Ga naar de inhoud

Ecologische Foodprint? Plantaardige challenge – Doe mee!

Vandaag deel ik geen nieuw recept maar wil ik meer vertellen over onze ecologische foodprint en duurzaam eten. En daarbij start ik ook een leuke uitdagende challenge. Doe je mee om iedere dag een beetje meer plantaardig te eten? Ik heb leuke opdrachten bedacht die ons hierbij gaan helpen!

Mijn inspiratie voor dit artikel is een meeting die ik laatst had op het kantoor van Becel. Zoals je weet werk ik met hen samen en richten zij zich steeds meer op 100% plantaardige producten. Natascha Kooiman van Smaakmakers kwam spreken op het event, en heeft mijn ogen geopend. Mij bewust gemaakt van waarom meer plantaardig eten nodig is voor het milieu, maar ook beter is voor onze gezondheid en de dieren. Smaakmakers is namelijk vastbesloten de wereld beter te laten eten. Zij werken aan een duurzamer voedselsysteem en voedselpatroon en richten zich o.a. op horeca en catering.

Ecologische Footprint

We laten allemaal onze ecologische footprint (voetafdruk) (of foodprint als we het over eten hebben ;)) achter op de aarde. En dat is geen positieve voetafdruk, deze voetafdruk staat volgens WWF voor: de hoeveelheid ruimte die nodig is voor de productie van wat we gebruiken en de opname van CO2 die we uitstoten. Als we deze ruimte omrekenen naar productief land (dit meten we in gha, mondiale hectare) noemen we dit de ecologische voetafdruk. 

Interessant om te weten: wereldwijd is 1,7 gha beschikbaar, we gebruiken nu 2,6 ga per persoon. Hiermee teren we in op de reserves van de aarde. En zo blijft er steeds minder ruimte over voor de natuur. Dit is onvermijdelijk, maar we kunnen allemaal ons steentje bijdragen om onze footprint te verkleinen.

Voedsel heeft een belangrijk aandeel in onze ecologische footprint. Onze ecologische voetafdruk wordt namelijk voor 34% bepaald door voeding. Hiervan vormen dierlijke producten zoals vlees, en zuivel het grootste gedeelte van onze voetafdruk.

Een paar leuke weetjes hierover:  

  • De productie van een appel kost 130 liter water, de productie van een kilo vlees kost 15.000 liter water! (dit staan gelijk aan 272 douchebeurten)
  • Een Meatless Monday inlassen? Als je daarnaast roomboter vervangt door een plantaardig alternatief, heb je nog de helft van deze milieuwinst erbij! (Bron: Milieu Centraal)
  • De CO2 uitstoot van het produceren van roomboter van Nederlandse melk is ongeveer 12,7 CO2eq/kg. De uitstoot van margarine is rond 2 CO2eq/kg.

Duurzaam(er) eten

Met een paar simpele stappen is het al mogelijk om duurzamer te eten en je ecologische footprint te verkleinen. Denk hierbij aan zo min mogelijk voedsel verspillen, maar ook aan lokaal, vers en seizoensgebonden eten. Plus natuurlijk minder vlees en zuivel te eten en in plaats daarvan meer plantaardig te eten.

Daarom start ik de plantaardige challenge. Ik heb hele leuke opdrachten bedacht om jullie (en mijzelf) extra te motiveren aan de challenge mee te doen.

Plantaardige Challenge

Ik ben gek op een stukje vlees en vis. Tijdens mijn vorige challenge (bekijk dit hier terug) waarbij ik een aantal weken 100% plantaardig at bleek wel dat ik het erg moeilijk vond om dit vol te houden. Vooral het niet eten van eieren en zuivel vond ik lastig. Maar alle beetjes helpen, daarom wil ik wat dingen aan mijn eetpatroon aanpassen.

Wat eten we wel en niet?

De komende week ga ik zoveel mogelijk plantaardig eten, wel op een manier waarop het voor mij comfortabel blijft, en het ook beter vol te houden is (ook na de challenge).

De komende week:

  • kies ik zo vaak mogelijk plantaardige producten/ingrediënten, in plaats van dierlijke
  • eet ik fruit en/of groente bij iedere maaltijd
  • eet ik zo min mogelijk vlees, vis, eieren en zuivel

Na afloop van de challenge ga ik met de billen bloot en deel ik mijn uitgebreide eetdagboekje met jullie. Zo zie je precies hoe ik het heb aangepakt en wat ik heb gegeten.

De opdrachten

Aan de hand van deze 7 ‘opdrachten’ plaats ik iedere dag een foodfoto op instagram stories (volg me via mijn account @brendakookt). De ene dag deel ik een plantaardig ontbijtje, andere keer een tussendoortje of groene lunch. Doe je met me mee?

De challenge zorgt er voor dat je er dagelijks mee bezig bent op een positieve manier! Het spoort je aan om dagelijks lekkere en creatieve plantaardige recepten te bedenken. Zo kunnen we elkaar natuurlijk ook inspireren met lekkere gerechtjes en plantaardige tips. En ik hoop dat we een aantal gewoonten vasthouden zodat we structureel onze footprint verkleinen.

Gebruik #plantaardigechallenge en #brendakookt bij iedere post, zo kunnen we met elkaar mee kijken (vind ik super leuk!) en kunnen we op elkaars post reageren. Lukt het je een dag niet om de opdracht te voltooien? Geen probleem, je kunt de opdracht op een andere dag inhalen (of overslaan).

Ik ben benieuwd hoe het jullie en mijzelf bevalt om zo plantaardig mogelijk te eten. Is het te doen tijdens een drukke werkweek? En hebben we genoeg creatieve recepten en vervangers binnen handbereik, zodat we dierlijke producten niet (te erg) gaan missen?

Leuk extraatje

Onder de deelnemers van de challenge verloot ik na afloop 1x mijn ‘Planner pakket’ met daarin de maaltijdplanner en boodschappenplanner plus een leuk Becel pakket. Dit helpt je om ook na de challenge je maaltijden te plannen, hierdoor ben je bewuster bezig met wat je eet, kun je je creatieve recept ideeën direct opschrijven en is het gemakkelijker om een meer plantaardige leefstijl vol te houden.

Dit artikel is een samenwerking met Becel, lees mijn disclaimer.

1 reacties

Heleen

Wat een goed idee. En omdat jij net als ik van een stukje vlees houd spreekt mij dit er aan. Ik ga kijken wat jij volgende week post zodat ik de week er na een poging kan wagen. Heel eerlijk, op gebied van vegan ben ik echt een 'groentje' / ik heb er geen kaas van gegeten.

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op