Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bloemkoolpuree met schelvis en gekarameliseerde uien

Ben je opzoek naar een visgerecht met smaak? Dan heb je hem bij deze gevonden. Dit gerecht van bloemkoolpuree met schelvis en gekarameliseerde uien is zo lekker. Je likt er je vingers bij af!

Vis eet ik bij etentjes vaak liever dan vlees, omdat het minder zwaar op de maag valt. Bij een kerstdiner erg handig, want dan is er vaak veel lekkers te proeven. Een hoofdgerecht met vis mocht dan ook niet ontbreken bij de kerstinspiratie die ik dit jaar met jullie deel.

En mag ik je een tip geven? Kies je er voor dit gerecht niet te eten met kerst? Zet de bloemkoolpuree met schelvis en gekarameliseerde uien dan gewoon een andere keer op tafel, het is zo lekker!

Bloemkoolpuree met schelvis

Bloemkoolpuree met schelvis dus. Ik ben dit keer gegaan voor een minder bekende vissoort. Ik was opzoek naar een stevige witvis die na het bakken niet uit elkaar zou vallen. Kabeljauw viel daarom voor mij af. De visboer adviseerde mij voor schelvis te gaan, en dat is zeer goed bevallen. Het is de eerste keer dat ik met schelvis heb gekookt, en dat ga ik zeker vaker doen.

Bloemkoolpuree met schelvis en gekarameliseerde uien

Voor dit gerecht maak ik een puree van bloemkool dat gegaard wordt in kippenbouillon. Samen met de vis en zoete gekarameliseerde uien vormt dit een hele fijne combinatie.

Het mengsel van gekarameliseerde uien bevat naast de ui ook gedroogde cranberry’s en pijnboompitten. Samen met balsamicoazijn en honing wordt dit kort verwarmd waardoor een lekker mengsel met zoete ondertoon ontstaat. De tijm brengt het gerecht verder op smaak.

De bloemkoolpuree en gekarameliseerde uien kun je vooraf bereiden en opwarmen als je gaat opdienen. Bak de vis last-minute voor je het gerecht serveert.

Kun je meer inspiratie gebruiken met vis? Het aardappeltartaartje met makreel is een lekker voorgerecht dat goed past bij dit gerecht. Opzoek naar een visrecept als spektakelstuk? Dan tip ik je graag zalm en croute. Klik hier voor meer kerstrecepten.

Bloemkoolpuree met schelvis

Bloemkoolpuree met schelvis en gekarameliseerde uien

10 minuten
+ 30 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 1 kilo bloemkool in roosjes
  • 750 ml kippenbouillon
  • 40 gram klontje roomboter
  • 2 uien in halve ringen
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 2 eetlepels gedroogde cranberry’s
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 2 theelepels honing
  • 4 schelvis filets
  • 2 takjes tijm
  • olijfolie om in te bakken
  • zout en peper

Bereiding

  • Kook de bloemkoolroosjes in de kippenbouillon beetgaar. Giet de bloemkool hierna af, maar bewaar 100 ml van het kookvocht.
  • Pureer de bloemkool fijn, samen met 2 eetlepels van het vocht en 20 gram boter. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm olie in een koekenpan en fruit de ui aan op medium vuur. Doe de pijnboompitten en cranberry’s erbij als de ui begint te karamelliseren. Verwarm dit 3 minuten mee voor je de balsamicoazijn en honing toevoegt samen met 2 eetlepels water. Laat dit op zacht vuur nog 5 minuten pruttelen.
  • Verwarm een andere koekenpan op het vuur met de rest van de boter. Dep de schelvis droog en breng op smaak met zout en peper. Bak de vis aan beide kanten 5 minuten aan tot de vis mooi gaar is.
  • Ris de blaadjes van de tijm en roer de helft hiervan door het uienmengsel.
  • Verwarm eventueel de bloemkoolpuree als deze is afgekoeld.
  • Verdeel de bloemkoolpuree over de borden. Leg de vis erbij en verdeel vervolgens het uienmengsel op en rondom het gerecht. Maak het gerecht af door de overige tijmblaadjes over het gerecht te strooien.

Tip:

Is er geen schelvis verkrijgbaar? Je kunt het vervangen door een andere witvis, bijvoorbeeld kabeljauw. Maar ook panga of tilapia.

Bloemkoolpuree met schelvis
Hoofdgerecht
Frans
bloemkoolpuree, visrecept
Vis

Bloemkoolpuree met schelvis en gekarameliseerde uien

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

3 Reacties

  1. Anita 15 december 2020 om 17:11

    5 sterren
    Dit is super lekker en snel klaar. Lekker gezond.
    Top gerecht !!

  2. Rutger 9 februari 2021 om 19:50

    5 sterren
    Geweldig lekker recept! Wij hebben Heilbot gebruikt in plaats van Schelvis en dat is zeker een aanrader.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept