Ga naar de inhoud

Bechamelsaus maken

Basisrecept om bechamelsaus te maken. Een heerlijke saus voor in lasagne, moussaka of andere gerechten. 

20 minuten Bereidingstijd
Delen op
Bechamelsaus maken

Bechamelsaus maken

Een lekkere béchamelsaus kan niet ontbreken in een lasagne, moussaka of andere ovengerechten. Nu kan je het kant-en-klaar kopen in de supermarkt, maar nog lekkerder is het om zelf bechamelsaus te maken. Geloof me, dat is simpeler dan je denkt. En héél lekker!

Bechamelsaus maken

Wat is béchamelsaus?

Béchamelsaus is een gladde, witte saus gemaakt met slechts 3 ingrediënten: bloem, melk en boter. Heel makkelijk om te maken met wat je in huis hebt, dus. Sommigen denken dat het recept voor béchamel in Frankrijk is ontstaan. In werkelijkheid komt het uit Italië. Het is namelijk ontstaan in Toscane.

Lijmsaus

Béchamel werd aanvankelijk ‘Salsa Colla’ (‘lijmsaus’) genoemd omdat het vooral diende als bindend element in veel pastagerechten. Het werd geëxporteerd naar Frankrijk door de Italiaanse Caterina de’ Medici, koningin van Frankrijk van 1547 tot 1559.

Béchamelsaus maken 

Béchamelsaus maken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, als je weet wat je moet doen. Daarom help ik je in dit artikel om de perfecte béchamelsaus te maken.

Bechamelsaus maken

Hoe maak je béchamelsaus?

De bereiding van béchamelsaus bestaat uit het toevoegen van melk aan een witte roux, een gekookt mengsel van gelijke hoeveelheden boter en bloem. Voeg een snufje zout en een snufje nootmuskaat toe en laat dit ongeveer 15 minuten koken zodat de saus dikker wordt.

De dikte van de saus

Met dit recept krijg je een saus met een gemiddelde dikte. Als je liever een meer vloeibare béchamel hebt, verlaag dan de dosis boter en bloem; voor een dikkere béchamel verhoog je de dosis boter en bloem. Als er klontjes in de béchamelsaus ontstaan, filter je er die gewoon uit met een zeef.

Bechamelsaus maken

Béchamelsaus bewaren

Je kunt béchamel van tevoren maken. Wel zo handig als je een lasagne wil bouwen zonder teveel tijd te besteden aan de voorbereiding. Eenmaal afgekoeld kun je de saus maximaal 2-3 dagen in de koelkast bewaren, afgesloten in een luchtdichte verpakking.

Je kunt de béchamel het beste overgieten in een kom en afdekken met huishoudfolie dat in contact staat met de saus (anders krijg je een laagje aan de oppervlakte van de saus). Als dit gebeurt, verwijder het dan voor het opdienen. Als je het breekt en mengt met de rest van de witte saus en heb je veel kleine klontjes geklonterde bechamel. Niet lekker!

Wil je de béchamelsaus invriezen? Dat kan ook. De saus kan kan ongeveer 1 maand in de vriezer worden bewaard.

Béchamelsaus opnieuw opwarmen

Indien nodig kun je de saus opnieuw opwarmen in een steelpannetje op laag vuur: de béchamel wordt dan weer glad en romig wanneer je het met een garde doorroert. Is je saus te dik? Dan kun je nog een beetje melk toevoegen om de saus vloeibaarder te maken.

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze bechamelsaus maken

Bereiding: 20 minuten
Stap 1
Laat de boter op zacht vuur smelten in een pannetje. Voeg de bloem erbij als de boter gesmolten is en roer dit met een houten lepel door. Laat de bloem op zacht vuur garen zodat een roux ontstaat.
2
Stap 2
Als de roux wit wordt en een beetje zanderig is, is het klaar. Meng met een garde een beetje koude melk door de roux, roer dit door en voeg geleidelijk de rest van de melk toe zodat een gladde saus ontstaat. Breng de bechamel op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
3
Stap 3
Verwerk de bechamel hierna in het gerecht naar keuze.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Gourmethapjes met vlees, tips gourmetten
Romige kerstbroodjes
Plaattaart met krokante kip en honing-mosterd
Pasta pesto met gehaktballetjes

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op