Citroen tiramisu met lemon curd
Recept voor een heerlijk citroen tiramisu met lemon curd en limoncello. Een simpel recept met groots resultaat. Fris, zoet, zuur alles komt samen.Citroen tiramisu met lemon curd
Bewaren
En limoncello. Want dat is ook aanwezig in deze citroen tiramisu. En dat samen maakt deze tiramisu een hele lekkere toet. Voor de paasdagen, maar ook voor iedere andere dag. Voor een toetje als deze mag je mij zelfs wakker maken 😉
Het fijne aan tiramisu is dat je het kunt voorbereiden zodat je het alleen uit de koelkast hoeft te pakken voor je het op tafel zet. Én daarbij is dit een toetje wat je heel gemakkelijk in grote porties kunt maken. Ideaal bijvoorbeeld als met Pasen de familie blijft eten, of brunchen.
Citroen tiramisu met lemon curd
Deze tiramisu is heel makkelijk om te maken. De basis bestaat uit slagroom met mascarpone, niet uit rauwe eieren zoals deze klassieke tiramisu dus. De lange vingers worden niet gedrenkt in koffie met madeira of amaretto, maar in limoncello. Als je liever geen alcohol gebruikt kun je ook citroenlimonade gebruiken. En de derde (en misschien wel lekkerste) component is de lemon curd. Niet alleen op de tiramisu, maar ook er in.
Zoet, fris, zuur… alles komt bij elkaar.
Tip: bij deze tiramisu gebruik ik geen koffie, maar doop ik de lange vingers in de limoncello.
Ingrediënten
Extra benodigd: schaal van 20x20 cm of springvorm met een diameter van 20 cm
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze citroen tiramisu met lemon curd
Stap 1
Klop de slagroom stijf met een mixer of garde. Roer de mascarpone goed los zodat het mooi zacht is en spatel dit hierna samen met de poedersuiker door de slagroom.Stap 2
Doe de limoncello in een schaaltje.Stap 3
Doop de helft van de lange vingers één voor één kort in de limoncello. Verdeel de gedoopte lange vingers met de besuikerde kant naar onder in de schaal. Verdeel hierover de helft van het slagroom-mascarponemengsel en bestrijk dit met een dun laagje lemon curd.Stap 4
Verdeel hierover nog een laag in limoncello gedoopte lange vingers, en hierop de rest van het mascarponemengsel. Verdeel hierover tot slot de rest van de lemon curd.
Stap 5
Zet de schaal hierna minimaal 1 uur weg in de koelkast om op te stijven.Ingrediënten
Extra benodigd: schaal van 20x20 cm of springvorm met een diameter van 20 cm
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze citroen tiramisu met lemon curd
Stap 1
Klop de slagroom stijf met een mixer of garde. Roer de mascarpone goed los zodat het mooi zacht is en spatel dit hierna samen met de poedersuiker door de slagroom.Stap 2
Doe de limoncello in een schaaltje.Stap 3
Doop de helft van de lange vingers één voor één kort in de limoncello. Verdeel de gedoopte lange vingers met de besuikerde kant naar onder in de schaal. Verdeel hierover de helft van het slagroom-mascarponemengsel en bestrijk dit met een dun laagje lemon curd.Stap 4
Verdeel hierover nog een laag in limoncello gedoopte lange vingers, en hierop de rest van het mascarponemengsel. Verdeel hierover tot slot de rest van de lemon curd.
Stap 5
Zet de schaal hierna minimaal 1 uur weg in de koelkast om op te stijven.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
18 reacties
Christien
Heerlijk, ook in de versie met citroen limonadesiroop.
Femmie
Ik kan de lemoncurd alleen in plukjes met een theelepeltje over het mascarpone/slagroom mengsel verdelen want het is stug ondanks dat het op kamertemperatuur was. Is er een truc voor om de lemoncurd mooi glad over het mascarpone/slagroom mengsel te strijken? Verder niets dan lof voor dit overheerlijke toetje. Ik strooi er zelf nog een handje blauwe bessen over voor het kleureffect.
Cynthia
Hoi, ik wilde ook graag nog wat toevoegen. je kan de lemoncurd in een spuitzakje (of diepvrieszakje) doen, er een heel klein puntje van af knippen, dan kan je het er in dunne slierten overheen doen.
Brenda Hoff
Hoi Femmie, dat is vaak wel het nadeel als je lemon curd in een potje koopt. De zelfgemaakte versie is gemakkelijker te verdelen doordat het meer vloeibaar is. Je zou het een klein beetje kunnen verwarmen en goed doorroeren.
Femke
Ziet er heerlijk uit!! Ik wil deze met Pasen maken voor ongeveer 10 personen. Voor hoeveel personen is dit recept?
Brenda Hoff
Hoi Femke, dit recept is voor 8 personen. Bij kleinere porties kan het ook voor 10
Annemarie de Raad
Zonder alcohol: moet je dan siroop gebruiken of aangemaakt met (weinig) water?
Brenda Hoff
Dan gebruik je het aangelengd met een beetje water.
José
Afgelopen weekend gemaakt voor 19 personen. Viel héél goed in de smaak bij iedereen. Voor bereiding van dit aantal mensen de hoeveelheden x3 gedaan. Was ruim voldoende. Heerlijk en toch makkelijk recept om te bereiden. Een aanrader.
freddy rutten
ik vond zo heerlijk lekker dessert om bij groot bezoek of bij de koffie te geven
freddy RUTTEN
ik vind een heerlijk dessert voor bij de koffie of bij grootbezoek
Jolijt Dijs
Voor hoeveel personen is de taart?
Herman
Vrijdagavond deze taart gemaakt en hij is inderdaad heel erg lekker.
Elly
Ik wil m graag maken morgen, ik wil graag Bastognekoeken gebruiken ipv lange vingers, kan dat ook met limoncello of is dat dan niet lekker?
Saskia
Ah, dank je wel. Ga ik dat de volgende keer proberen.
Mariëtta
Gister gemaakt, erg lekker! Bij punt 4 in je beschrijving heb je het alleen over “in koffie gedoopte lange vingers”...... neem aan dat deze tweede laag ook gewoon met limoncello is!
Saskia
Vandaag gemaakt en inderdaad erg lekker. Ik vroeg me alleen af hoe je die mooie laag lemon curd eroverheen krijgt. Ik had hem uit een potje en die was erg dik en niet goed te smeren. Dus mijn mascarpone en curd werden vermengd. Smaakte vast net zo goed, maar zag er iets minder mooi uit, haha.
Jolanda
Ik heb de lemon curd even in een pannetje opgewarmd en niet te heet er overheen. Allen ging wel het hele potje op.