Wat eten we vanavond?

Speculoostiramisu met kersen

Tiramisu is altijd een goed idee toch? Daarom gaan we vandaag voor een nieuwe versie van tiramisu. Een speculoostiramisu met kersen!

Toetjes vind ik doorgaans het belangrijkste onderdeel van het kerstdiner. Ik wil het spectaculair afsluiten, maar aan het eind van het diner wil je ook niet nog heel lang in de keuken staan. Dus is tiramisu altijd een goed idee om te maken met etentjes, je kunt dit gerecht namelijk heel makkelijk van tevoren maken.

Brenda heeft al heel wat tiramisurecepten op haar blog staan, dus aan mij de uitdaging om daar een nieuwe variant aan toe te voegen. Met dank aan vriendlief, die in België werkt, kwam ik op deze variant met speculoos.

Speculoostiramisu met kersen

Speculoostiramisu met kersen

Voor een makkelijke tiramisu gebruik je een mix van mascarpone en slagroom. Totaal niet zoals ze ‘m in Italië maken, maar soms kiezen we gewoon voor gemak. Ik heb er ook voor gekozen om geen drank toe te voegen aan deze tiramisu, maar dat kan natuurlijk wel.

Voeg de drank van jouw keuze toe aan de espresso en doop daar de speculoosjes in.

Tip: gebruik Amarula (een superlekkere roomlikeur die heel goed samengaat met de speculoos en de kersen).

Speculoostiramisu met kersen

Speculoostiramisu met kersen

30 minuten
+ 1 uur
6 porties

Ingrediënten

  • 150 ml slagroom
  • 250 gram mascarpone
  • 50 gram poedersuiker
  • 2 kopjes espresso afgekoeld
  • 250 gram speculoos
  • boter om in te vetten
  • blik taartvulling kersen

Extra benodigd: schaal van 20 cm. Wil je net als op de foto ronde tiramisu-taartjes maken? Maak de tiramisu dan op in een bakring (diameter van 10 cm)

    Bereiding

    • Mix de slagroom stijf met een mixer over de keukenmachine. Roer de mascarpone los en spatel hierna de mascarpone en de poedersuiker doorheen.
    • Doe de afgekoelde espresso in een andere schaal. Maak drie stapeltjes van de speculoosjes.
    • Doop 1/3 van de speculoosjes (of: 1 stapeltje) een voor een door de espresso. Niet te lang! Ze vallen snel uit elkaar. Leg de in de espresso gedoopte speculoosjes naast elkaar in de schaal. Verdeel hierover 1/3 van het slagroom-mascarponemengsel. Verdeel hierover weer een laatje in espresso gedoopte speculoos, en hierop weer het mascarponemengsel. Doe dit afwisselend totdat de speculoosjes op zijn. Eindig met de laatste kwart van het slagroommengsel.
    • Zet de schaal minimaal 1 uur in de koelkast zodat de smaken in elkaar kunnen trekken.
    • Bestrooi voor het serveren de tiramisu met cacao en maak het af door de kersenvulling over de speculoostiramisu te verdelen. Je kunt dit mengsel zelfs nog een beetje warm maken als je dat lekker zou vinden.

    Tip: Volgens het recept maak je de tiramisu in een grote schaal. Wil je net als op de foto ronde tiramisu taartjes maken? Maak de tiramisu dan op in een ronde bakring. Wij hebben ringen met een diameter van 10 cm gebruikt.

    Deel dit bericht:

    Share on facebook
    Share on twitter
    Share on whatsapp
    Share on email
    Reacties

    9 Comments

    1. Linda 20 december 2018 at 23:07

      Hoe heb je deze lekkere tiramisu zo mooi rond gemaakt dan?

      Reply
    2. Marion van de Sande 21 december 2018 at 16:54

      Als ik naar de foto’s kijk dan raak ik in de veronderstelling dat ik kleine taartjes ga maken, in glaasjes of zo. Echter als ik de beschrijving lees dan zie ik dat ik een ronde schaal van 20 cm moet gebruiken.

      Hoe kom ik dan van daaruit bij de kleine ronde taartjes uit?

      Reply
      1. Brenda Kookt 21 december 2018 at 22:14

        Dat klopt Marian, we hebben een bakring van 10 cm gebruikt. Ik heb het er inmiddels bij het recept ook bij gezet.

        Reply
    3. Natas 21 december 2018 at 20:46

      Ik vraag mij ook af of je ronde bakvormen hebt gebruikt?

      Reply
      1. Brenda Kookt 21 december 2018 at 22:10

        Ja dat klopt. In dit geval heeft Joor de tiramisu opgebouwd in een bakring, met een diameter van 10 cm.

        Reply
    4. jeroen 24 december 2018 at 16:03

      Er klopt weinig van de tekst van stap 3:
      – laatje moet laagje zijn
      – moeten we nou 1/3de of een kwart van het mascarpone mengsel gebruiken?
      – moet ik nou beginnen met speculoosjes in espresso of niet?

      Reply
    5. Amanda 9 augustus 2019 at 06:18

      Hallo Brenda
      Zijn deze recepten allemaal koolhydraatarm?
      Het ziet er allemaal zo lekker uit?
      Vooral de kersen speculoos spreekt mij aan
      Alvast bedankt

      Reply
    6. Clary Wijenberg 15 december 2019 at 10:06

      Hallo Brenda, moet ik nu speculoos of speculaas gebruiken.? In de tekst worden beide namen gebruikt

      Reply
      1. Brenda Kookt 17 december 2019 at 16:45

        In het recept gebruiken we in dit geval speculoos-koekjes. Maar vervangen door speculaas is mogelijk als je dat liever hebt.

        Reply

    Geef een reactie

    Misschien vindt je dit ook leuk: