Het is te lang geleden dat ik een zoet recept deelde. Tijd voor een taart, tompoucetaart!
Laatst was ik op verjaardag en kreeg ik een tompoucevlaai. Het bleek een gewone vlaai met daarop mini tompouces. En dat viel me zo tegen, dat ik besloot zelf een betere versie te maken.
Tompoucetaart
Vroeger aten we alleen een tompouce op de verjaardag van mijn ouders. Dan mochten we een hele, wat een traktatie! Een tompouce netjes met een vorkje eten is bijna niet te doen. Daarom haal ik eerst de bovenkant er af, eet ik het banketbakkersroom. Daarna hap ik de onderkant af, en als laatste het lekkerste. Het bladerdeeg met roze glazuur (en slagroom).
Voordeel aan deze versie op de tompouce is dat je hem ‘normaal’ kunt eten. Gewoon, met een vorkje. De taart heeft een krokante bodem van bladerdeeg. Iets wat echt niet mag ontbreken bij een tompoucetaart wat mij betreft. Daarop heb ik een laag banketbakkersroom en daarop een laag romig monchoumengsel wat het extra smeuïg maakt. En tot slot maakt het roze glazuur de taart helemaal af.
Deze taart smaakt echt naar tompouce, zoals je van een tompoucetaart verwacht. Bij ons thuis (en de verlate kraamvisite) was het een groot succes. Ik hoop bij jullie ook.
Tompouchetaart
Ingrediënten
- 4 plakjes bladerdeeg
- 1 portie banketbakkersroom 500 gram (plus eventueel een ei)
- 100 gram MonChou
- 250 ml ongeklopte slagroom
- 1 zakje klopfix
- 50 gram witte basterdsuiker
- 1 theelepel vanillesuiker of half zakje
Voor het glazuur
- 75 gram poedersuiker
- 5 frambozen
- theelepel water
Extra genodigd:Bakvorm met een diameter van 18 cm, bakbonen of andere steunvulling
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier.
- Maak de banketbakkersoom volgens de aanwijzingen. Ik nam de mix van Dr. Oetker, hier heb ik iets minder water en 1 extra ei aan toegevoegd (zie beschrijving op de verpakking) zodat de room extra stevig wordt tijdens het bakken.
- Verdeel het bladerdeeg over de bodem van het bakblik. Prik met een vork gaatjes. Dek de bodem af met bakpapier en verdeel hierover de steunvulling. Bak de bodem van bladerdeeg 20 minuten in de oven. Verwijder hierna de steunvulling en het bakpapier. Verdeel een laag banketbakkersroom over de voorgebakken bodem. Bak de bodem met banketbakkersroom hierna nog 10 minuten in de oven.
- Laat de bodem met banketbakkersroom hierna afkoelen.
- Klop de slagroom samen met de klopfix in een kom op tot het mooi stijf is. Meng de MonChou met de basterdsuiker en vanillesuiker luchtig in een andere kom. Klop beide mengsels door elkaar en verdeel dit over de laag met banketbakkersroom. Laat de taart hierna minimaal 3 uur opstijven (mag ook langer, laat hem bijvoorbeeld een nachtje opstijven in de koelkast)
- Bereid de glazuur door de frambozen met een vork fijn te prakken. Duw dit door een zeefje zodat je de pitjes er uit haalt. Meng de poedersuiker met de gezeefde frambozen en een theelepeltje water tot een mooi roze glazuur.
- Verdeel het glazuur met een lepel of spuitzakje over de tompoucetaart, laat dit eventueel in de koelkast even uitharden voor je hem aansnijdt.
