Snap Shots: Kijkje in de margarine fabriek
Bewaren
Ik vind het altijd leuk om een kijkje in de keuken van een ander te nemen. Vorige week nam ik een kijkje bij Unilever in Rotterdam. Tijdens mijn bezoek hebben we zelf margarine gemaakt en hebben we verschillende cakes en koekjes geproefd die gemaakt zijn met diverse vetten. Bovendien hebben we een rondleiding gekregen door de fabriek.
Kijk mee naar de snap shots die ik deze dag maakte!
Daar ben ik dan, bij Unilever in Rotterdam. Hier zijn kantoren, de margarinefabriek en de pindakaasfabriek gevestigd.
En kijk nou wat een tof uitzicht je vanuit de kantoren (en testkeuken) hebt op Rotterdam. Prachtig! Jammer dat het bewolkt was, anders zag het er vast nog mooier uit.
Om te laten zien hoe margarine ontstaat gingen we in de testkeuken aan de slag om het te maken. Het begint met zaden, noten en bonen waaruit olie wordt geperst. In dit geval lijnzaad, koolzaad en zonnebloempitten.
In de fabriek wordt de olie aangeleverd, om het zelfde te verkrijgen moesten we even ons best doen met deze handpers.
Olie in margarine
Als je goed in het schaaltje kijkt zie je dat er al wat zonnebloemolie in ligt. De olie wordt voor gebruik nog gefilterd zodat het schoon en helder is en er geen stukjes van de zaden of noten meer inzitten.
In de testkeuken kwam ik dit educatie-setje tegen waarop wordt weergegeven wat er precies in het vet zit. Dit gebruik je bij verschillende professionals in de voedings- en gezondheidssector om uitleg te geven over veelgebruikte smeer- en bereidingsvetten.
Op de foto links is de voorkant van de flesjes afgebeeld. Hier zie je links een flesje margarine (een pakje om mee te bakken), in het midden ligt roomboter en rechts zie je olijfolie.
De tweede foto geeft aan hoeveel vitaminen A, D en E er in een dagelijkse portie zitten, en hoe deze zich verhouden tot de dagelijkse aanbevelingen van deze vitaminen.
Rechts zie je de samenstelling van de producten. Hier zie je de verhouding water, verzadigd vet en onverzadigd (enkelvoudig en meervoudig onverzadigd) ten opzichte van elkaar.
Zelf margarine maken
Met maar 4 ingrediënten maakten we zelf margarine. Hiervoor gebruikten we een mix van lijnzaadolie, koolzaadolie en zonnebloemolie. Dit mengden we met hardvet (palmolie bijvoorbeeld) en mengden we met een beetje eidooier en melk.
Het is interessant om te zien hoe dit proces gaat en hoe de vloeibare olie stolt doormiddel van verkoeling waardoor de smeerbare margarine ontstaat.
Amdere ingrediënten
In de fabriek worden er ook andere ingrediënten aan margarine/halvarine toegevoegd zoals vitamine A en D, conserveermiddel (om de houdbaarheid te verbeteren), smaak-, en kleurstof. Hier ga ik in een ander artikel verder op in. Ook zijn er steeds meer margarines/halvarines te koop zijn die geen ingrediënten van dierlijke oorsprong bevatten. Daar zit dus geen melk (of bijv gelatine) in, waardoor deze geschikt zijn voor veganisten, mensen met een lactose intolerantie, of hallal voedingspatroon.
Tijdens het roeren en verkoelen wordt de substantie steeds dikker en ontstaat een smeerbare margarine.
Het resultaat: een broodje zelfgemaakte margarine. Ik voegde een beetje zout, citroen en basilicum toe om het nog lekkerder te maken.
Niet verkeerd hoor.
Chef Anton wilde aan ons laten zien (en proeven) wat voor effect het type vet dat je gebruikt in recepten heeft op je eindproduct. Blind proefden we 3 soorten cake: één bereid met roomboter, één met margarine (pakje/wikkel) en eentje met kokosvet.
Cakes
De cakes zijn volgens exact het zelfde recept bereid, met alleen een ander soort vet. Zelfde bakvorm en zelfde oven(stand).
Links – Kokosolie: Deze cake was erg droog, hard van structuur en compact. Dit is niet hoe een cake hoort te zijn. De kokossmaak herkenden we deze meteen, deze proef je goed terug.
Midden – Margarine: Qua structuur was deze cake het meest luchtig. De cake ziet er qua vorm anders uit, dit komt doordat de cakes uit de vorm zijn gestort en zo zijn afgekoeld.
Rechts- Roomboter: Deze cake is lager dan ik van een roombotercake gewend ben en op de foto lijkt hij ook niet helemaal gaar. Deze cake was vetter en compacter dan de cake van margarine. Maar lekker was hij wel, al proefde ik weinig verschil met de cake bereid met margarine.
Op naar de margarine fabriek.
De reklame van vroeger 🙂
Het was net of we gingen bowlen…
Maar dat gingen we niet, we gingen de fabriek in!
De welbekende wikkels Croma werden gemaakt.
Zie mij en Daisy (van I Love Health) aandachtig luisteren, Sven (van Voedzaamensnel) zet ons op de kiek.
In grote silo’s worden de ingrediënten van de margarine met elkaar gemengd waardoor het vloeibare product ontstaat. Vervolgens wordt het in buizen vervoerd. Deze buizen zijn ijskoud waardoor de margarine afkoelt en stolt. Hierdoor ontstaat de margarine die steviger van structuur is.
#selfie!
Kuipjes Flora, dit is de buitenlandse Becel.
Dagelijks worden de ingrediënten en de uiteindelijke producten getest op geur en smaak door gecertificeerde personen. Dit om er voor te zorgen dat de margarines een goede kwaliteit hebben en de juiste smaak.
Alle flesjes staan in de rij. Bizar: per minuut worden hier 400 flesjes vloeibare margarine gevuld! Zo veel, zo snel!
Hoe magarine wordt gemaakt
Het was een leuke dag! Door dit bezoek bij Unilever snap ik iets beter hoe margarine wordt gemaakt. Vooral het zelf margarine maken vond ik erg leuk om te doen, zo zie je hoe de structuur verandert tijdens het koelen en roeren. In de fabriek gebeurt hetzelfde met de plantaardige oliën, maar dan op grote schaal. Een kijkje in een fabriek is altijd leuk. Al blijven het voornamelijk veel machines.. 😉
Wil je meer weten over margarine? Lees dan dit artikel waar ik een paar leuke weetjes over margarine deel.
De zoektocht naar margarine is een samenwerking met Unilever, lees mijn disclaimer