Tiramisu is altijd een goed idee toch? Daarom gaan we vandaag voor een nieuwe versie van tiramisu. Een speculoostiramisu met kersen!
Toetjes vind ik doorgaans het belangrijkste onderdeel van het kerstdiner. Ik wil het spectaculair afsluiten, maar aan het eind van het diner wil je ook niet nog heel lang in de keuken staan. Dus is tiramisu altijd een goed idee om te maken met etentjes, je kunt dit gerecht namelijk heel makkelijk van tevoren maken.
Brenda heeft al heel wat tiramisurecepten op haar blog staan, dus aan mij de uitdaging om daar een nieuwe variant aan toe te voegen. Met dank aan vriendlief, die in België werkt, kwam ik op deze variant met speculoos.
Speculoostiramisu met kersen
Voor een makkelijke tiramisu gebruik je een mix van mascarpone en slagroom. Totaal niet zoals ze ‘m in Italië maken, maar soms kiezen we gewoon voor gemak. Ik heb er ook voor gekozen om geen drank toe te voegen aan deze tiramisu, maar dat kan natuurlijk wel.
Voeg de drank van jouw keuze toe aan de espresso en doop daar de speculoosjes in.
Tip: gebruik Amarula (een superlekkere roomlikeur die heel goed samengaat met de speculoos en de kersen).
Tip: Volgens het recept maak je de tiramisu in een grote schaal van 20 cm. Wil je net als op de foto ronde tiramisu taartjes maken? Maak de tiramisu dan op in een ronde bakring. Wij hebben ringen met een diameter van 10 cm gebruikt.
Speculoostiramisu met kersen
Ingrediënten
- 150 ml slagroom
- 250 gram mascarpone
- 50 gram poedersuiker
- 2 kopjes espresso afgekoeld
- 250 gram speculoos
- boter om in te vetten
- blik taartvulling kersen
Bereiding
- Mix de slagroom stijf met een mixer over de keukenmachine. Roer de mascarpone los en spatel hierna de mascarpone en de poedersuiker doorheen.
- Doe de afgekoelde espresso in een andere schaal. Maak drie stapeltjes van de speculoosjes.
- Doop 1/3 van de speculoosjes (of: 1 stapeltje) een voor een door de espresso. Niet te lang! Ze vallen snel uit elkaar. Leg de in de espresso gedoopte speculoosjes naast elkaar in de schaal. Verdeel hierover 1/3 van het slagroom-mascarponemengsel. Verdeel hierover weer een laatje in espresso gedoopte speculoos, en hierop weer het mascarponemengsel. Doe dit afwisselend totdat de speculoosjes op zijn. Eindig met de laatste kwart van het slagroommengsel.
- Zet de schaal minimaal 1 uur in de koelkast zodat de smaken in elkaar kunnen trekken.
- Bestrooi voor het serveren de tiramisu met cacao en maak het af door de kersenvulling over de speculoostiramisu te verdelen. Je kunt dit mengsel zelfs nog een beetje warm maken als je dat lekker zou vinden.
