leuk dit.
  Via mijn schoonfamilie ken ik dit recept, dus vind het leuk dat het gemaakt word.
  Tegenwoordig maak ik het in de magnetron, dat kan ook

 2. Grappig Brenda, ik heb hem vorige week met mijn dochter gemaakt volgens een recept van mijn oma. Ook voor mijn blog :) Het klopt inderdaad dat er meer recepten in omloop zijn. Wij hebben ook een iets ander recept.

  Eén ding is zeker! de broeder is heerlijk!!

 3. Ik maak de broeder in een zg broederpannetje. Een tulbandvorm met deksel. De broeder hoeft dan nog maar 1,5 uur te koken en je hoeft hem ook niet te draaien. Nog makkelijker dus! En ik maak hem met 1 kilo zelfrijzend bakmeel, snuf zout, zakje vanille suiker, 4 eieren en op de gok melk tot je een lobbig beslag hebt.
  Enne, de dag erna opbakken is nog lekkerder

 4. Wat een leuk idee. Meteen het recept aan mijn moeder gevraagd. Ze gaf ook enthousiast haar pan mee. Ze aten het vroeger op goede vrijdag, zei ze. Ben heel benieuwd, net als jij

 5. Gemaakt en gelukt!
  Heel erg bedankt voor het recept.
  Proeft echt naar mooie herinneringen, lang geleden. Mijn (westfriese) oma maakte dit wel eens voor ons als we kwamen logeren.
  Mijne was inderdaad ook erg nat en vochtig in het begin maar van binnen was hij goed gaar.

 6. Wat ik altijd t allerlekkerste vond…….de volgende dag als er over was, in plakjes snijden en dan lekker opbakken en dan met stroop, heeeeeeerlijk!

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk