Ga naar de inhoud

Kitchentools #5

Kitchentools 5 small

Mijn keukenlades stromen zo’n beetje over van het bestek en de kooktools die er in zitten. Laatst heb ik alles weer eens doorgenomen en opgeruimd. Op de een of andere manier had ik verwacht dat er veel dingen weg zouden kunnen omdat ik ze niet vaak gebruik. In de praktijk bleek dat ik zo’n beetje alles heb gehouden (zeker 95,%) omdat het van die dingen zijn die zo nu en dan toch van pas komen.

Voor de kitchentools-serie heb ik de kitchentools uit mijn keukenlade geselecteerd die ik het meest gebruik, of die ik het handigste vind. Ik neem ze één voor één met je door. Mocht er een tool ontbreken die je vaak gebruikt, of niet vaak maar wel ontzettend handig vindt dan hoor ik het graag 🙂

Kitchentools 05 txt

1. Taartschep – de taartschep gebruikte ik tot voor kort alleen als ik een ‘echte taart’ had gebakken. Met de verjaardag van Joost en die van mezelf. Maar inmiddels heb ik door dat de taartschep ook heel goed van pas komt bij hartige taarten. Aangezien die bij ons regelmatig op tafel staan pakken we de taartschep er tegenwoordig ook regelmatig bij. Handig als je een mooi puntje wilt opscheppen.

2. Rubberenspatel – onmisbaar bij het bakken. Ik vind het ontzettend belangrijk dat een spatel flexibel is. Ik heb er meerdere in de lade liggen die niet flexibel zijn. De helft heb ik hiervan weggegooid omdat ik het liefst werk met deze. (deze perfecte spatel is van Chef’n)

3. Garde – de laatste tijd gebruik ik de garde niet zo vaak meer, veel kan ook met een houten lepel. Toch mag de garde niet weg want soms is het mega handig. (op dit moment kan ik even geen voorbeeld noemen van wanneer ik hem er bij pak, maar het komt nog wel eens voor)

4. Houten lepel (pollepel is officiële benaming) – een houten pollepel komen altijd van pas. Hiervan kun je er zeker meerdere in de lade hebben liggen. Zelf heb ik ze van veel verschillende maten. Bij het maken van satésaus heb ik een kleinere nodig dan wanneer ik een pastasaus maak.

5. Pannenlikker – een pannenlikker gebruik ik bijna nooit. Maar die ene keer dat je het laatste beetje uit een potje wilt krijgen is hij verrekte handig.

6. IJsbolknijper – niet alleen handig bij het scheppen van bollen ijs, ook bij koekjesdeeg, cupcakes, muffins etc. komt de ijsbolknijper van pas.

7. Appelboor – tot een paar maanden geleden had ik geen appelboor. Ik gebruik hem ook bijna nooit. Maar die ene keer dat ik een hele appel of mooie schijfjes nodig heb ben ik maar wat blij dat deze in de lade ligt.

8. Bakkwastje – handig bij het invetten van bakblikken en ovenschalen en voor het bestrijken van deeg, taarten etc.

9. Meloenbolletjeslepel (zo heet het echt)- in de zomer komt hij zo nu en dan van pas, al is het net zo handig om blokjes meloen te snijden. Bij het uithollen van courgettes pak ik de meloenlepel er ook altijd bij. De randen van de lepel zijn lekker scherp.

10. Dunschillerconfession: ik kan geen aardappels schillen. Ik schil veel te dik en daarom pak ik altijd de dunschiller er bij. Dit model is onmisbaar voor mij. Omdat ik linkshandig ben zijn andere dunschillers vaak niet te doen voor mij.

11. Citruspers – deze citruspers heb ik nog niet zolang, maar ik ben er super blij mee. Veel handiger dan zo’n grote citruspers. Vooral handig als je even snel een ctiroen, limoen of sinaasappel wilt persen.

12. Knoflookpers – ook de knoflookpers gebruik ik regelmatig. Ik pak liever de knoflookpers dan dat ik de knoflook heel erg fijn snijd met een mes. Het (irritante)  schoonmaken van dit ding neem ik voor lief 😉

13. Eierscheider – als ik 1 ei moet scheiden gebruik ik hem niet. Maar als ik voor een recept meerdere eieren moet scheiden dan pak ik hem er altijd bij. Best handig. Ook al komt het niet zo vaak voor en kan het ook gemakkelijk zonder.

p.s. de grote afwezige in dit verhaal is mijn favoriete spatel waar ik echt echt echt niet zonder kan. Zie dit artikel.

4 reacties

inge

Hoi Brenda, Leuk om te zien wat je allemaal in je laatje heb. Ik heb zelfs 5 dingen van jou lijstje niet! Ik heb nog een andere benaming voor nummer 9 de meloenboor. Wij noemen hem altijd pommes-parisienneboor (luxe woord he ;-) ) Groetjes Inge

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ik ben wel benieuwd welke 5 dingen je niet hebt Inge! Als echte kok ben je vast zo handig dat je niet alles nodig hebt (zoals een knoflookpers? ;)) Dat is zeker luxe, die pommes-parisienneboor! Ik heb de naam van de meloenbolletjeslepel zelf gegoogeld :P

Rie

Heel herkenbaar al die dingen. Heb ze zelf ook allemaal behlave de citruspers. Ik gebruik de appelboor bijv. ook om de harde kern uit de witlof te halen. En een taartschep is ook voor veel dingen makkelijk om er even bij te pakken. Leuk artikel. Ik lees ze graag, de recepten trouwens ook.

Laat een bericht achter

kelly

HAHAHA .. grappig ik heb van dit rijtje alleen de pollepel en de garde. Heb natuurlijk wel wat andere lepels etc. Maar als ik er eens goed over nadenk, is mijn bestek lade heel erg leeg. Ik doe alles met mesjes en mijn vijzel. Misschien komt het doordat ik een enorme SCHOONMAAKTIK heb, vooral in de keuken, en dat ik een hekel heb aan deze prullaria schoon te maken en die tijd dan liever besteed aan het ' gewoon' snijden van bepaalde etenswaren. :) Tijdje geleden mijn angst overwonnen door een staafmixer aan te schaffen..de meest simple versie..toch wel een uitkomst bij soepen en sausen..

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op