Ga naar de inhoud

Sangria maken

Sangria: dat lekkere Spaanse drankje met wijn en fruit. En daarvoor hoef je écht niet naar Spanje af te reizen. Sangria maken kan je namelijk ook heel makkelijk zelf. Lekker voor bij de tapas, de barbecue of gewoon als verfrissend drankje op een warme zomerdag. Sangria maken Dit recept voor...
15 minuten Bereidingstijd
Delen op
Sangria maken

Sangria maken

Sangria: dat lekkere Spaanse drankje met wijn en fruit. En daarvoor hoef je écht niet naar Spanje af te reizen. Sangria maken kan je namelijk ook heel makkelijk zelf. Lekker voor bij de tapas, de barbecue of gewoon als verfrissend drankje op een warme zomerdag.

Sangria maken

Sangria maken

Dit recept voor rode sangria is perfect voor de zomer! Het is koel, fruitig en verfrissend (en je maakt meteen een hele kan). Als je het vergelijkt met een cocktail is het goedkoop en makkelijk te maken. Wat is een beter drankje om te delen met vrienden op een warme dag?

Oude Grieken en Romeinen

Niemand weet wanneer sangria is ontstaan, maar we weten wél dat de oude Grieken en Romeinen dit drankje graag inschonken. Het is waarschijnlijk ontstaan uit een mengsel van water, wijn, suiker en kruiden. Ze deden wijn bij hun water om het veiliger te maken om te drinken.

Spaanse sangria

Er bestaan natuurlijk heel veel verschillende soorten wijndrankjes. Denk maar aan glühwein. Toch zijn Spanje en Portugal de enige landen die het drankje mogen produceren.

Er is natuurlijk niet maar één sangria recept. Iedereen maakt ‘m anders. Maar traditioneel gezien bestaat de rode sangria uit rode wijn, brandy of sinaasappellikeur, suiker, vers fruit en soms bruiswater. Ik laat je zien hoe ik mijn versie maak. Yum!

Sangria maken

Rode sangria maken

Dit recept is zo makkelijk om te maken. Het is fruitig, verfrissend en perfect om een hele groep te serveren. Sangria is een van mijn favoriete cocktails om het hele jaar door van te genieten.

Dit heb je nodig

Dit is wat je nodig hebt om dit makkelijke sangria recept te maken:

  • Rode wijn. Gebruik een Spaanse rode wijn zoals Tempranillo of Garnacha. Tempranillo heeft een wat meer kruidige smaak, Garnacha is iets frisser. Kies wat je lekker vindt.
  • Vers fruit. Voor de klassieke rode sangria worden sinaasappels, appels en citroenen gebruikt. Ik voeg hier ook perzik en peer aan toe.
  • Suiker. Om de wijn wat zoeter te maken. Dit helpt om de smaken van het fruit te benadrukken en maakt de sangria toegankelijker. Je kunt de hoeveelheid suiker aanpassen aan je eigen smaak. Begin met twee eetlepels en voeg meer toe als je dat nodig vindt.
  • Bruiswater of cava. Voor een lichte bubbel in je sangria gebruik je bruiswater of cava. Bruiswater voegt een subtiele bubbel toe zonder extra zoetheid, terwijl cava het een luxere touch geeft. Beide opties maken de sangria extra verfrissend en ideaal voor zomerse dagen.
  • Sinaasappelsap – Ik maak dit recept nog wat zoeter met sinaasappelsap. Het geeft de sangria een citrusachtige smaak, heel lekker.
  • Optioneel: likeur. Brandy is het meest traditioneel, maar sinaasappellikeur zoals Cointreau, Grand Marnier of triple sec is ook lekker.

Sangria maken met cava

Aan deze sangria voeg ik cava toe. Dat is een mousserende Spaanse wijn die wordt gemaakt volgens de “méthode traditionnelle” of “champenoise,”. Dat is dezelfde methode die wordt gebruikt voor het maken van champagne. Cava wordt gemaakt met Spaanse druiven en heeft vaak frisse en fruitige aroma’s met tonen van citrus, appel en amandel. Dat past dan weer perfect bij dit lekkere drankje.

Om de sangria te maken was je eerst het fruit en schil je het waar nodig. Dan snijd je het fruit in partjes en leg het in een grote kan. Doe het fruit in een grote kan, voeg het sap van een geperste sinaasappel, suiker en rode wijn toe. Dan gaat het bruiswater of de cava erbij. Roer de sangria goed door en verdeel het dan over de glazen met wat ijsblokjes. Je kunt er ook voor kiezen om de kan een nachtje in de koelkast te zetten. Dan is het ijskoud en zijn de smaken goed ingetrokken.

Witte sangria maken

Je kunt er ook voor kiezen om witte sangria te maken. Dan kies je voor een Spaanse droge witte wijn, zoals een rueda, sauvignon blanc of een pinot grigio. Voor fruit kies je bijvoorbeeld voor veel citrusvruchten, aardbei, druiven, nectarine en appel. De sinaasappelsap laat je weg.

Ga je liever voor witte sangria met cava of prosecco? Dan vervang je de wijn met een fles bubbels.

Alcoholvrije sangria

Drink je niet? Dan maak je dit drankje ook heel makkelijk alcoholvrij. Gebruik dan een alcoholvrije rode wijn of een druivensap. Kies ook voor bruiswater in plaats van cava. Dan is dit drankje ook geschikt wanneer je niet drinkt, de bob bent of voor zwangere vrouwen en kinderen. Lekker en verfrissend!

Spaanse cocktail

Deze sangria is perfect voor bij de tapas, een BBQ of gewoon om te genieten in de tuin met vrienden en familie. Proost!

Ingrediënten

ml
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze sangria maken

Bereiding: 15 minuten
Stap 1
Was het verse fruit en schil het eventueel. Snijd het in partjes en doe het in een grote kan. Voeg 1 geperste sinaasappel toe samen met suiker en rode wijn.
2
Stap 2
Voeg tot slot het bruisend water of cava toe.
3
Stap 3
Roer de sangria goed door. Verdeel de sangria over de glazen en voeg eventueel ijsklontjes toe.
4
Stap 4
Geniet..

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op