Ga naar de inhoud

De koelkast van.. Philippine van der Goes

De koelkast van Philippine foto 01Deze keer doet Philippine van der Goes haar koelkast voor ons open. Dat niet alleen, ik heb haar ook onderworpen aan mijn vragenvuur.

Philippine woont samen met haar vriend en zoontje in Utrecht en is verliefd op lekkers. Ze blogt over haar foodavonturen en recepten op liefdevoorlekkers.nl, is auteur van het kookboek Jam & Zuur en daarnaast doet ze verschillende klussen op freelance basis in de culinaire communicatie. Zo ontwikkelt ze recepten en begeleidt ze auteurs bij het maken van toffe kookboeken.

Philippine heeft oog voor detail en is gedreven in haar werk. Zo heeft ze de recepten voor het boek van Ellen Hoog, In perfecte conditie (een bestseller) ontwikkelt en begeleidt ze nu Kim Feenstra en Benine Bijleveld bij een heel tof kookboek over glutenvrij eten.

Wil je weten waarom Philippine niet aan guilty pleasures doet, waarom ze iedere dag boorschappen doet en waarom ze boeken in de koelkast bewaart? Lees dan snel verder!

 

De koelkast van Philippine van der Goes

De koelkast van Philippine

Philippine vertel eens…

Wat is jouw eet-stijl?

Ik eet nogal gevarieerd en in vlagen. Dan heb ik opeens een tijdje dat ik veel meer vis eet, vega of Aziatisch. Ik zit nu in een enorme gegrilde groente flow en heb sinds vorige week bedacht om minimaal 3x per week hartig te ontbijten. En doordat ik dan zoveel inspiratie heb trek ik dat meteen door naar mijn lunch en avondeten. Over een maand kan het er weer heel anders uitzien. Dat ik opeens alleen maar aan het stomen ben ofzo. Uitgangspunt is wel altijd dat ik kook vanaf de basis, dus zonder pakjes of zakjes, en met best veel groente. Dat blijft.

“Je moet 100% genieten van wat je in je mond stopt zonder schuld gevoel!”

 

Wat is je guilty pleasure?

Ik doe niet aan guilty, wel aan pleasure! Ik ben er namelijk heilig van overtuigd dat je 100% moet genieten van wat je in je mond stopt en je daar niet schuldig over moet voelen. Als ik voor iets lekkers kies, dan kies ik er bewust voor om dat te eten. En als ik het niet heel lekker vind, zoals een saaie slagroomtaart, dan laat ik het met gemak staan. Ik vind het namelijk zonde om calorieën naar binnen te werken waar ik niet blij van word. Even terug naar mijn pleasures:

  • Heel pure chocolademousse, zelfgemaakt natuurlijk
  • Uitgebakken ontbijtspek op mijn pannenkoek, met avocado of op suikerbrood, eigenlijk overal op!
  • Hazelnootschuimtaart
  • Gefrituurde inktvisjes, in Kroatië at ik de allerbeste
  • Mijn vinger in de pindakaaspot dippen en daarna in pure hagelslag
  • Goed gegrild kippetje
  • Elstar appel van de boom, dat als je een hap neemt het sap in je gezicht spetterd
  • En deze is wel echt slecht: het aanbaksel van in roomboter gebakken rundvlees. Zeg maar waar je jus van maakt. Dat goedje is zo vol van smaak en zoutig, dat lik ik altijd uit de pan. Een en al umami. Love it!

Welk gerecht eet je het liefst iedere week?

Niet specifiek één gerecht omdat ik regelmatig nieuwe favorieten heb en het liefste heel afwisselend eet. En wat ik vroeger heel lekker vond kan ik nu matig vinden doordat mijn smaak zich blijft ontwikkelen. Waar je mij wel altijd wakker voor kunt maken is gebakken banaan met kaneel en rietsuiker op een geroosterd broodje.

 

“Ik heb niet specifiek een favoriet gerecht”

 

Wat komt er niet bij jou op tafel, welk gerecht vind je écht niet lekker?

Ik eet alles, al is het maar om te proeven, maar waar ik echt bijna van over mijn nek ben gegaan is yakboterthee. Dat dronk ik tijdens een reis door Tibet. Ik heb het een paar keer geprobeerd maar dat vind ik echt niet te hachelen. En je krijgt het daar, zoals bij ons, als een kopje koffie, aangeboden. Het meest lastig is dat als je het eenmaal op hebt, het uit gastvrijheid meteen weer wordt bijgeschonken. Van yakboterthee kan ik oprecht zeggen dat ik het niet lust.

 

Waar komt jouw liefde voor eten en koken vandaan?

Dat heb ik echt met de paplepel ingegoten gekregen van mijn moeder. Wij hadden vroeger een grote moestuin en mijn moeder maakte veel zelf zoals jam, brood en yoghurt. Niets vond ik leuker dan haar te helpen in de keuken. Tijdens mijn studie kookte ik veel en graag en maakte ik regelmatig 3 gangen diners voor mijzelf alleen. Heel leuk vind ik het dan ook dat ik nu fulltime met eten bezig ben vanwege mijn freelance werk in culinaire communicatie en als foodblogger.

 

“Yakboterthee. Niet te hachelen”

 

Wat is je specialiteit in de keuken?

Verrassende smaakcombinaties maken en alledaagse gerechten een twist geven. Risotto met boerenkool, of in plaats van risottorijst dan weer parelgerst gebruiken. Dat is wat ik ook voor mijn werk als freelancer doe als receptontwikkelaar en wanneer ik auteurs begeleid bij het maken van kookboeken: helpen om het net naar een hoger en verrassender niveau te tillen.

Hoe vaak doe je boodschappen?

Minimaal 1x per dag. In een straal van 50 meter zitten 3 supermarkten, een slager, een bakker en een Turkse groenteboer. Ik bedenk altijd wel iets wat ik nog in huis kan halen of nodig heb. Vroeger deed ik 1x per week boodschappen en soms nog wat kleine dingen extra. Is veel beter voor mijn portemonnee, zou ik eigenlijk weer eens moeten proberen te gaan doen.

Welk product zouden meer mensen moeten eten/kennen?

Muhammara. Dit is een smeersel oorspronkelijk uit Aleppo, Syrie en is gemaakt van gegrilde paprika, walnoten, knoflook, komijn en granaatappelmelasse. Ideaal om zo op je brood te smeren, bij een borrel te serveren of als smaakmaker door een soep of salade. Heel makkelijk ook om zelf te maken, klik hier voor mijn recept.

Wat is het lekkerste dat er ooit in jouw koelkast heeft gestaan?

Daar hoef ik niet lang over na te denken! De lekkerste taart die ik gegeten heb is de chocolade-karamel-notentaart die ik leerde maken tijdens een workshop van toppatissier Jeroen Goossens. Die taart mocht ik mee naar huis nemen en is unaniem het lekkerste wat ooit in mijn koelkast heeft gestaan. (op de foto hieronder zie je een foto van de taart)

Koelkast van Philippine chocoladetaart

“Het lekkerste ooit in mijn koelkast? Chocolade karamel notentaart!”

 

Wat staat er altijd in jouw koelkast?

Standaard dingen als mosterd, jam, boter, knoflook en gember vind je altijd in mijn koelkast. Verder ook ansjovis want dat is mijn favoriete smaakmaker in veel gerechten. En grote bossen verse kruiden. Die heb ik ook altijd in huis.

Heeft alles in de koelkast een vaste plek?

Ja redelijk. Omdat mijn koelkast over het algemeen aardig vol zit is het toch wel handig om zuivel bij zuivel te zetten, vlees bij elkaar en groente onderaan. Zo kan ik alles een beetje terugvinden en op tijd opmaken voordat het niet goed meer is. Ik hou namelijk erg van no waste.

Wat komt er nooit in jouw koelkast?

Ik sluit niets uit! Ik had vroeger een heel erg mooie witte jaren ’50 koelkast met mintgroen interieur. Echt een prachtig ding! Enige was dat ie heel veel energie vrat en het niet erg goed meer deed. Omdat ik ‘m te mooi vond heb ik er jaren boeken en wijnen in bewaard. Dus ik zal niet snel zeggen dat er nooit iets niet in mijn koelkast komt…

Wat doe je met restjes uit de koelkast?

Verspilling is niet zo mijn ding en dus maak ik vaak soep. Ideaal om restjes groente in te verwerken. Curry vind ik ook zo’n handige. Verder vind je in mijn koelkast heel vaak bakjes met left overs. Ik eet die namelijk graag als lunch. Van pasta maak ik een pastasalade, en geroosterde groente doe ik op een broodje met kaas ofzo. Soms ben ik teveel van huis en dan krijg ik het niet op. Dat vind ik dan echt zonde, vaak ook omdat er echt lekkers in zo’n bakje zit.

Omdat mijn zoontje weet dat ik vaak wat bewaar vraagt hij soms of hij zijn restje avondeten als ontbijt mag eten. Laatst was hij zwaar teleurgesteld omdat ik zijn saté met pindasaus niet had bewaard maar zelf die avond had opgegeten. Oeps!

1 reacties

Demi | StudioKOOK

Erg leuke rubriek!

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op