Ga naar de inhoud

5 tips voor de moeilijke eter

Het is ongelooflijk, maar echt waar. ‘Vroeger’ was ik een moeilijke eter. Ik lustte alleen de dingen waar ik bekend mee was en wilde geen nieuwe dingen proberen. Bij voorbaat had ik al besloten dat ik dat toch niet lekker zou vinden. Zo zonde, en dan vooral voor mezelf. Want er is zoveel lekkers, je moet er alleen wel voor open staan.

Ik ben een echte lekkerbek geworden die open staat voor nieuwe smaken. Dit is vooral gekomen doordat ik ouder ben geworden en meer nieuwe dingen in aanraking kwam. Op vakantie naar het buitenland met vriendinnen, eten bij mijn schoonouders. En ook zeker door mijn interesse in koken. Sinds ik vaker zelf kookte wilde ik ook steeds meer nieuwe dingen proberen.

Het eten dat ik in het begin zelf klaarmaakte vond ik sowieso altijd erg lekker, omdat ik er zo trots op was dat ik het zelf had gemaakt ­čśë

Tips voor moeilijke eters

In dit artikel geef ik een aantal tips voor moeilijke eters aan tafel, zowel voor kids als tieners en volwassenen. Zo zorg je er voor dat je toch weer meer andere dingen gaat eten.

Ontspannen sfeer

Zorg voor een ontspannen sfeer aan tafel, en houd eten leuk. Eten moet geen strijd worden. Moedig het aan dat er iets nieuws gegeten wordt, maar dwing niet.

En beloon als er goed gegeten wordt, zeg daar wat van. Zo wordt er bij ons aan tafel regelmatig geklapt als het bord (van mijn dochtertje van bijna 2 jaar oud) leeg is.

Variatie

Zorg voor voldoende variatie aan gerechten. Maak niet alles altijd op dezelfde manier klaar, en serveer regelmatig een nieuw gerecht dat het gezin nog niet eerder gegeten heeft. Vaak zal dit een succes zijn, maar soms niet. En ook dat is niet erg, je hoeft niet alles lekker te vinden.

Extra tips om voor variatie op tafel te zorgen:

  • Zorg dat bijvoorbeeld er iedere week of om de week een nieuw gerecht op het menu staat dat nog niet eerder is gegeten. Zo zijn de kids gewend dat regelmatig iets nieuws gaan proeven.
  • Probeer gerechten op een andere manier klaar te maken. Een paar voorbeelden: serveer pasta met een andere saus of juist een andere pastasoort, maak bietensalade klaar in plaats van gekookte bieten, verwerk de groenten eens in de soep. En als je geen gekookte bloemkool lust, vind je het misschien wel lekker als het geroerbakt wordt met andere smaakmakers?

Laat de moeilijke eter kiezen

Laat de moeilijke eter kiezen wat voor nieuws hij wil gaan proeven. Ga samen de supermarkt in en bedenk daar ter plekke wat voor nieuws jullie gaan proeven.

moeilijke eter

Hulp bij het koken

Deze is in lijn met de vorige tip: betrek de moeilijke eter bij het koken. Laat hem helpen bij het klaarmaken van het eten. En tijdens het koken mag er natuurljk ook alvast lekker van de gerechten/ingredi├źnten geproefd worden.

Gezond eten verstoppen

Wil je zoon of dochter bijvoorbeeld ├ęcht geen groente eten? Dat lijkt me ontzettend frustrerend, je wilt dat je kind goed en gezond eet. In dat geval kan het helpen om de groente (tijdelijk) in gerechten te verstoppen.

Maak een goed gevulde (gepureerde) groentesoep, pureer extra veel groenten in de pastasaus of maak bijvoorbeeld een lekkere hartige taart waarbij je de groenten heel fijn snijd of pureert. Ook een lekkere tip: maak groentekoekjes of pannenkoekjes.

Als de moeilijke eter aan de smaken gewend is kun je de pastasaus bijvoorbeeld steeds iets minder fijn pureren waardoor je kind went aan groentestukjes in de saus.

BewarenBewaren

3 reacties

Marianne

Hoi Brenda, Mijn zoontje is een alles-eter maar ons dochtertje daarentegen....Gelukkig krijg ik bij jouw recepten altijd zin om te gaan koken en we heerlijk eten en we maken er maar niet te veel drama van...wie weet, wordt ze later wel een food-blogger :-))

Laat een bericht achter

Prescilla

Hi Brenda, Kleine typefout in de alinea 'hulp bij het koken' in de onderste zin. Gepoept ipv geproefd ... kan gebeuren. Zou t ook fijn vinden als iemand me erop zou attenderen ;) Fijn artikel om te lezen! Leuk je te volgen Gr Prescilla

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Oh wat erg! Bedankt voor je reactie Prescilla :) Heb het zo snel mogelijk aangepast

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op