Bloemkool koken – tips en heerlijke recepten
Bewaren
Bloemkool: ik vind het heerlijk. Het is een veelzijdige groente die je op verschillende manieren kan bereiden. Je kan bloemkool koken, maar het kan ook gestoomd, geroosterd, gebakken of zelfs rauw gegeten worden. Yum! In dit artikel geef ik je tips om je bloemkool perfect te koken.
Hoe lang moet bloemkool koken?
Het koken van bloemkool duurt over het algemeen ongeveer 8 tot 10 minuten. Let wel: de kooktijd van bloemkool kan variëren, afhankelijk van de grootte van de bloemkoolroosjes en de gewenste gaarheid. Als je bijvoorbeeld een zachtere textuur wilt, kun je de bloemkool iets langer koken.
Om te kijken of de bloemkool gaar is kan je even proeven of er een vork in prikken. Wanneer je er met gemak in prikt, dan weet je dat het gaar is.
Je kunt er ook voor kiezen om de hele bloemkool te koken. Voor deze optie haal je de onderkant van de stronk en de bladeren van de kool af. Kook de bloemkool dan in een pan met ruim water en een snufje zout tussen de 14 tot 16 minuten. Check met een vork of de bloemkool gaar is.
Hoe maak je bloemkool klaar?
Er zijn verschillende manieren om bloemkool klaar te maken, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en het gerecht dat je wilt bereiden. Ik geef je een paar lekkere opties.
Bloemkool koken
Bloemkool koken is een eenvoudige bereidingsmethode die de groente een zachte en malse textuur geeft.
Hoe kook je bloemkool?
Bloemkool koken is heel makkelijk:
- Snijd de bloemkool in roosjes van gelijke grootte.
- Breng een grote pan met water aan de kook en voeg wat zout toe.
- Voeg de bloemkoolroosjes toe aan het kokende water.
- Kook de bloemkool gedurende ongeveer 8 tot 10 minuten, of totdat de roosjes zacht zijn maar nog steeds een beetje stevig blijven. Je kunt de gaarheid testen door een vork in een roosje te prikken. Als het gemakkelijk doorprikt kan worden, is de bloemkool gaar.
- Giet de bloemkool af in een vergiet en laat het overtollige water goed uitlekken.
Bloemkool stomen
Je kunt er ook voor kiezen om de bloemkool te stomen. Door bloemkool te stomen, behoud je de voedingsstoffen en de natuurlijke smaak van de groente beter dan bij sommige andere kookmethoden. Je kunt gestoomde bloemkool op smaak brengen met wat boter, kruiden, zout of sauzen naar keuze, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.
- Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Zorg ervoor dat de roosjes ongeveer dezelfde grootte hebben, zodat ze gelijkmatig gaar worden.
- Vul een grote pan met ongeveer 2-3 centimeter water. Breng het water aan de kook.
- Plaats een stoommandje of een vergiet bovenop de pan met kokend water. Zorg ervoor dat het stoommandje niet het water raakt, maar erboven hangt.
- Leg de bloemkoolroosjes in het stoommandje en dek de pan af met een deksel. Dit helpt om de stoom binnen te houden en de bloemkool gelijkmatig te stomen.
- Stoom de bloemkool gedurende ongeveer 10-15 minuten, afhankelijk van de gewenste gaarheid. Prik met een vork in een roosje om te controleren of het zacht genoeg is. Als de vork gemakkelijk door het roosje glijdt, is de bloemkool gaar.
- Haal de pan van het vuur en verwijder het stoommandje voorzichtig. Let op de hete stoom en gebruik ovenwanten of een tang om het mandje vast te pakken.
Bloemkool roosteren
Het roosteren van bloemkool is een heerlijke manier om een unieke smaak en knapperige textuur aan de groente te geven. Zo doe je dat:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Je kunt er voor kiezen ook de stelen van de bloemkool in kleine stukjes snijden en die mee te roosteren.
- Doe de bloemkoolroosjes in een kom en besprenkel ze met olijfolie. Voeg zout, peper en eventuele andere kruiden of specerijen toe naar smaak. Meng alles goed zodat de bloemkool gelijkmatig bedekt is met de olie en kruiden.
- Leg de bloemkoolroosjes gelijkmatig op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zorg ervoor dat de roosjes niet te dicht op elkaar liggen, zodat ze gelijkmatig kunnen roosteren.
- Rooster de bloemkool in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20-25 minuten. Halverwege de baktijd kun je de roosjes omscheppen of draaien om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig bruin worden.
- Controleer of de bloemkool mooi goudbruin en knapperig is. De roosjes moeten zacht van binnen zijn maar een beetje knapperig aan de buitenkant. Als ze nog niet de gewenste kleur of textuur hebben, kun je ze nog iets langer roosteren.
- Haal de bakplaat uit de oven en serveer de geroosterde bloemkool direct.
Hoe lang kan je bloemkool bewaren?
Bloemkool kan enkele dagen tot ongeveer een week worden bewaard, afhankelijk van hoe je het bewaart. Hier zijn een paar richtlijnen om bloemkool lekker vers te houden:
Bloemkool bewaren in de koelkast
Bewaar je de bloemkool in de koelkast? Wikkel de bloemkool dan losjes in een plastic zak of wikkel het in een vochtige keukenhanddoek. Hierdoor blijft het vochtig en voorkom je uitdroging. Bewaar het in de groentelade van de koelkast, waar de temperatuur en vochtigheidsgraad doorgaans geschikt zijn voor groenten. Bloemkool kan in de koelkast ongeveer 5 tot 7 dagen vers blijven.
Bloemkool bewaren in de vriezer
Kies je ervoor om de bloemkool te bewaren in de vriezer, dan raad ik je aan om de bloemkoolroosjes eerst 3 minuten te blancheren in kokend water. Verwijder de roosjes uit de pan en dompel ze direct onder in ijswater om het kookproces te stoppen. Laat de bloemkool goed uitlekken en verdeel het in porties die je later wilt gebruiken. Plaats de porties in diepvrieszakken of luchtdichte diepvriescontainers en label ze met de datum. In de vriezer blijft de bloemkool dan ongeveer 8 tot 12 maanden goed.
Bloemkool koken: heerlijke recepten
Er zijn heel veel heerlijke bloemkool recepten. Dat komt omdat deze groente heel divers is. Het kan dienen als een smakelijk bijgerecht, maar ook als hoofdingrediënt in talloze gerechten.
Bloemkool uit de oven
Bloemkool is een heerlijke toevoeging in een ovenschotel. Denk bijvoorbeeld aan deze geroosterde bloemkool met aardappeltjes en kaas, of een heerlijke bloemkoolschotel met kerrie en gehakt. Ook altijd een favoriet: traybake van bloemkool met wortel en worstjes.
Bloemkoolrijst
Denk bijvoorbeeld eens aan het maken van bloemkoolrijst. Hierbij worden de bloemkoolroosjes verwerkt in de textuur van rijstkorrels, waardoor een koolhydraatarm alternatief ontstaat voor traditionele rijst. Bloemkoolrijst kan worden gebruikt als basis voor gebakken rijstgerechten, als vulling voor sushi of als een gezonde toevoeging aan roerbakgerechten. Ik maakte deze bloemkoolrijst met kip en sweet chilisaus. Echt een aanrader.
Bloemkoolpuree
Daarnaast is bloemkool ook een geweldige basis voor bloemkoolpuree. Door gekookte bloemkool te pureren, ontstaat er een zijdezachte en romige puree, vergelijkbaar met aardappelpuree. Bloemkoolpuree is een smakelijke en voedzame vervanging voor traditionele aardappelpuree en kan dienen als bijgerecht bij verschillende gerechten. Maak bijvoorbeeld eens deze heerlijke bloemkoolpuree met kaas en spek, of kies voor een bloemkoolpuree met schelvis en gekarameliseerde uien.
Vegetarisch en veganistisch met bloemkool koken
Verder kan bloemkool worden gebruikt als ingrediënt in vegetarische en veganistische gerechten, zoals bloemkoolsteak, bloemkoolcurry, bloemkoolnuggets of bloemkoolpizza. Het milde karakter van bloemkool maakt het een uitstekende basis om te experimenteren met verschillende smaken, kruiden en specerijen.