Prei ovenschotel met kerrie en banaan
Er staat heerlijke comfort food voor jullie klaar. Deze prei ovenschotel met kerrie en banaan is een topper. De schotel is romig, bevat verrassende smaken en heeft een dikke krokante korst van aardappel. Het recept van de schotel is simpel. En eerlijk: het is niet mijn recept, maar van mijn...Prei ovenschotel met kerrie en banaan
Bewaren
Er staat heerlijke comfort food voor jullie klaar. Deze prei ovenschotel met kerrie en banaan is een topper. De schotel is romig, bevat verrassende smaken en heeft een dikke krokante korst van aardappel.
Het recept van de schotel is simpel. En eerlijk: het is niet mijn recept, maar van mijn schoonmoeder.
Prei ovenschotel met kerrie en banaan
Als we bij mijn schoonmoeder eten staat er regelmatig een ovenschotel op het menu. Daarbij wisselt ze graag af, maar er zijn ook toppers die het al jaren goed doen. Zoals deze prei ovenschotel met kerrie en banaan. De combinatie van de kerrie met banaan en prei is zo lekker!
De schotel bevat een romige onderlaag van prei met gehakt en kerrie. Door het toevoegen van Blue Band voor Koken komen de smaken mooi samen. Hierop komen plakjes banaan en kaas wat wordt afgedekt met gestampte aardappel. Paneermeel zorgt daarbij voor een goudbruine krokante korst.
Gek genoeg had Fem deze schotel nog niet eerder gegeten. Terwijl zij zat te verven aan tafel ging ik aan de slag in de keuken. Toen ze er lucht van kreeg dat er ‘strooikaas’ in de schotel ging wilde ze graag komen helpen om de kaas te strooien. Omdat dat nog even duurde gaf ik haar een andere opdracht. Voor het eerst mocht ze deze keer ook iets anders doen dan roeren of strooien, ze heeft helemaal zelf (met een grote mensen mes) de banaan gesneden.
Wat was ze trots! Toen Joost thuiskwam liep ze meteen naar de garage toe om hem dit te vertellen. Wel vond ze het gek dat het oma’s recept was, en dat oma niet mee kwam eten. Dat moeten we een andere keer doen oma Tineke!
Klik hier voor meer familierecepten van Blue Band.
Blue Band voor Koken
Om de prei ovenschotel romig te maken gebruiken we kookroom. Blue Band Finesse heeft een nieuw jasje, een nieuwe verpakking en een nieuwe naam. Namelijk Blue Band voor Koken.
Blue Band voor Koken is ideaal voor schotels, soepen en sauzen. Het is romig, en heeft weinig tijd nodig om te binden. Daarbij schift het niet, en het bevat slechts 15% vet.
De kookroom roer ik door het preimengsel welke ik verdeel over de bodem van de schotel. Hierop gaan de banaan en kaas en ik maak het af met de gestampte aardappelen. Hier heb ik geen vocht aan toegevoegd zodat deze juist lekker krokant worden tijdens het bakken in de oven. Dit past perfect bij het romige preimengsel.
Ik zou zeggen noteer de benodigdheden op je lijstje, haal boodschappen en ga aan de slag. Deze schotel moet je proeven!
Dit artikel schreef ik in samenwerking met Blue band, lees mijn disclaimer.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze prei ovenschotel met kerrie en banaan
Stap 1
Verwarm de oven voor op 220 graden en vet een ovenschaal in.Stap 2
Kook de aardappelen gaar.Stap 3
Verwarm een beetje margarine in een hapjespan en rul hier het gehakt in. Breng op smaak met zout en peper en voeg de kerriepoeder toe. Bak dit even mee.Stap 4
Doe hierna de prei bij het gehakt en bak dit 5 minuutjes mee. Schenk 125 ml Blue Band voor Koken bij de prei en verwarm dit kort mee.Stap 5
Verdeel het preimengsel over de bodem van de ovenschaal. Verdeel hierover de plakjes banaan en bestrooi dit met de geraspte kaas.Stap 6
Stamp de aardappelen grof en verdeel dit over de ovenschotel. Bestrooi met paneermeel en verdeel tot slot de vloeibare margarine over de ovenschaal.Stap 7
Bak de schotel 20 minuten in de oven, tot een goudbruin korstje ontstaat.Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze prei ovenschotel met kerrie en banaan
Stap 1
Verwarm de oven voor op 220 graden en vet een ovenschaal in.Stap 2
Kook de aardappelen gaar.Stap 3
Verwarm een beetje margarine in een hapjespan en rul hier het gehakt in. Breng op smaak met zout en peper en voeg de kerriepoeder toe. Bak dit even mee.Stap 4
Doe hierna de prei bij het gehakt en bak dit 5 minuutjes mee. Schenk 125 ml Blue Band voor Koken bij de prei en verwarm dit kort mee.Stap 5
Verdeel het preimengsel over de bodem van de ovenschaal. Verdeel hierover de plakjes banaan en bestrooi dit met de geraspte kaas.Stap 6
Stamp de aardappelen grof en verdeel dit over de ovenschotel. Bestrooi met paneermeel en verdeel tot slot de vloeibare margarine over de ovenschaal.Stap 7
Bak de schotel 20 minuten in de oven, tot een goudbruin korstje ontstaat.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
14 reacties
Marijke Van Leeuwen
Dag Brenda , kan je dit recept de dag ervoor ovenklaar maken?
Brenda Hoff
Hoi Marijke, ja met dit recept kan dat heel goed.
Wendy van der Ploeg
Brenda, dit recept is echt een topper, Ik heb het al meerdere keren gemaakt en het blijft een favoriet. Ga zo door.
Marianne
Hoihoi Brenda, Ik heb dit recept geprobeerd en t was verrassend lekker. Ik heb dit ook gemaakt voor mijn vriendin en haar man. Zij zijn vegetariër en ik heb vegetarisch gehakt toegevoegd Ook heerlijk!!!
Liseth
Kun je dit recept ook 's morgens al klaarmaken of gaat dit niet door de banaan in dit recept?
Marja
Hoi Brenda, Dit lijkt mij een heerlijk recept en wil ik uitproberen., maar dan voor 6 personen. Omdat jouw recept voor 2 personen is,kan ik de ingrediënten die in het recept staan dan met 3 vermenigvuldigen? Groeten, Marja
Brenda Kookt
Ja dat klopt Marja, je kunt de ingrediënten vermenigvuldigen
Anne
Dank jou en jouw schoonmoeder voor dit lekkere recept. Met wittekool ook heel lekker denk ik. Echt zo'n comforthap. Groetjes.
Miriam
Vandaag gemaakt, iedereen vond het lekker, dochterlief was even bang dat ik van het padje af geraakt was, banaan door het eten (alsof ik het vlees door mijn yoghurt had gedaan i.p.v. de banaan). Nog raarder, het hoorde zo en het smaakte nog lekker ook ?. Had de kaas vervangen voor kruidenpaneermeel.
Miriam
Vandaag gemaakt, iedereen vond het lekker, dochterlief was even bang dat ik van het padje af geraakt was, banaan door het eten (alsof ik het vlees door mijn yoghurt had gedaan i.p.v. de banaan). Nog raarder, het hoorde zo een het smaakte nog lekker ook ?. Had de kaas vervangen voor kruidenpaneermeel.
Nienke / handpan les
Wat een verrassende combinatie. Nooit gedacht dat dat lekker zou kunnen zijn, banaan en prei. Toch benieuwd, misschien maak ik het wel een x :)
Letty Staps
Hoi Brenda! Wij hebben dit vanavond gegeten! Heerlijk! Was verrassend lekker, echt voor herhaling vatbaar!
Brenda Kookt
Wat super leuk om te horen! Echt een toppertje he?