Flammkuchen met pepernoten

Er staat nog een lekker sinterklaasreceptje voor jullie klaar. Deze keer geen taart of toetje, maar een zoete variant op een hartig hapje. Namelijk de flammkuchen, en die maken we deze keer met pepernoten. Flammkuchen met pepernoten dus!

Hebben jullie je buik al vol van pepernoten? Omdat ze al zo lang in de winkel liggen heb ik het nu eigenlijk wel gehad. En dat terwijl dit juist de tijd is om hier van te genieten. Daarom ga ik er mee aan de bak. Want pepernoten zijn super geschikt om te verwerken in taarten, toetjes en andere zoete baksels. Klik hier om alle sinterklaasrecepten die op de blog staan te bekijken (en succes met kiezen, want er zit zoveel lekkers tussen!)

Flammkuchen met pepernoten

Het leek me grappig om een keer wat anders te proberen en flammkuchen met pepernoten te maken. Deze dunne ‘pizza’s’ kunnen namelijk ook prima met zoetigheid belegd worden. Zeker als je een ei toevoegt aan de crème fraîche en ook nog wat suiker en vanille-extract.

Dus dat deed ik. Het resultaat is superlekker, al zeg ik het zelf. En ook heel makkelijk te maken. Officieel moet je het deeg misschien nog even rustig laten rijzen, maar daar heb ik nooit geduld voor. Dus dat doe ik in dit geval niet. En wil je het jezelf heel makkelijk maken? Koop dan een rol flammkuchendeeg en sla een aantal stappen uit het recept over.

Tip: ook heel leuk om de flammkuchen samen met je kids te maken. Succes gegarandeerd!

flammkuchen met pepernoten

Flammkuchen met pepernoten

30 minuten
2 stuks

Ingrediënten

 • 175 gram bloem
 • 1 theelepel droge gist
 • ½ theelepel olijfolie
 • 1 theelepel suiker
 • snufje zout
 • 100 ml water
 • 200 gram crème fraîche
 • 1 ei
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 1 eetlepel poedersuiker
 • 2 grote handen pepernoten
 • 50 gram pure of melkchocolade
 • 50 gram witte chocolade

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 220 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 • Doe de bloem met de gist, de olijfolie, de suiker en het zout in de kom van de keukenmachine. Zorg dat je het gist een beetje apart houdt van de rest. Giet dan het water erbij en laat de keukenmachine meteen draaien.
 • Mix het deeg zo’n 5 – 10 minuten tot het een mooi geheel is. Voeg eventueel extra bloem toe als het deeg te nat is.
 • Verdeel het deeg in twee delen en rol beide stukken deeg uit tot rechthoeken die niet dikker zijn dan ½ centimeter. Leg de rechthoeken naast elkaar op de bakplaat.
 • Mix in de tussentijd het ei door de crème fraîche. Voeg ook het vanille-extract en de poedersuiker toe.
 • Smeer de crème fraîche over de twee rechthoeken. Laat bij de randen ongeveer ½ centimeter vrij.
 • Verdeel de pepernoten over de flammkuchen. Snijd of hak als laatste de chocolade in kleinere stukjes en verdeel over de twee flammkuchen.
 • Bak de flammkuchen in 15 minuten af in de oven totdat deze gaar en bruin is. Dek eventueel de bovenkant van de kuchen af met aluminiumfolie als deze te bruin wordt.
Pin dit recept
Afdrukken

flammkuchen met pepernoten


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk