Ga naar de inhoud

Pizza – inspiratie

pizza-collage Als je een lijstje maakt van lekkere weekend-gerechten staat daar vast ook wel een pizza bij. Of niet? Daarom zet ik vandaag, zo vlak voor het weekend, de lekkerste recepten met pizza of geïnspireerd op de pizza voor je op een rijtje.

Een pizza is zo op zijn tijd echt lekker als je het mij vraagt. Het lastige is alleen dat ik vaak niet kan kiezen voor welke pizza ik moet gaan. Er is zoveel keuze..  Vaak wordt het er eentje met salami, champignons of BBQ chicken. Als we naar de pizzeria gaan vind ik een goede pizza carpaccio of gerookte zalm ook echt lekker.

Maar wist je dat er naast de traditionele Italiaanse pizza nog veel meer lekkere recepten zijn die hierop geinspireerd zijn? Sommige zijn super simpel om te maken, ideaal als (borrel)hapje, bijgerecht of makkelijke maaltijd.

Daar komt ie: 5 x pizza, maar dan anders

Klik op de dichtgedrukte schuine tekst om de recepten te bekijken

pizza-variatie

Italiaanse Pizza

Laten we beginnen met de ‘gewone’ Italiaanse pizza. Afhalen of een pizza uit de diepvries is lekker makkelijk, maar zelf maken is een leuke afwisseling. En altijd lekker want je bepaald helemaal zelf de topping. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Wat dacht je van een lekkere Pizza Pollo, Vegetarische pizza met lekker veel groenten of een ‘Healthy green pizza‘ met avocado en rucola?

Pizza van groente

Je kunt ook snelle pizzahapjes maken van groente. Dit kan van plakjes courgette, aubergine of bijvoorbeeld (zoete) aardappel. Zo is een pizza ineens ook een stuk gezonder.

Pita pizza’s

Met kids is het ook erg leuk om zelf (mini) pizza’s te maken. Zo kun je bijvoorbeeld van een pitabroodje een pizzabodem maken. In dit filmpje (die al een paar jaar geleden is opgenomen) laat ik je zien hoe ik dat heb gedaan. Ook leuk: de pitapizza’s kun je ook verpakken in aluminiumfolie en bakken op de barbecue.

pizza-3

Tortizza

Een nieuwe rage is de tortizza. Een wrap of tortilla belegd als pizza. Ik adviseer je wel om 2 tortilla’s op elkaar als bodem te gebruiken, zo is je tortizza wat steviger. Ik deelde een recept voor de Huevos rancheros tortizza, maar je kunt de wrap natuurlijk ook met iedere andere (pizza)topping beleggen.

Broodpizza

Lekker bij de borrel of een kom soep: een broodpizza. Super simpel om te maken, maar daarom niet minder lekker.

Flammkuchen

De flammkuchen lijkt op een pizza, maar is toch anders. De bodem is een stuk dunner en knapperig. Traditionele wordt het brooddeeg belegd met crème fraîche, uien en spekreepjes. Klik hier voor mijn recept.

pizzza-4

Ontbijtpizza

Pizza als ontbijt? Ja dat kan! Deze snelle ontbijtpizza met een bodem van bladerdeeg is lekker als ontbijt of bij de lunch. Of wat dacht je van de paasbrunch?

Pizzahapjes

Op een feestje doen deze gerolde pizzahapjes het altijd goed. Ik belegde ze met salami, maar je kunt natuurlijk ook iedere andere pizzavulling nemen. En extra handig: je kunt ze goed voorbereiden zodat je ze op je feestje alleen nog in de oven hoeft te schuiven.

Pizzarette inspiratie

En wat ook eg leuk is, vooral met kids: een avondje pizzarette. Dit is een soort oven die je op tafel zet waarmee je kleine pizza’s aan tafel kunt bakken. Erg leuk om met kids te doen. Klik hier om mijn pizzarette inspiratie-topic te bekijken.

4 reacties

Marianne

Heerlijk!!' Naar aanleiding van deze foto's een echt pizza-menu gemaakt voor mijn neefje die het liefst iedere week pizza eet en binnenkort jarig is ;-) Ik ga ze eerst zelf maken, ik wil toch weten of mijn "pizzadagje voor Robin" geslaagd is ;-) Bovendien houd ik bijna net zo veel van pizza als mijn neefje. Vandaag begonnen met de ontbijtpizza, ik vond hem heerlijk en hij gaat hier ook vast van genieten. Binnenkort ga ik de broodpizza als lunchgerecht maken en voor de avondpizza kies ik voor de pittabroodjes variant...

Laat een bericht achter

Jan Zandvoort

Hi Brenda, die pizza's zien er lekker uit, maarrrr, het is zoveel leuker om zelf de bodem te maken, echt een fluitje van een cent!! Ben een fervent (en verwend) pizza liefhebber. Ik heb mijn eigen pizzaoven gebouwd in de tuin van leem en stook deze op tot zo'n 330 graden, binnen 2 a 3 minuten zijn de pizza's klaar. Brenda, zelf de bodem maken is echt niet moelijk en ik vind dat als je een foodbloc hebt dat je dit eigenlijk aan je stand verplicht bent. Groetjes, Jan.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Dat ben ik helemaal met je eens Jan

Anne

Wat een goed idee, zo'n pita pizza!

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op