Romige aardappel-preisoep met 3 toppings (vlees vis of vega)

Één soep die altijd kan. Deze romige aardappel-preisoep is een fijne aanvulling in ieder menu. Of je nu een vlees, vis of vega menu serveert.

Soep is een heel fijn tussengerecht bij een etentje. Daarom moest er in ons Mix and Match kerstmenu natuurlijk ook een kerstsoepje komen. Maar ging ik voor een soep vlees, vis of een vegetarische variant? Ik besloot het anders te doen, en voor een romig soepje te gaan waarbij je zelf kunt kiezen welke topping je neemt. Het resultaat is deze romige aardappel-preisoep.

Romige aardappel-preisoep met topping

Romige aardappel-preisoep met topping

De aardappel-preisoep is romig en vol van smaak. Door de toevoeging van de aardappel overheerst de prei niet, en is het heel goed te combineren met zowel vlees als vis. En als je dat liever niet eet kun je ook voor een vegetarische topping gaan.

Wil je een crunchy topping op de aardappel-preisoep? Ga dan voor croutons met gebakken preiringetjes. Als je voor hartig gaat, dan ga je voor gebakken spekbokjes en wil je de soep vooral romig houden? Dan zijn de snippers gerookte zalm perfect.

Ben je opzoek naar meer kerstinspiratie? Hier vind je het overzicht van alle kerstrecepten bij elkaar.

Romige aardappel-preisoep met topping

Romige aardappel-preisoep met topping (vlees vis of vega)

20 minuten
6 kleine glaasjes of 4 kommen

Ingrediënten

  • 1 ui grof gesneden
  • 1 teen knoflook gesneden of geperst
  • 750 gram aardappelen geschild en in grove stukken
  • 2 preien in ringen gesneden
  • 1 liter groentebouillon
  • snuf peper
  • olijfolie om in te bakken

Voor de topping:

  • Vleestopping: spekblokjes
  • Vistopping: gerookte zalm
  • Vegatopping: Blokjes brood met ringetjes prei
  • 2 takjes tijm

Bereiding

  • Verwarm olie in een pan, fruit de ui met knoflook hierin aan.
  • Doe de prei en aardappel bij de ui en bak dit 3 minuten mee. Voeg hierna de ongeveer 800 ml van de bouillon toe met een snuf peper laat dit 15 minuten op zacht vuur koken.
  • Pureer de soep met een staafmixer of blender glad. Is de soep nog erg dik? Voeg dan extra bouillon toe.
  • Bereid de topping naar keuze:

Vleestopping: bak spekblokjes in een droge koekenpan krokant

    Vistopping: snijd de gerookte zalm in snippers

      Vegatopping: Besprenkel de blokjes brood met olijfolie, bak hier in 10 minuten op 180 graden in de oven croutons van. Bak een paar ringetjes prei in een koekenpan met olie aan.

      • Verdeel de soep over de glaasjes of kommen. Garneer met blaadjes tijm en de topping naar keuze.
      Pin dit recept
      Afdrukken

      Romige aardappel-preisoep met topping


      Brenda Hoff
      Brenda Hoff
      Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.

      Geef een reactie

      Misschien vind je dit ook leuk