Sneak Peek Friesland
Bewaren
Als je me op Instagram of Facebook volgt heb je vorige week vast voorbij zien komen dat ik in Friesland was. Op uitnodiging van Beleef Friesland mocht ik namelijk een paar dagen Culinair Friesland ontdekken.
Tot vorige week was ik bijna zo goed als nog nooit in Friesland geweest. Als ‘Hollander’ ken ik het van de Elfstedentocht, Friese oranjekoek en Schippers van de Kameleon. Ik kende Friesland dus niet écht, en zeker niet culinair. Daarom was het extra leuk dat ik deze kans kreeg om Friesland te bezoeken.
Het was zo heerlijk, we hebben ontzettend genoten! Ik weet eigenlijk niet waar te beginnen. Omdat ik geen Friesland overkill wil, verdeel ik de Friesland-artikelen over de komende weken.
Ik ben bezig met een Friese editie van de Snap Shots zodat jullie kunnen zien wat we allemaal gedaan (en gegeten) hebben in Leeuwarden en Friesland. Ook kun je twee restaurant reviews verwachten, én een vlog van een leuk tripje. Hint: ook in Friesland gingen we de boer op 😉
Hoofdstad van de Smaak 2015
Leeuwarden is verkozen tot de Hoofdstad van de Smaak 2015. Komend jaar vinden er in heel Friesland tientallen activiteiten en culinaire festivals plaats onder het motto ‘trots op de smaken van Fryslân’. Hierbij ligt de nadruk op een gezonde en eerlijke voeding met het gebruik van ambachtelijke, seizoensgebonden, streekgebonden en duurzame producten.
Friese (top)koks, horeca, detailhandel, agrariërs, onderwijs en culturele instellingen werken samen om ons te laten zien (en proeven) wat Fryslân allemaal te bieden heeft.
Voorproefje
Als voorproefje hierop mocht ik Friesland alvast culinair ontdekken. Ik kan je zeggen dat er te ontdekken is. Ik heb natuurlijk een klein deel van het geheel kunnen zien, maar het was super. Moet je voorstellen als je meer tijd hebt.. Er wordt gewerkt met goede (liefst lokale) producten, boordevol smaak en bereid met passie. Iedereen die ik gesproken heb vertelt met heel veel passie en liefde over zijn vak en het product.
Friesland heeft veel (overheerlijke) streekproducten. Zelf kende ik alleen de Friese oranjekoeken, maar inmiddels hebben we kennis gemaakt met Fries suikerbrood (té lekker), gedroogde worsten, kaas, honing, mosterd, sappen, jam, borreltjes noem maar op. Het viel me op dat de Friezen ontzettend trots zijn op hun streekproducten en samenwerking zoeken met collega ondernemers om samen iets moois op te zetten. Dat belooft wat voor Hoofdstad van de Smaak 2015.
Bezoek
Naast Hoofdstad van de Smaak 2015 is Leeuwarden in 2018 officieel dé Culturele Hoofdstad van Europa. Dat jaar wordt heel Europa uitgenodigd om kennis te maken met de unieke cultuur, rijke historie en authentieke gastronomie van Hoofdstad Leeuwarden en daar buiten. Dit is voor Friesland een hele mooie kans om zich te profileren en te laten zien wat voor moois, leuks en lekkers er allemaal te vinden is.
En als heel Europa Friesland leert kennen, waarom wij Hollanders dan niet? Ik ga zeker nog een keer terug om nog meer moois en lekkers van Friesland te ontdekken.
En jij? Ben je ook wel eens op een (culinaire) trip naar Friesland geweest?