Ga naar de inhoud

Risotto met zalm en citroen uit de stoomoven

Tijd voor een lekker warm maaltje uit een kommetje, een kom verse dampende risotto. Deze risotto met zalm en citroen wil je op de bank eten onder een kleedje deze winter toch? En deze keer heb ik de risotto niet in een pan op het fornuis gemaakt, maar in de...
10 minuten Voorbereidingstijd
20 minuten Bereidingstijd
Delen op

Risotto met zalm en citroen uit de stoomoven

Tijd voor een lekker warm maaltje uit een kommetje, een kom verse dampende risotto. Deze risotto met zalm en citroen wil je op de bank eten onder een kleedje deze winter toch? En deze keer heb ik de risotto niet in een pan op het fornuis gemaakt, maar in de stoomoven! In dit artikel vertel ik je daar meer over.

Bij het samenstellen van de keuken hebben we gekozen voor apparatuur van ATAG. Het stoere design van de Matrix-ovens in de kastenwand past heel mooi bij de keuken, en daarbij vonden we de prijs/kwaliteit verhouding goed aansluiten bij onze wensen en mogelijkheden. Naast een inductiekookplaat en afzuigkap, afwasmachine en koelkast hebben we ook een koffieapparaat en twee ovens van ATAG in de keuken laten plaatsen. Wil je mijn keuken in detail bekijken? Neem dan een kijkje bij dit artikel met de keukentour.

Twee ovens, is dat nou nodig? Ja! Ik ben gek op ovengerechten, de oven wordt in mijn keuken zeker een aantal keer per week gebruikt. En omdat ik nogal veel kook twijfelde ik erover om een grotere oven te nemen zodat er meer tegelijkertijd in kon. In plaats van een grote oven hebben we uiteindeljk twee ovens in de keuken laten plaatsen. Een combi-magnetron en een combi-stoomoven uit de Matrix-lijn van ATAAG. Beide hebben een ovenfunctie, de ene gebruik ik ook als magnetron en de ander als stoomoven.

Combi-stoomoven – Hoe werkt dat nou?

Naast de standaard ovenfuncties zoals grillen, heteluchtstand etc. bevat de combi-stoomoven drie stoomfuncties: ‘stoom’, ‘stomen op lage temperatuur’ (bijvoorbeeld om gerechten warm te houden en voedsel te ontdooien en ‘sous vide koken’. Daarnaast is het ook mogelijk om de een combinatie te gebruiken, bijvoorbeeld hetelucht met daarbij stoom. Dit is ideaal voor het bereiden van vlees en vis maar ook voor het bakken van brood of hartige hapjes met bladerdeeg.

Sous vide koken heb ik nog niet geprobeerd, en met de combinatie functie ben ik nog aan het oefenen. Ik richt me voor nu voornamelijk op het leren kennen van de stoomfunctie, en dat gaat goed. Het is heel erg simpel om de stoomoven te bedienen, aardappelen en groente stop je in de stoomoven die je instelt op 100 ºC en vervolgens stel je de tijd in en wacht je tot het klaar is. De groente die je in de stoomoven bereidt is heel mooi van kleur en heerlijk beetgaar. Het is niet te ver doorgegaard waardoor de producten veel smaak behouden.

Naast het bereiden van simpele aardappelen en groenten kun je nog veel meer met de stoomoven. Je kunt er namelijk ook kipfilet, vis, rijst (zowel de gewone rijstsoorten zoals zilvervliesrijst als risotto) mee bereiden. Maar ook custardvla, broodjes bapao en ook handig: je kunt er eieren in koken!

Het fijne aan iets bereiden in de stoomoven vind ik dat je er geen omkijken meer naar hebt als het er eenmaal in zit. Zo kan ik na een werkdag nog even met mijn dochtertje spelen voordat we gaan eten.

Risotto met zalm uit de stoomoven

Genoeg over de oven, door naar het recept! De risotto met zalm en citroen! Bij het bereiden van risotto op het fornuis moet je er bij blijven en veel roeren, dat hoeft niet als je risotto in de stoomoven bereidt. Na het aanfruiten van ui met knoflook en eventueel groenten warm je de risottorijst kort mee. Daarna voeg je bouillon toe en verdeel je alles over de stoomplaat die je in de stoomoven schuift.

Om de risotto lekker fris te maken voeg ik citroenrasp en -sap aan de gare risotto toe, wat heel goed past bij de gerookte zalm. En deze keer gebruik ik geen Parmezaan om de risotto extra romig te maken, maar voeg ik mascarpone toe.

Dit artikel schreef ik in samenwerking met Mandemakers Keukens en ATAG, lees mijn disclaimer.

Ingrediënten

personen

Extra benodigd

  • Stoomoven
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze risotto met zalm en citroen uit de stoomoven

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 20 minuten
Stap 1
Snipper de ui, pers de knoflook en snijd de courgette in blokjes.
2
Stap 2
Verwarm een beetje olie in een pan en fruit hierin de ui met knoflook aan. Voeg de rijst toe en verwarm dit twee minuutjes mee. Doe de courgetteblokjes er bij en roer dit door.
3
Stap 3
Verwarm de bouillon.
4
Stap 4
Doe het rijstmengsel in de dichte schaal van de stoomoven. Doe de bouillon er bij en roer dit even door. Stel de stoomoven in op 100 C en zet hem op 20 minuten. In de stoomoven hoef je de risotto niet door te roeren.
5
Stap 5
Snijd de gerookte zalm in stukjes, rasp de citroen.
6
Stap 6
Check als de oven klaar is of de risotto goed gaar is, mocht dit niet zo zijn verwarm je het nog 5 minuten extra in de stoomoven.
7
Stap 7
Haal degare risotto uit de oven en voeg blokjes gerookte zalm, mascarpone en citroenrasp toe. Meng dit goed door. Voeg wat peper toe en laat dit een paar minuutjes staan. Voeg eventueel een klein beetje citroensap toe en verdeel over de risotto borden.
8
Stap 8
Maak de borden af met een plukje rucola en een beetje extra gerookte zalm.

Heb je geen stroomoven tot je beschikking? Dan kun je de risottorijst op traditionele wijze volgens de verpakking bereiden, op een pan op het vuur. Klik hier om de uitgebreide uitleg te bekijken.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Romige orzo met kastanjechampignons, spinazie en kaas
Italiaans gehaktbrood in bladerdeeg
Aardappelpuree met paddenstoelen in BBQ-saus
Krieltjes Niçoise

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op