Kerstfilmpje: 5 bijgerechten
Bewaren
Samen met foodievriendinnetjes Pauline en Sabine ben ik afgelopen week de keuken in gedoken! In de kookstudio van Dille en Kamille (Hello heaven!) hebben we voor jullie drie kerstfilmpjes opgenomen. Vandaag laat ik jullie ons eerste filmpje zien over kerst bijgerechten!
Het hoofdgerecht is minstens net zo belangrijk als het toetje. Naast een vlees- of visgerecht (of vegetarische variant) kun je meerdere bijgerechten serveren om het diner aan te kleden. In dit filmpje geven we je 5 tips voor lekkere bijgerechten die gemakkelijk zijn om te maken. Deze bijgerechten zijn allemaal goed voor te bereiden en hebben een korte bereidingstijd. Zo kun je je last minute richten op andere onderdelen van het diner.
Video: Kerst Bijgerechten
Klik hier als je de video niet kunt zien.
Wil je meer filmpjes zien? Neem dan een kijkje op mijn kanaal, hier staan al mijn video’s bij elkaar.
Neem ook een kijkje (en abonneer je) op de kanalen van Pauline en Sabine!
Scroll naar beneden voor de uitgeschreven recepten.
Let op: dit zijn bijgerechten, de hoeveelheden zijn afgestemd op meerdere bijgerechten per persoon.
Gegratineerde witlof met prosciutto en kaas
Bereidingstijd 35 minuten
Ingrediënten voor 8 personen:
- 8 stronkjes Witlof
- 8 plakjes prosciutto
- 8 plakjes belegen kaas
- Boter of olie om de ovenschaal in te vetten
Bereiding:
Haal de stronkjes en buitenste bladeren van de witlof. Als je grote/dikke stronken hebt kun je ze het beste halveren zodat de porties niet te groot worden. Vet een ovenschaal in. Rol de stronkjes in prosciutto en leg ze naast elkaar in de ovenschaal. Leg de plakjes kaas over de stronken witlof heen. Verwarm de witlof 20 – 25 minuten in de oven op 180ºC.
Geroosterde pompoenpuree
Bereidingstijd 20 minuten en 40 minuten baktijd
Ingrediënten:
- 1 flespompoen
- 2 takjes rozemarijn
- 1 theelepel gedroogde salie (vers mag natuurlijk ook)
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- olijfolie
Bereiding:
Vet een ovenschaal in en verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de pompoen in parten en verwijder het zaad en de draden. Leg de parten pompoen met de schil naar beneden in de ovenschaal. Snijd de ui in parten en kneus de teentjes knoflook en voeg dit bij de pompoen. Bestrooi met blaadjes rozemarijn en salie, peper en zout en besprenkel met olijfolie. Rooster de pompoen 40 minuten in de oven. Schep met een lepel het vruchtvlees van de schil van de pompoen. Prak de zachte knoflook fijn en snijd de ui ook fijn. Roer dit alles door elkaar tot een mooie puree. Voeg eventueel een beetje warme melk bij de puree voor de juiste dikte.
Pommes duchesse
Bereidingstijd: 30 – 40 minuten en 25 minuten baktijd
Ingrediënten voor 8 personen
- 1200 gram aardappelen
- 2 eidooiers
- 2 eetlepels mosterd
- 100 gram roomboter
- zout
- peper
Bereiding:
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze in water met een snufje zout in 20 minuten gaar. Verwarm de oven voor op 180ºC, bekleed een bakplaat met bakpapier. Stamp de aardappelen met een pureestamper. Meng de eidooiers, blokjes roomboter, mosterd, peper en zout door het aardappelmengsel. Schep de puree in een spuitzak en spuit op de bakplaat mooie rozetten. Bak de pommes duchesse in 25 – 30 minuten goudbruin.
Traybake met spruitjes, champignons, bietjes en wortel
Bereidingstijd 10 minuten en 30 minuten baktijd
Ingrediënten voor 8 personen:
- 150 gram spruitjes
- 1 bakje champignons
- 3 voorgekookte bietjes
- 3 wortels
- tijm
- olijfolie
- peper en zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200ºC, bekleed een bakplaat met bakpapier, of vet een ovenschaal in. Schraap de wortel en snijd in stukjes. Snijd de voorgekookte biet ook in stukken. Verwijder de buitenste blaadjes van de spruitjes en haal het kontje er af. Verdeel de spruitjes, champignons biet en wortel over de bakplaat of ovenschotel. Leg de takjes tijm er bij en bestrooi met peper en zout en besprenkel met olijfolie. Bak de traybake 30 minuten in de oven tot de groenten gaar zijn.
Groentekoekjes van rode kool met appel
Bereidingstijd 20 minuten
Ingrediënten voor ongeveer 16 groentekoekjes
- halve rode kool (ik gebruikte rode kool bereid naar dit recept)
- 2 appels
- 2 theelepels koek en speculaaskruiden
- 2 eieren
- 4 eetlepels bloem
- zout en peper
Bereiding:
Rasp de appel en meng dit door de rode kool. Breng op smaak met koek- en speculaaskruiden, peper en zout. Meng de eieren met de bloem. Schep het rode kool/appel mengsel door het beslag en roer dit goed door. Bak hoopjes rode kool om en om aan in een koekenpan.
Tip: maak de hoopjes/pannenkoekjes niet te groot zodat je ze netjes kunt keren in de pan.