Ga naar de inhoud

Vast repertoire op makkelijke eetdagen

Vast repertoire txt

Vandaag heb ik geen nieuw recept voor jullie. Maar gaan we het hebben over mijn ‘vaste eetrepertoire’. Misschien denken jullie dat ik iedere dag iets anders eet, maar ik beken dat dat niet altijd lukt. Op dagen dat ik niet veel tijd heb om te koken staan er ook bij mij thuis regelmatig dezelfde gerechten op tafel.

Eetgewoonten

Vorige week hoorde ik op de radio de uitslag van een enquête over eetgewoonten. Het exacte onderzoek kan ik helaas niet meer terugvinden. Het bleek dat we in Nederland gemiddeld ongeveer 3 dagen in de week aardappelen eten en 1 dag patat. Zelf kom ik niet aan de dag patat per week, gemiddeld wel aan 3 dagen aardappelen. (aardappelschijfjes en puree en krieltjes tellen wat mij betreft ook mee)

Uit het onderzoek bleek ook dat we voor de maaltijden een vast repertoire van ongeveer 7 gerechten hebben die we regelmatig koken. Het komt er dus op neer dat we met zijn allen best vaak hetzelfde eten.

Vast repertoire

Ik ben gaan nadenken over wat er bij mij zoal op tafel staat. Het zal jullie vast niet verbazen dat ik regelmatig nieuwe dingen kook. Op de dagen dat we allebei werken doen we vaak toch iets gemakkelijker. We hebben dan geen tijd om nieuwe dingen uit te proberen en eten regelmatig hetzelfde. Dit gaat om ongeveer drie dagen in de week.

Ons reportoire van de gemakkelijke kookdagen heb ik eens onder de loep genomen. Hieronder zal ik het lijstje met jullie delen. Het lijstje wisselt regelmatig en is afhankelijk van het seizoen. Maar uhm, het is nogal Hollands-georiënteerd kan ik wel zeggen.. 😉

Mijn lijst

Spitskool eten we regelmatig. Als we makkelijk willen doen gaan we voor gewokte spitskool met spekjes, ui en ketjap. (dit recept is hier op gebaseerd) Ook staat de spitskoolschotel met bladerdeeg en gehakt (klik) die ik vlak na de start van mijn blog publiceerde nog steeds regelmatig op tafel.

De sperziebonenschotel eten we ook vaak. Het blijft een heerlijk makkelijke maandag recept. Vaak maak ik het de dag van te voren zodat we het na een dat werken alleen nog de oven in hoeven te schuiven. Klik hier voor het recept.

Pasta met rode saus eten we ook vaak. Wat mijn vriend betreft is de macaroni stroganoff uit een pakje nog steeds favoriet. Dit wissel ik regelmatig af met andere rode sauzen zoals de bolognesesaus, de eerste echte pastasaus die ik jaren geleden zonder pakje kookte 😉

Nasi is altijd goed. Soms halen we het bij de kippenboer maar ik maak het ook regelmatig zelf. Ik maak lekker veel zodat we een deel kunnen invriezen. Een recept hiervoor staat nog niet op de site. Volgende keer dat ik nasi maak zal ik het recept voor jullie noteren.

Mijn favorietje: witlof uit de oven! (klik)Het is makkelijk en blijft lekker. Ik ben blij dat mijn vriend dit inmiddels ook lekker vindt, toen we elkaar net leerde kennen lustte hij geen witlof 😉

Spinazie uit de wok eten we ook regelmatig. Vaak met een teentje knoflook, champignons, ui en paprika. Daarbij aardappelschijfjes maar ook weleens miehoen. Lekker stukje vlees of vis er bij en klaar.

Naast dit vaste repertoire eten we regelmatig gewoon AVG. Aardappelen, vlees en groenten. Andijviestamp met spekjes, boerenkoolstamppot, maar ook wortelen, bloemkool en broccoli (als ze in het seizoen zijn) komen regelmatig voorbij.

Dit zijn zo ongeveer de gerechten die we eten als we makkelijk en ‘gewoon’ eten. Misschien een beetje saai, maar ik vind het heerlijk.

Natuurlijk ben ik ook razend benieuwd naar jullie kookgewoonten. Staat bij jou ook regelmatig hetzelfde op tafel als je geen zin of tijd hebt?

———————————————

Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via Facebook, Twitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

 

15 reacties

Paul

Hoi, wat een heerlijke recepten staat er tussen. Ik ga zeker je recepten eens uitproberen. Ik heb nog wel een vraagje: je schrijft dat je je vriend aan de witlof hebt gekregen, en dat hij dit daarvoor helemaal niet lustte. Hoe heb je dit voor elkaar gekregen? Mijn partner lust namelijk ook geen witlof terwijl ik het zelf overheerlijk vind. Ik hoor heel graag een reactie van je :) Groetjes

Laat een bericht achter

Suzanne

Leuk om de vaste eetgewoontes van anderen te lezen. Zelf heb ik een schriftje met een flink aantal gerechten die ik regelmatig maak. Met een jong gezin probeer ik elke avond wat gezonds en lekkers op tafel te zetten. Ik heb een beetje een tik, we eten niet 2 keer achter elkaar "hetzelfde", dat wil zeggen, geen kip-kip, rund-rund, rijst-rijst, avg-avg etc. Deze week bijvoorbeeld wraps met gehakt, noodles met kip, broccoli met slavink, lasagne, bietjes met filetlapjes, pasta met makreel. Het is geen dwangmatig iets hoor, maar het komt wel vaak zo uit. Volgende week komen de preirolletjes op de lijst :)

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat leuk dat je reageert en meer over jouw gewoontes vertelt. Grappig, ik heb totaal geen probleem met twee dagen hetzelfde eten. Maar het lijkt me wel lekker gevarieerd zoals jij het doet :)

Nina

Leuk ook te lezen wat mensen vast maken! Bij mij is dat spaghetti aglio e olio, risotto met groente, vlees en lekker veel Parmezaan, pizza van de steen, Indiase curry met kip en spinazie en pitabroodjes met falafel of homemade kipshoarma :-)

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Klinkt heerlijk allemaal Nina! Risotto eet ik echt te weinig, komt ook doordat mijn vriend het niet eet (lust) ;) Indiase curry moet ik ook echt nog een keer maken.

Jacqueline

Maandag en dinsdag zijn bij ons dagen dat het niet teveel tijd moet kosten dus veelal AVG of iets uit de vriezer. Woensdag, zaterdag en zondag proberen we iets nieuws of een uitgebreid recept zoals kip van de kok :-), zelfgemaakte nasi of kipkerrie, pasta met zelfgemaakt saus. Vrijdag is meestal een makkelijke eetdag, dan is het bijvoorbeeld omelet, saté of we halen iets. Brenda, heb je ook weleens prei uit de oven geprobeerd in plaats van witlof? Dat vind ik nog lekkerder dan witlof.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat leuk dat je me tipt over de prei uit de oven. Toevallig heb ik daar laatst een ovenschotel van gemaakt. Witlof uit de oven, maar dan met prei. Het viel erg in de smaak, we gaan het zeker vaker eten. Het recept staat inmiddels ook online: https://brendakookt.nl/2015/01/05/ovenschotel-met-preirolletjes/

Corinne

Bij ons staat er ook vaak hetzelfde op tafel. Mijn kinderen zijn zulke slechte eters dat ik blij ben DAT ze tenminste IETS lusten en dat komt dan regelmatig terug. Inmiddels lusten ze al wel iets meer. Het kan toch niet zo zijn dat je echt niks lust toch? De aanhouder wint, maar om strijd te voorkomen eten we dus regelmatig iets wat weinig/geen strijd oplevert zoals: worteltjes, broccoli, boerenkool, komkommer enz.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ik kan me voorstellen dat je in dat geval blij bent dat je kinderen goed eten. Dat het vaak hetzelfde is, is dan niet erg denk ik. Je kunt misschien ook een keer voor de kinderen extra maken en ze dat geven op een dag dat jullie iets anders willen eten?

Nicole

Bij ons is het heel wisselend. Op de dagen dat ik werk is het iets makkelijk, zoals stamppot, ovenschotel of pasta. Als ik meer tijd heb en zeker in het weekend worden er nieuwe recepten gemaakt.

Laat een bericht achter

johanna

Wat leuk om inderdaad eens je gewone dagen onder de loep te nemen! Hier denk ik maar een dag agv los en in de wintermaanden een keer stampot. Altijd wel pasta. Steeds vaker zonder saus. Groente en kruiden erdoorheen. Of voor de kids naast een groentepotje waarbij ik zelf de pasta laat staan. En soep is momenteel hot voor de warme makkelijke maaltijd. Je spitskool recept ga ik onthouden. Spitskool is hier in huis een vergeten groente

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat leuk om te lezen Johanna. Wij vergeten de pasta de laatste tijd te eten. Door jouw tip gaan we dat weer vaker doen :)

kelly

Ik hou van nieuwe smaakcombinaties, en dus nieuwe recepten uitproberen, maar inderdaad daar heb je na een drukke werkdag niet altijd zin in. Hoe heel vaak een week bij ons eruitziet: Ma: Meestal AVG (laatste tijd is dat vaak knolletjes met groentesaus en rundervink uit de oven) Di: Een broodje achtig iets (broodje hamburger of visfilet) met soep. Wo; wisselende ovenschotel (lasagna achtig of met aardappelpuree) Do: Rijst gerecht met vis of vlees. Vr: Tapas avond of nieuw recept Zaterdag eten we meestal buiten de deur. Zo: Spaghetti Bolognaise of Tagliatelle met roomsaus. (en heel vaak is dit dan een bakje uit de vriezer) Maak altijd gelijk voor een weeshuis, :)

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat leuk om te lezen Kelly. Jullie hebben ook veel regelmaat dus :) Wat heerlijk dat je op zaterdag vaak buiten de deur eet. Ma, di en woe eet ik meestal iets van mijn lijstje. Soms donderdag ook. En verder is het heel afwisselend omdat ik dan tijd heb om in de keuken te staan :)

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op