En limoncello. Want dat is ook aanwezig in deze citroen tiramisu. En dat samen maakt deze tiramisu een hele lekkere toet. Voor de paasdagen, maar ook voor iedere andere dag. Voor een toetje als deze mag je mij zelfs wakker maken ;)
Het fijne aan tiramisu is dat je het kunt voorbereiden zodat je het alleen uit de koelkast hoeft te pakken voor je het op tafel zet. Én daarbij is dit een toetje wat je heel gemakkelijk in grote porties kunt maken. Ideaal bijvoorbeeld als met Pasen de familie blijft eten, of brunchen.
Citroen tiramisu met lemon curd
Deze tiramisu is heel makkelijk om te maken. De basis bestaat uit slagroom met mascarpone, niet uit rauwe eieren zoals deze klassieke tiramisu dus. De lange vingers worden niet gedrenkt in koffie met madeira of amaretto, maar in limoncello. Als je liever geen alcohol gebruikt kun je ook citroenlimonade gebruiken. En de derde (en misschien wel lekkerste) component is de lemon curd. Niet alleen op de tiramisu, maar ook er in.
Zoet, fris, zuur… alles komt bij elkaar.
Citroen tiramisu met lemon curd en limoncello
Ingrediënten
- 150 ml slagroom
- 250 gram mascarpone
- 50 gram poedersuiker
- 1 kopje limoncello
- 175 gram lange vingers
- 150 ml lemon curd
Extra benodigd: schaal van 20x20 cm of springvorm met een diameter van 20 cm
Bereiding
- Klop de slagroom stijf met een mixer of garde. Roer de mascarpone goed los zodat het mooi zacht is en spatel dit hierna samen met de poedersuiker door de slagroom.
- Doe de limoncello in een schaaltje.
- Doop de helft van de lange vingers één voor één kort in de limoncello. Verdeel de gedoopte lange vingers met de besuikerde kant naar onder in de schaal. Verdeel hierover de helft van het slagroom-mascarponemengsel en bestrijk dit met een dun laagje lemon curd.
- Verdeel hierover nog een laag in limoncello gedoopte lange vingers, en hierop de rest van het mascarponemengsel. Verdeel hierover tot slot de rest van de lemon curd.
- Zet de schaal hierna minimaal 1 uur weg in de koelkast om op te stijven.

Tip: bij deze tiramisu gebruik ik geen koffie, maar doop ik de lange vingers in de limoncello.