Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Oosterse bloemkool met rijst

Yes, we hebben weer een  makkelijk en simpel, maar heel erg lekker gerecht met bloemkool. Deze keer gaan we voor Oosterse bloemkool met rijst.

Hebben jullie weleens bloemkool gemixt met Oosterse smaken? Bijvoorbeeld in een curry? Dat kan heel goed want bloemkool mixt en matcht heel goed met allerlei verschillende smaken. Dus ik vond het tijd voor een mix van bloemkool en Oosterse smaken als gember, sojasaus en sambal. Het resultaat is deze makkelijke maaltijd van Oosterse bloemkool met rijst.

Oosterse bloemkool met rijst

Oosterse bloemkool met rijst

Bloemkool wordt vaak gegeten in combinatie met aardappelen. Maar je kunt er natuurlijk nog veel meer mee. Zo doet deze pittige Oosterse bloemkool het goed met rijst. Maar je zou de rijst bijvoorbeeld ook kunnen vervangen door mie.

Voor dit lekkere recept maak je een heerlijk, pittig sausje van knoflook, gember, sojasaus. De bloemkool roer je door dit sausje zodat de bloemkoolroosjes helemaal bedekt zijn.

Ik houd wel van een beetje pittig, dus voegde ik in dit recept 2 theelepels sambal toe. Houd je niet zo van pittig? Gebruik dan 1 theelepel of wellicht zelfs een halve theelepel, dan wordt de smaak wat zachter.

De Oosterse bloemkool serveer ik in dit geval met rijst. Wil je nog wat extra’s erbij eten? Kies dan voor kipfilet die je kort meebakt. Liever vega? Voeg dan wat cashewnoten toe die je eerst kort roostert in een droge koekenpan. Lekker!

Oosterse bloemkool met rijst

Oosterse bloemkool met rijst

+ 30 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 300 gram rijst
  • 1 bloemkool
  • 3 bosuitjes
  • 2,5 cm verse gember
  • 3 teentjes knoflook
  • 50 ml sojasaus
  • 1 eetlepel wittewijnazijn
  • 2 theelepels sambal
  • 1 eetlepel maizena
  • 2 eetlepels water
  • 3 eetlepels honing
  • Olie om in te bakken
  • Peper en zout

Bereiding

  • Bereid de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Snijd de bloemkool in roosjes. Snijd de bosuitjes in ringetjes, houd het witte deel en het groene deel apart. Verwijder de schil en rasp daarna de gember fijn. Snijd of pers de knoflook fijn.
  • Verwarm een wok of hapjespan met daarin wat olie op middelhoog vuur. Wok de bloemkoolroosjes 5 minuten totdat ze een mooi bruin kleurtje hebben. Voeg dan 4 eetlepels water toe en doe de deksel op de pan. Laat 5-7 minuten stomen totdat de bloemkool beetgaar is (dus niet helemaal zacht!).
  • Maak in de tussentijd het sausje door de gember, knoflook, sojasaus, wittewijnazijn en sambal met elkaar te mengen in een steelpannetje. Verwarm zachtjes op laag vuur. Meng in een klein kommetje de maïzena met het water tot een papje en voeg dat toe aan de saus. Laat een klein beetje inkoken, haal van het vuur en voeg dan als laatste de honing toe.
  • Voeg dan de saus toe aan de bloemkool en roer goed door. Voeg ook de witte delen van de bosui toe en warm ze kort mee. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  • Serveer de pittige, Oosterse bloemkool met de rijst en de groene bosuiringetjes.

Oosterse bloemkool met rijst
Hoofdgerecht
Hoofdgerecht

 

Oosterse bloemkool met rijst

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept