Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Tips en Tricks voor het eten met kids

Eigenlijk heette dit artikel: Tips en Tricks voor eten met een baby. Maar mijn baby is inmiddels een dreumes. En Tips en Tricks voor het eten met kids rijmt. Dus dat werd hem ;)

Onze jongste dochter Jill is eind vorige maand 1 jaar oud geworden. In dat eerste jaar gebeurt er zo veel. Ze groeien van een baby die alleen maar ligt naar een ondeugende dreumes die zelf op avontuur gaat.

En bij dat zelf op avontuur gaan hoort ook het avontuur in je mond. Leren eten. Van melk naar de eerste hapjes, naar met de pot mee eten. Inmiddels heb ik gemerkt dat dit best een avontuur kan zijn.

Vanaf het moment dat we met hapjes begonnen moest ze een beetje wennen. En nog steeds is het geen grote eter. Ik kan ook (nog lang) niet zeggen dat ze met de pot mee eet. Ze is erg kieskeurig en gevoelig als het gaat om structuren en smaken.

Omdat ik regelmatig vragen van jullie ontvang hierover leek het me leuk hier een artikel over te schrijven. Bijgaand deel ik mijn tips en tricks voor het eten met kids.

Tips en Tricks voor het eten met kids

Basis

Ik denk dat de basis heel belangrijk is. Zo eten wij altijd samen aan de eettafel, allebei de meiden zittend in de kinderstoel. Met het ontbijt staat er vaak een filmpje aan op tv, en tijdens het avondeten is de tv uit.

Volg het kind

Wat mij betreft het belangrijkste: volg het kind. Een kind heeft niet alles zelf voor het zeggen, maar kan wel aangeven hoe hij het liefste eet. Of het beste eet.

Onze oudste dochter Fem at het eten het liefst in een prakje. Dus niet alles los op een bord, maar in kleine stukjes of geprakt door elkaar. Nog steeds eet ze zo het beste. Als de courgette door het prakje zit eet ze het op, maar als het los op haar bord ligt dan vindt ze het niet zo lekker. Terwijl ze worteltjes en broccoli het liefst wel uit het vuistje eet.

Op deze voorkeuren pas ik de maaltijden aan. Ze krijgt niet altijd haar zin, maar als ik wil dat ze goed eet weet ik hoe ik het gerecht het beste kan klaarmaken of presenteren.

Tips en tricks

Ook bij Jill pas ik dit toe, en volg ik haar. Al heb ik ook een paar aanvullende tips & tricks die ik toe pas.

Waar haar grote zus niets van potjes moest hebben en vooral mijn zelf gekookte eten at ligt dat bij Jill iets anders. Ze verkiest een potje boven mijn eten, dan eet ze beter.

Als ik voor een potje ga gebruik ik graag de nieuwe biologische babyvoeding van NaturNes Bio.

Bij biologische voeding zijn de ingrediënten op een natuurlijke, diervriendelijke en milieuvriendelijke manier geproduceerd. Daarbij worden de ingrediënten van NaturNes Bio zo kort mogelijk gestoomd en gekookt. Hierdoor blijven vitamines en voedingsstoffen behouden. En er wordt geen zout toegevoegd.

De groentecombinaties van de potjes van NaturNes Bio zijn verrassend. Met ingrediënten als pastinaak en zoete aardappel is de samenstelling anders dan andere merken. Jill smult hier (meestal) ontzettend van.

Tips en sticks eten met kids

Afleiding

Bij afleiding eet Jill beter. Ik leid haar niet af met een filmpje, maar geef haar iets in haar handen. Een speelgoedje of een soepstengel bijvoorbeeld. Terwijl ze daarmee bezig is gaat haar mondje ongemerkt zo open voor het lepeltje dat er aan komt.

Blokjes eten

Het eten van blokjes aardappel of groenten vindt ze ook erg interessant. Ze eet er alleen niet zo veel van, na een paar bokjes is het genoeg. Daarom geef ik vaak een combinatie.

Een deel van het eten is door elkaar geprakt, en een deel ligt nog in blokjes. Terwijl zij een blokje aardappel pakt geef ik haar met een lepeltje de rest. Ook als ik een potje eten geef combineer ik dat vaak met een paar blokjes aardappel en groenten. En soms een paar stukjes vlees.

Gekke fratsen

We halen ook weleens gekke fratsen uit om haar goed te laten eten. Klappen, juichen of high fiven als ze een hapje neemt, of liedjes zingen tijdens het eten.

Ik ben benieuwd welke dingen jullie uit halen om de kinderen goed (of beter) te laten eten. Het werkt bij ons goed om regelmatig iets nieuws te proberen. Hebben jullie tips en tricks die ik kan toepassen?

 

Dit artikel schreef ik in samenwerking met NaturNes Bio, lees mijn disclaimer.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *