Ga naar de inhoud

In de test: Iglo Kibbeling! (+ 3 sausjes)

Van jongs af aan heb ik een aantal favoriete dingen die ik echt heel lekker vind om te eten. Een van deze favorietjes is kibbeling. Lekker bij het avondeten of als lunch of tussendoor. Maar het liefst eet ik kibbeling na het stappen, bijvoorbeeld na een avondje kermis in de kroeg. Dan smaakt deze gefrituurde vis op zijn best.

Iglo Kibbeling test

Wel moet ik zeggen dat ik altijd voor kibbeling van de visboer ga. Die uit de supermarkt vind ik niet krokant genoeg, vaak is het slap of klef. Maar nu is er iets nieuws: kibbeling van Iglo, uit de diepvries en gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt. Iglo vroeg me om de kibbeling te testen, en dat aanbod sla ik niet af.

Ik ben benieuwd of ik deze vis net zo lekker vind. En daarbij geef ik je mijn drie favoriete sausjes voor bij de kibbeling, die ook bij andere vissoorten een lekkere toevoeging kunnen zijn.

Kibbeling van iglo

Iglo Kibbeling is verpakt per 2 porties, samen 245 gram. Of een familieverpakking met 4 porties. Volgens de verpakking is Iglo Kibbeling rauwe vis, en daarom moet je ervoor zorgen dat de vis goed doorbakken is. Dat vind ik een pluspunt, de kibbeling is dus niet al helemaal doorbakken voordat het diepgevroren is.

Voor het beste (krokante) resultaat beveelt Iglo aan om de vis in de oven te bereiden. Maar je kunt ook de airfryer of frituurpan gebruiken. Omdat ik van krokant hou heb ik de kibbeling getest in de oven. Op naar het resultaat:

Iglo Kibbeling uit de oven

Na 14 minuten in de oven (220 ºC of 200 ºC als je een hetelucht oven hebt) is de kibbeling mooi goudbruin. Je kunt zien dat het lekker knapperig is en de vis is goed heet.

Krokante kibbeling

Bij de eerste hap proef ik meteen dat de kibbeling krokant en mals is. De vis is niet droog en smaakt echt naar vis. Ik heb niet het idee dat ik een visstick of iets dergelijks aan het eten ben. Ongemerkt blijf ik maar door eten, er is niet meer zoveel over voor Joost die zo thuiskomt. Op zich is dat een goed teken lijkt me 😉

Kleine stukjes vis

Het verschil met kibbeling van de visboer is dat de kibbeling van Iglo is gemaakt van kleine stukjes vis. Bij de visboer zie je echt de mootjes vis zeg maar zitten, dat is hier niet het geval. De smaak van de vis is goed, het is echt de vis die je proeft. Al mis ik wel de (overheersende) kruiden die mijn visboer aan de vis geeft.

Voor mij persoonlijk gaat er niets boven verse vis van de visboer, ook in het geval van kibbeling. Toch heb ik altijd een pak diepgevroren vis op voorraad, voor het geval ik er zin in heb. En dit is ook lekker als hapje bij de borrel, in plaats van de bitterbal of ander warm hapje. Vanaf nu zullen de vissticks en andere diepgevroren vis worden afgewisseld met Iglo Kibbeling. Ik vind het zeker voor herhaling vatbaar.

Kibbeling saus

Kibbeling kun je heel goed eten zonder sausje, dan proef je de kibbeling het beste. Maar het is ook heel erg lekker om de vis te dippen in een sausje. Ik geef je mijn drie favoriete sausjes voor bij de kibbeling. Als je deze ingrediënten door elkaar roert heb je heel snel een lekker sausje bij de vis.

Sausjes voor bij kibbeling

Cocktailsaus

  • 4 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel yoghurt
  • scheutje ketchup
  • eventueel een drupje whiskey

Ravigotesaus

  • 4 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel yoghurt
  • 1 augurk, fijngesneden
  • half sjalotje, gesnipperd
  • verse peterselie, fijngehakt

Kerriesaus

  • 4 eetlepels mayonaise
  • theelepel kerriepoeder
  • scheutje gembersiroop
  • peper en zout
  • verse peterselie, fijngehakt

Zelf kibbeling maken

Zelf de kibbeling maken? Deze gefrituurde vis werd eerst van kabeljauw gemaakt, maar omdat de vis duurder is geworden kan je nu allerlei soorten witvis gebruiken. Denk aan koolvis, pollak, heek, schelvis en leng. Kies dus vooral de witvis die je wil gebruiken.

Voor het maken van kibbeling heb je 500 gram kabeljauwfilet (of een andere stevige witvis) nodig, 100 gram bloem, 1 ei, 150 ml bier (of koolzuurhoudend water), 1 theelepel bakpoeder, zout en peper naar smaak en olie om in te frituren, zoals zonnebloemolie. Je kunt ook kruiden zoals paprikapoeder, knoflookpoeder of kerriepoeder toevoegen.

Snijd de kabeljauwfilet in hapklare stukjes. Bestrooi ze met wat zout en peper. Meng in een kom de bloem met het bakpoeder en voeg naar smaak zout, peper en eventuele andere kruiden toe. Voeg het ei en het bier (of koolzuurhoudend water) toe en roer tot je een glad mengsel hebt dat lijkt op pannenkoekenbeslag.

Verhit vervolgens de olie in een frituurpan of een diepe pan tot ongeveer 180°C. Je kunt de temperatuur testen door een druppel beslag in de olie te laten vallen; als het meteen borrelt en naar boven komt, is het heet genoeg. Dompel de visstukjes in het beslag zodat ze goed bedekt zijn en frituur ze in de hete olie. Doe dit in porties zodat de pan niet overvol raakt. Na ongeveer 4-5 minuten, of wanneer ze goudbruin en knapperig zijn, haal je de kibbeling uit de olie en laat je ze uitlekken op keukenpapier.

Ben je ook zo gek op deze gefrituurde vis? En voor welk van deze sausjes zou jij gaan? Cocktail blijft mijn favoriet, maar de andere twee zijn een heerlijke afwisseling.

Dit artikel is een samenwerking met Iglo, lees mijn disclaimer

———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op