Ga naar de inhoud

Chocolade smelten – 2 manieren (VIDEO)

Voor menig zoet recept is het nodig om chocolade te smelten. En eerlijk, wat is er lekkerder dan het smelten van chocolade? Of het opeten of verwerken van gesmolten chocolade? Ik ben er gek op! Chocolade smelten kun je op twee manieren doen. In dit artikel vertel ik je hoe je dit doet, au bain Marie
Delen op

Chocolade smelten – 2 manieren (VIDEO)

Voor menig zoet recept is het nodig om chocolade te smelten. En eerlijk, wat is er lekkerder dan het smelten van chocolade? Of het opeten of verwerken van gesmolten chocolade? Ik ben er gek op! 
Chocolade smelten kun je op twee manieren doen. In dit artikel vertel ik je hoe je dit doet, au bain Marie of via de magnetron. Twee simpele manieren om chocolade te smelten.

Chocolade smelten 01

Video chocolade smelten

In de video die ik hier deel ga ik aan de slag met chocolade. Ik bereid geen recept, maar laat je zien op welke verschillende manieren je het beste chocolade smelten kan.

Welke manier gebruiken jullie het liefste om chocolade te smelten? 

Klik hier als je de video niet kunt zien. Klik hier om mijn andere filmpjes te bekijken, en vergeet je niet gratis te abonneren op mijn YouTube kanaal. Zo kun je mijn video’s als aller eerste bekijken!

Chocolade smelten

Als je de video niet kunt bekijken of het graag even naleest zet ik het hieronder ook nog en keer neer. Chocolade smelten kun je op 2 manieren doen. Au bain Marie, of via de magnetron. Twee simpele manieren om chocolade te smelten en vervolgens te verwerken in zoete gerechten.

Au bain marie:

Giet kokend water in een pannetje, zet het vuur laag. Zet hier hittebestendige kom op de pan.

Hak de chocolade in stukken en verdeel dit in de kom. Roer de chocolade door zodat het gelijkmatig smelt en niet verbrandt.

Met de magnetron:

Gebruik een magnetronbestendige kom en verdeel hier de stukjes chocolade in. Verwarm de magnetron 20 tot 30 seconden (ik doe dit op 600 watt) en roer het hierna door. Herhaal dit tot de chocolade gesmolten is.

Bekijk voor meer tips de video.

Gesmolten chocolade tempreren

Wil je het echt goed doen, en ervoor zorgen dat de gesmolten chocolade goed hard wordt en een mooie glans krijgt? Dan moet je de gesmolten chocolade tempereren voor je het na het smelten verder verwerkt.

Tempereren zorgt ervoor dat de chocolade hard wordt, dat het kraakt als je er een hap van neemt en dat het een satijnglans krijgt. Als je gesmolten chocolade verwerkt in een mal of vormpje zorgt het temperen ervoor dat de gesmolten chocolade tijdens het afkoelen/stollen krimpt en gemakkelijker uit de vorm komt. 

Ik moet bekennen dat ik dit zelf zelden doe. Maar mocht je het wel graag willen doen dan werkt het zo:

De meest simpele manier: Als de chocolade gesmolten is voeg je koude (nog harde) stukjes chocolade toe. Roer dit door het mengsel (zonder het opnieuw te verwarmen) en roer dit door tot alles is gesmolten. Doop nu een koud mes in de chocolade en laat dit een paar minuutjes liggen. Als de chocolade gelijkmatig stolt en glanst is het tempereren van de chocolade gelukt. 

Als je het echt precies wilt doen dan kun je van de gesmolten chocolade ook even de temperatuur meten. Zo kun je nog nauwkeuriger te werk gaan, en weet je zeker dat het lukt.  

Melkchocolade smelt je rond de 45 graden, na het afkoelen (toevoegen van de nog harde chocolade) zou de temperatuur 30 tot 31 graden moeten zijn. 

Als je pure chocolade gebruikt smelt je het op een iets hogere temperatuur, tot 45 a 50 graden. Laat dit afkoelen tot 38 graden tot je de nog harde chocolade toevoegt. Hierna zou de temperatuur op 31 a 32 graden moeten zijn. 

Bij het smelten van witte chocolade komt het wat nauwer aan. Witte chocolade kan eerder verbranden tijdens het chocolade smelten. Zorg ervoor dat de temperatuur niet hoger is van 45 graden, na het tempereren zou dit een temperatuur van 28 a 29 graden moeten hebben. 

En heb je nu zin om hiermee aan de slag te gaan, met chocolade smelten en hier iets lekkers mee te maken? Op de pagina van de zoete recepten vind je genoeg lekkers met gesmolten chocolade.

Bekijk ook andere recepten
Vanillecake basisrecept
Wortelcake met havermout
Chocolate chip cookies met kersen
Citroencake met pistache

1 reactie

jonna@burgertrutjes

Super handig! Ik smelt het liefst de chocolademelts in de magnetron.

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op