Citroen tiramisu met lemon curd

En limoncello. Want dat is ook aanwezig in deze citroen tiramisu. En dat samen maakt deze tiramisu een hele lekkere toet. Voor de paasdagen, maar ook voor iedere andere dag. Voor een toetje als deze mag je mij zelfs wakker maken ;)

Het fijne aan tiramisu is dat je het kunt voorbereiden zodat je het alleen uit de koelkast hoeft te pakken voor je het op tafel zet. Én daarbij is dit een toetje wat je heel gemakkelijk in grote porties kunt maken. Ideaal bijvoorbeeld als met Pasen de familie blijft eten, of brunchen.

Citroen tiramisu met lemon curd

Deze tiramisu is heel makkelijk om te maken. De basis bestaat uit slagroom met mascarpone, niet uit rauwe eieren zoals deze klassieke tiramisu dus. De lange vingers worden niet gedrenkt in koffie met madeira of amaretto, maar in limoncello. Als je liever geen alcohol gebruikt kun je ook citroenlimonade gebruiken. En de derde (en misschien wel lekkerste) component is de lemon curd. Niet alleen op de tiramisu, maar ook er in.

Zoet, fris, zuur… alles komt bij elkaar.

Citroen tiramisu

Citroen tiramisu met lemon curd en limoncello

Ingrediënten

 • 150 ml slagroom
 • 250 gram mascarpone
 • 50 gram poedersuiker
 • 1 kopje limoncello
 • 175 gram lange vingers
 • 150 ml lemon curd

Extra benodigd: schaal van 20x20 cm of springvorm met een diameter van 20 cm

  Bereiding

  • Klop de slagroom stijf met een mixer of garde. Roer de mascarpone goed los zodat het mooi zacht is en spatel dit hierna samen met de poedersuiker door de slagroom.
  • Doe de limoncello in een schaaltje.
  • Doop de helft van de lange vingers één voor één kort in de limoncello. Verdeel de gedoopte lange vingers met de besuikerde kant naar onder in de schaal. Verdeel hierover de helft van het slagroom-mascarponemengsel en bestrijk dit met een dun laagje lemon curd.
  • Verdeel hierover nog een laag in limoncello gedoopte lange vingers, en hierop de rest van het mascarponemengsel. Verdeel hierover tot slot de rest van de lemon curd.
  • Zet de schaal hierna minimaal 1 uur weg in de koelkast om op te stijven.
  citroen tiramisu
  Pin dit recept
  Afdrukken

  Tip: bij deze tiramisu gebruik ik geen koffie, maar doop ik de lange vingers in de limoncello.

  Citroen tiramisu


  Brenda Hoff
  Brenda Hoff
  Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
  7 comments
  1. Vandaag gemaakt en inderdaad erg lekker. Ik vroeg me alleen af hoe je die mooie laag lemon curd eroverheen krijgt. Ik had hem uit een potje en die was erg dik en niet goed te smeren. Dus mijn mascarpone en curd werden vermengd. Smaakte vast net zo goed, maar zag er iets minder mooi uit, haha.

  2. Gister gemaakt, erg lekker! Bij punt 4 in je beschrijving heb je het alleen over “in koffie gedoopte lange vingers”…… neem aan dat deze tweede laag ook gewoon met limoncello is!

  3. Ik wil m graag maken morgen, ik wil graag Bastognekoeken gebruiken ipv lange vingers, kan dat ook met limoncello of is dat dan niet lekker?

  Geef een reactie

  Misschien vind je dit ook leuk