Muhammara dip met granaatappelpitjes

Afgelopen zomer at ik voor het eerst muhammara bij mijn buurvrouw. En sindsdien ben ik verslaafd. Ik heb altijd een bakje in mijn koelkast staan. Tijd om het zelf te maken, bij deze deel ik mijn variant op muhammara dip met granaatappelpitjes. Gebaseerd op het recept van Ottolengi.

Muhammara dip met granaatappelpitjes

Het is een arabische dip gemaakt van rode paprika’s en walnoten. Van de walnoten ben ik zelf geen mega fan, dus in mijn versie gebruik ik hier iets minder van. Muhammara wordt gegeten met Turks brood of flatbread of als smaakmaker bij vlees- en visgerechten.

Zelf eet ik het graag op toastjes, of dip bij de borrel. Of op brood met een beetje verkruimelde geitenkaas. Ook combineer ik het graag met een couscoussalade of falafel, in plaats van hummus.

Officieel maal je de ingrediënten van de paprikadip met een vijzel. Zo komen de smaken het beste naar voren. Zo heb ik het hele huis afgezocht naar mijn vijzel. Toch vond ik de vijzel maar lastig, en het ik daarna ook de staafmixer nog even gebruikt.

Muhammara dip met granaatappelpitjes

Muhammara dip met granaatappelpitjes

15 minuten
1 pot

Ingrediënten

 • 300 gram geroosterde rode puntpaprika’s uit pot
 • 1 teen knoflook
 • 50 gram panko
 • handje walnoten
 • 1 theelepel komijnpoeder
 • halve theelepel cayennepeper
 • 1 eetlepel granaatappelmelasse of balsamicoazijn
 • halve eetlepel citroensap
 • granaatappelpitjes ter garnering
 • 1 eetlepel extra vergine olijfolie
 • zout

Bereiding

 • Doe de geroosterde paprika’s samen met de knoflook, panko en walnoten in een vijzel (of staafmixer) en vijzel het fijn. Doe hierna de komijn, cayennepeper, granaatappelmelasse en citroensap er bij samen met zout en olijfolie. Meng goed door elkaar. Roer tot slot de granaatappelpitjes door de muhammara dip.
 • Bewaar de muhammara in een afgesloten pot in de koelkast. Als je er een laagje olie op zet kun je het weken bewaren.
 • Serveer de muhammara op een toastje of als dip met platbrood. Ook lekker bij een couscoussalade of falafelballetjes.
Pin dit recept
Afdrukken

Muhammara dip met granaatappelpitjes


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
3 comments
 1. Ik heb dit toevallig vorige week gemaakt. Granaatappelmelasse heb ik nog nergens kunnen vinden, dus ik heb balsamico gebruikt. Dat maakte het eigenlijk te zuur. En wat is panka? Ik kan dat ook niet vinden op Google.

  Groetjes, Isabelle

  1. Panka moet panko zijn :)
   En granaatappelmalesse is inderdaad niet overal verkrijgbaar, de lijn van Souq van Nadia en Merijn heeft het wel in assortiment.
   Die heb ik in huis. Ik heb hier in huis een balsamico van dadels, die is in dit geval geschikter.

 2. Granaatappelmelasse heb ik ook nog niet gevonden, maar ik vond bij een toko wel granaatappelsiroop.
  Deze is ook heel dik en kan volgens mij prima een vervanging zijn voor de melasse. Voor mij werkt het in elk geval en dan heb je toch de smaak waar je naar op zoek bent.
  Wie weet werkt het voor anderen ook bij gebrek aan melasse!
  Een heel fijn weekend en tot een volgende keer.
  Hartelijke groetjes en een kusje voor Fem en Jill.

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk